Derfor er det vigtigt, at vælge en bh, der passer

Næsten 70% af kvinder bruger en bh, der ikke passer til deres krop. De er enten for små, bøjlen passer ikke til formen på brystet osv...
Derfor er det vigtigt, at vælge en bh, der passer
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Hvad kigger du normalt efter, når du vælger bh? Er du på udkig efter noget, der er behageligt? Eller måske vil du have en af dem fra katalogerne, som gør dine bryster større? I bund og grund er det lige meget, om du vælger en pushup eller en sports bh, men du skal altid sørge for at den passer til dine bryster.

Ifølge en undersøgelse, foretaget et par år siden, fra skaberene af “Pillow Bra” i samarbejde med University of Barcelona (Spanien), bruger næsten 70% af kvinder en bh, der ikke passer til deres krop. De er enten for små, bøjlen passer ikke til formen på brystet osv…

Dette er en vigtig opdagelse, der bør tages i betragtning, da det kan have en negativ indflydelse på dit helbred. Vær opmærksom på den følgende information.

Risikoerne ved at bruge en bh der ikke passer ordentligt

Kvinde i hvid bh

Din bh er ikke kun til for at vise dine figur frem og føle dig sexet. Du skal huske på, at de også tjener et praktisk formål.

Du ved allerede at bh’er er lavet for at støtte, forme og beskytte dine bryster igennem et kompleks tryksystem, som du ikke burde bemærke, når du har den på. Men hvis du vælger den forkerte type eller størrelse til din krop, kan du opleve rødme, ømhed eller rifter.

Lad os lære lidt mere.

1. Faren ved for stort et tryk

Tænk på en bh der har en bøjle under brystet, den mest normale type. Hvis du vælger den forkerte størrelse, vil det ifølge obstetrik og gynækolog specialist Dr. Sanchez-Escalonila Zapardiel ske følgende:

 • Bøjlen presser mod brystet.
 • Presset kan skade ligamenter i brystvævet og få dem til at hænge.
 • En bh der trykker for meget, kan også blokere for blodgennemstrømningen til brystvævet.

2. En bh der er for stor

Selvom den bare er en enkelt størrelse for stor, kan du på kort sigt opleve at få rifter og på længere sigt, vil det fremme hængebryster og ubehag i senerne ved skuldrene.

Hvorfor? Den passer ikke til din kropsform og uden overhoved at bemærke det, laver du små bevægelser og justeringer for at rette på den, og det vil med tiden give problemer.

3. En bøjle der ikke passer ordentligt

At vælge den rigtige bh er ikke nemt. Nogle kvinder har store bryster, men en lille torso, hvilket gør det meget svært at finde den rigtige størrelse. Alle kvinders kroppe er forskellige, og desværre er der ikke altid en ideel model til os alle.

Men eksperter vil fortælle dig, at den største risiko for dit helbred er, at bøjlen under brysterne ikke passer ordentligt. Hver gang du gnider imod bøjlen, udsætter det dine bryster for en stor mængde stress. Skaden er endnu større, hvis du vælger at sove med disse bh’er. Dag for dag vil de negative effekter øges.

4. Kan vedvarende brug af en dårligt passende bh øge risikoen for brystkræft?

Svaret er nej. Der er ingen sammenhæng mellem valg af bh og udvikling af brystkræft. Det har intet med hinanden at gøre. Dog er der andre problemer, som kan forårsage inflammation i brystvævet, hvilket kan give cyster, rygsmerter, skuldersmerter og ømme bryster.

Dette er vigtigt at huske på.

Hvordan vælger man den rigtige bh?

Kvinde der proever bh

Som vi fortalte ovenover, er det en svær opgave at finde den rigtige bh. Nogle kvinder, afhængig af deres kropsbygning (tynd med store bryster, eller bred med små bryster), vil have svært ved at finde en type, der passer dem.

Men prøv stadig at have følgende ting i baghoved:

 • Din bh-størrelse vil ikke altid være den samme. Hormonelle forandringer kan forårsage en stigning i vægt, eller dine bryster kan hæve en smule, inden du får menstruation. Ægløsning kan også gøre at brysterne vokser en smule. Prøv at tage højde for disse ting når du køber din bh.
 • Mål din torso. For at gøre dette, tag et målebånd og find omkredsen af torsoen lige under brysterne. Dette vil give dig et tal, X, som vil svare til din størrelse (34, 36, 38, 40 – eller tallet svarende til det metriske system såsom 75, 80, 90, 95).
 • Med hensyn til størrelsen på skålen. De berygtede bogstaver A, B, C, D… hvordan er de målt? Det er simpelt. Tag et løst mål omkring det bredeste område af dit bryst, tag båndet lige bagom ryggen og bring det rundt omkring forsiden af kroppen. Subtraher dit mål (fra trin 1)  af torsoen med dette mål af brystet. Forskellen du ender med er din bh-størrelse – hver tomme repræsenterer en skål-størrelse.
 • Husk at bøjlen ikke skal være under dit bryst. Den bør ikke være for kort eller efterlade røde mærker på din hud.
 • Du vil heller ikke have en bøjle, som graver sin ind i kødet på dine bryster.
 • Hold også øje med stropperne. Hvis du har store bryster, kan stoffet på bh’en og stropperne også grave sig ind i din hud. Se altid efter stropper der har en tilpas bredte, så de ikke irriterer dig, og så de støtter formen og vægten af dine bryster.

Et sidste råd: Prøv altid bh’erne i butikken. Køb aldrig en bh uden først at have prøvet den på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Boudaoud, N., Raimond, E., Pouzet, L., Correia, N., Pillon, M. A. B., Birembaut, P., … & François, C. (2019). Patología mamaria de la adolescente. EMC-Ginecología-Obstetricia55(4), 1-20.
 • Cáceres, Z., & Hirssleny, K. (2019). Conocimientos, mitos, creencias, actitudes y prácticas femeninas frente a la detección temprana del cáncer de mama (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata (UNLP)).
 • Arias Plasencia, K. E. (2018). Diseño de ropa interior para mujeres de 18 a 25 años en proceso de gestación (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Diseño, Artes y Arquitectura. Carrera de Diseño de Modas.).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.