Afklaring af myter om overførsel af HIV

HIV er en af de mest frygtede sygdomme i dag. Det har desværre ført til adskillige myter om overførsel af HIV. Læs med for at lære mere om dem.
Afklaring af myter om overførsel af HIV

Sidste ændring: 24 februar, 2021

Human immundefekt-virus (HIV) er en sygdom, som har kostet millioner af mennesker livet. Frygten for at få denne sygdom har ført til mange myter om overførsel af HIV.

Denne virus angriber værtens immunsystem og forhindrer det i at udføre sin opgave ordentligt. Som en konsekvens af det har smittede personer større sandsynlighed for at lide af en række sygdomme, infektioner og komplikationer.

Fem myter om overførsel af HIV

Human immundefekt-virus (HIV) er en af de mest studerede sygdomme indtil videre. Selvom der stadig ikke er nogen kur, har forskere gjort adskillige fremskridt på dette område. Gennem årene har de opdaget nye veje til smitte og også innovative måder at undgå dem på.

På trods af al forskningen og fremskridtene, som eksperter har opnået, findes der stadig stor uvidenhed om denne sygdom. På grund af det er der nogle myter om overførsel af HIV, som folk mener er absolut sande. Hvad er de mest gængse?

Her er nogle af dem.

1. HIV kan blive overført gennem kontakt med en smittet person

Det er en af de mest gængse myter om sygdommen, og desværre er det en, som påvirker dem, som lider af den. Studier viser faktisk, at mellem 57 og 77% af kvinder med sygdommen har lidt af diskrimination.

Forskning har også tydeligt vist, at der kun er fem metoder til smitte. Det er de følgende:

Virussen kan derfor ikke overføres ved at kramme, berøre eller at dele hygiejnegenstande med en smittet person. Man kan faktisk kysse personer, som bærer virussen, uden at løbe nogen risici, eftersom spyt ikke bærer virussen.

Den eneste risiko er, hvis der er sår eller blødende tandkød i munden. Hvis der er det, skal man være meget forsigtig.

Blodprøve til at teste HIV

2. HIV overføres kun af homoseksuelle

Det er uden tvivl en af de mest spændende myter om overførsel af HIV, eftersom folk for mere end 30 år siden anså det som værende en af de ubestridelige sandheder om denne sygdom. Når virussen først kom frem i starten af 1980´erne, var det kun homoseksuelle mænd, der led af den.

Gennem årene har eksperter dog slået fast, at både heteroseksuelle mænd og kvinder også kan bære denne virusDer har endda været rapporteret, at på steder såsom Afrika, Caribien og Sydamerika er seksuel overførsel den primære vej til smitte blandt heteroseksuelle.

Selvom seksuel overførsel er større blandt homoseksuelle eller biseksuelle mænd i Europa og USA, er det ikke begrænset til denne gruppe personer.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Abacavir: Behandling af HIV og bivirkningerne ved det

3. Myter om overførsel af HIV: Mødre overfører altid denne virus til sine børn

Påstanden om, at smittede mødre altid vil overføre virussen til deres barn, er endnu en myte, som der skal gøres rede før. Selvom det er sandt, at smitte fra mor til barn er bevist af videnskaben, er det også sandt, at der er måder at forebygge det på.

Smitte fra mor til barn er muligt under og efter graviditeten. Mødre kan dog forebygge det med en kombination af sund kost og antiretroviral behandling før fødslen. Adskillige teknikker er faktisk blevet udviklet for at reducere denne type smitte til 1%.

Med alle disse foranstaltninger vil barnet få en sikker fødsel og vil være lige så sundt som ethvert andet barn. Foruden dette kan kvinder med passende kontrol få sunde familier, selv hvis de er bærere af denne virus.

4. Virussen overføres ikke ved oralsex

Som vi allerede har nævnt, kan spyt ikke indeholde denne virus. På grund af det tror mange personer på myten om, at HIV ikke kan overføres gennem oralsex. Det er en stor fejl!

