9 tips til at sætte skub i langsomt stofskifte

En balanceret kost kombineret med regelmæssig træning er den bedste måde at øge dit stofskifte og tabe dig sikkert og afholde fedtet i at komme til tilbage.
9 tips til at sætte skub i langsomt stofskifte
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 25 august, 2022

Dit stofskifte er den gruppe af processer, som kroppen bruger til at omdanne fødevarer til energi, for at den kan fungere korrekt. I dag bringer vi dig 9 tips til at sætte skub i langsomt stofskifte.

Hvis disse handlinger udføres langsomt, bliver færre næringsstoffer udnyttet og de omdannes til fedt, der øger din kropsvægt og bringer dit helbred i fare.

På baggrund af denne risiko, er den bedste måde at tabe sig på at fremskynde et langsomt stofskifte. En masse disciplin, kræfter og motivation er nødvendig for at komme dertil, men det er en forholdsvis enkel strategi.

Tips til at ændre et langsomt stofskifte

1. Husk på det grundlæggende: Spis fem måltider om dagen

Sund morgenmad

Dit fordøjelsessystem tilbageholder normalt nogle af de fødevarer du spiser, så du har ekstra energi, hvis du ikke spiser noget i en lang periode.

Dette evolutionære træk giver ikke megen mening i et samfund, hvor maden er garanteret, så disse fødevarer depoter bliver ofte forvandlet til fedt.

Hvis din krop bliver vant til fem måltider om dagen, vil den dog lære, at den ikke behøver at gemme noget, hvilket vil bidrage til at ændre et langsomt stofskifte.

I dette tilfælde er det bedst at tage pauser fra din kost af og til, så din krop ikke bliver for vant til det. Som med alle andre aspekter af livet, så holder forandring dig aktiv og opmærksom.

2. Følg klassikerne: motion til at fremskynde stofskiftet

At få motion betyder at bruge energi, som du ellers ikke ville bruge, hvilket bidrager til at fremskynde dit stofskifte system.

Som vi nævnte i forrige tip, bør du variere din trænings intensitet, så din energi anstrengelse ikke altid er den samme. Hvis du ikke gør dette, vil dit stofskifte gå ned igen.

3. Glem ikke at drikke vand

Vand der bliver haeldt op i et glas

Vand fylder din mave, men indeholder ikke noget, der bremser din fordøjelse. Det betyder, at det vil fremskynde dit stofskifte.

I den forstand, jo mere vand du drikker, jo hurtigere vil du nedbryde mad. Vær altid inden for den sunde grænse: to til tre liter om dagen.

4. Prøv kokosolie

Udover at være meget velsmagende, er denne olie mere stimulerende end olivenolie. Faktisk kan du endda forbrænde tre gange så mange kalorier end med andre lignende ingredienser.

Dette sker, fordi kokosolie udløser en tilstand, der er kendt som ketose, som bruger fedt som brændstof i stedet for sukker.

Der er masser af opskrifter og måder at bruge det på. For begyndere, er det en god ide at starte med en teskefuld før et måltid eller bruge det som en erstatning for olivenolie.

5. Tilføj krydderi til dine måltider med kanel

Kanel staenger

Mærkeligt nok, tillader dette krydderi dig at absorbere sukker meget hurtigere. Forskning har vist, at absorberingen kan være op til 20 gange hurtigere end normalt.

Der er masser af retter, som du kan tilføje kanel til, men vi anbefaler at bruge det som et naturligt sødemiddel i kaffe eller te. Du vil eliminere brugen af skadelige produkter uden at ofre den gode smag.

6. Indtag kaffe med din morgenmad

Koffein vækker dig ikke kun, det fremskynder også din puls. Aktivering hjertet er vigtigt, fordi det giver resten af din krop et boost, herunder dit stofskifte.

7. Medtag fed fisk i din kost

Frisk raa fisk

Den første fordel du vil bemærke er, at du føler dig mæt hurtigere og du vil derved spise mindre.

Desuden vil din krop kun bruge hvad den har brug og vil kassere resten, fordi det er let at fordøje. Ved at være let, vil det være en hurtig proces, der hjælper med at modificere stofskiftet.

8. Spis krydret mad

Stærke fødevarer øger din kropstemperatur. Varme hjælper med at fremskynde et langsomt stofskifte, fordi det sætter dig i beredskab. Så du behandler næringsstoffer hurtigere og når det kombineres med lette ingredienser vil alt accelerere.

9. Rationaliser dine måltider

Krydderier

Giv ikke smagen op. Bland de fødevarer du kan lide med nye ingredienser til at hjælpe dig med at fordøje dem hurtigere og bedre.

Desuden er det en god idé at spise dine måltider, mens du sidder ved bordet og undgå distraktioner; når du ser tv, mens du spiser, plejer du at spise mere.

Du er nødt til at indarbejde disse vaner i din hverdag.

Det er nøglen: du nødt til at være konsekvent, når du forsøger at ændre dit stofskifte, herunder behovet for at foretage ændringer i både din kost og intensiteten af din træning.

Er du klar til at prøve disse fantastiske tips? Har du andre ideer, du mener kan overraske os?

Det kan interessere dig ...
Mentale fif til vægttab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mentale fif til vægttab

Mentale tricks kan være en god vej til succesfuldt at regulere dine måltider og hvor meget du spiser. Her er nogle mentale fif til vægttab der kan ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Qin B., Panickar KS., Anderson RA., Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol, 2010. 4 (3): 685-693.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.