Selvom det er mere usandsynligt, er smitte ved oralsex dog stadig muligt. Spyt indeholder ikke denne virus, men vaginalt udflåd, sæd og præsæd indeholder det i stor grad. Under oralsex er overførsel derfor muligt, især hvis der er sår i mundhulen.

Illustration af HIV virus

5. Myter om overførsel af HIV: HIV kan overføres gennem myggestik

Kan myg overføre HIV?

På nuværende tidspunkt overfører adskillige arter af myg, såsom Aedes aegypti, forskellige patogener. Sygdomme såsom denguefeber og malaria opstår på denne måde. På grund af det mener nogle personer, at vi kan få HIV på denne måde også.

Myg kan dog ikke overføre denne virus. Selv hvis de indtog blod fra en syg patient, ville virussen ikke være i stand til at formere sig og overleve indeni patienten.

Vi anbefaler, at du også læser: Prævention efter seksuel krænkelse

Information er nøglen til at afklare myter om overførsel af HIV

Fremskridt indenfor HIV er stadig under udvikling. Der er dog myter om denne sygdom, som stadig hersker i samfundet. Hvis der er nogen tvivl om det, er det derfor bedst at søge information fra professionelle kilder.

Både læger og andre sundhedsfagfolk kan hjælpe med at afklare bekymringer, som kan opstå fra en positiv diagnose. De kan også give vejledning om behandlingsmulighederne.

Det kan interessere dig ...
Anden patient med HIV er helbredt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Anden patient med HIV er helbredt

Den anden patient med HIV er helbredt takket være en stamcelletransplantation. Det giver håb om en definitiv behandling af denne pandemi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • German Advisory Committee Blood (Arbeitskreis Blut), Subgroup ‘Assessment of Pathogens Transmissible by Blood’. Human Immunodeficiency Virus (HIV). Transfus Med Hemother. 2016;43(3):203-222. doi:10.1159/000445852
 • Waymack JR, Sundareshan V. Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) [Updated 2020 Jun 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537293/
 • Justiz Vaillant AA, Gulick PG. HIV Disease. [Updated 2020 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534860/
 • Huynh K, Gulick PG. HIV Prevention. [Updated 2020 Jul 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470281/
 • Azkune H, Ibarguren M, Camino X, Iribarren J. Prevención de la transmisión del VIH (vertical, ocupacional y no ocupacional). Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2011;29(8):615-625.
 • Sanchez Álvarez C, Acevedo Mejía J, González Vélez M. Factores de riesgo y métodos de transmisión de la infección por el Virus de la Inmunodeficiencia Humana. Revista CES Salud Pública. 2012;3(1):28-37.
 • Gilbart VL, Mercer CH, Dougan S, et al. Factors associated with heterosexual transmission of HIV to individuals without a major risk within England, Wales, and Northern Ireland: a comparison with national probability surveys. Sex Transm Infect. 2006;82(1):15-20. doi:10.1136/sti.2004.014191
 • Ayora-Talavera G, Manrique-Saide PC. ¿Pueden los mosquitos transmitir el virus de la inmunodeficiencia humana?. Rev Biomed. 2001;12(2):130-136.
 • Kassa GM. Mother-to-child transmission of HIV infection and its associated factors in Ethiopia: a systematic review and meta-analysis. BMC Infect Dis. 2018;18(1):216. Published 2018 May 10. doi:10.1186/s12879-018-3126-5
 • Wood LF, Chahroudi A, Chen HL, Jaspan HB, Sodora DL. The oral mucosa immune environment and oral transmission of HIV/SIV. Immunol Rev. 2013;254(1):34-53. doi:10.1111/imr.12078
 • Iqbal MM. Can we get AIDS from mosquito bites?. J La State Med Soc. 1999;151(8):429-433.
 • Bailey H, Zash R, Rasi V, Thorne C. HIV treatment in pregnancy. Lancet HIV. 2018;5(8):e457-e467. doi:10.1016/S2352-3018(18)30059-6

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.