Rumsterende Tanker Skaber Angst

Rumsterende tanker er de tanker, vi bliver besatte af, men ikke finder en løsning på. Hvis vi ikke vælger at fjerne dem, vil de sabotere vores velfærd.
Rumsterende Tanker Skaber Angst
Valeria Sabater

Bedømt og godkendt af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Har du nogensinde fortabt dig i tanker og tygget drøv over ‘hvad hvis’ og ‘skulle have’? Rumsterende tanker er ansvarlige for at bringe os til en tilstand af ekstrem bekymring, der kan omdannes til angst. Disse tanker skaber angst.

Men hvorfor sker dette?

Nogle mennesker har en tendens til at overtænke , hvad der sker med dem, ting de har sagt, ting der er sket, og hvor godt eller ej det hele var.

Disse rumsterende tanker fokuserer ikke kun på fortiden, men også på den ukendte fremtid. Disse antagelser, tvivl og negative overbevisninger kan uden tvivl føre til angst.

Rumsterende tanker skaber angst

Hvis der er noget, som rumsterende tanker er gode til, så er det at føre os til forkerte konklusioner.

Uanset hvad det er, vi overtænker, er det stærkt påvirket af frygt, mangler, behov og andre svagheder, der bor inde i os.

Hvis vi har brug for andre for at være lykkelige, føle os gode nok og valideret, så vil disse rumsterende tanker give genlyd i vores sind.

Når tankerne kører i ring, fokuserer vi næsten altid på andre og på hvad de tænker om os og vores handlinger.

Men hvor efterlader det os? Hvor bor vores egen mening?

Lavt selvværd stammer fra en usikkerhed, der påvirker os på alle områder af vores liv. Det forårsager konflikter, følelser af skyld og fejlagtig tænkning, der får os til at tvivle på alt og alle.

Denne situation provokerer noget, som vi ikke ønsker: Andre menneskers afvisning. Og vi fokuserer så meget på andre, at selv de mest minimale ting der sker, betragter vi som en skuffelse, løgn eller svigt.

Men i virkeligheden er det os selv, der skuffer os.

Læs også:

Rumsterende tanker er farlige

Rumsterende tanker kan føre til depression

Rumsterende tanker er en ond cirkel. Det føles som om der ikke er nogen ende, som om der ikke er nogen udvej.

Faktisk mangler folk, der lider af denne type tanker, en væsentlig færdighed: modet til at træffe beslutninger.

At de ikke siger, hvad de vil eller gør, hvad de vil, fordi de ved, at det vil få konsekvenser. Dette får dem til at tage tilflugt i deres tanker, som æder dem op indefra.

Lidt efter lidt vil ængstelsen skabe et ekko. Det vil snige sig ind på dem i hvert hjørne og hver gang det vil få mere kontrol.

Hvis det ikke stoppes i tide, hvis man ikke forstår, at der er et problem, der skal løses, vil det have en snebolds-effekt, blive større og større og kan udvikle sig til en dyb depression.

Mennesker, der lider af rumsterende tanker, saboterer sig selv konstant. De skader deres selvværd. De føler sig ikke værdige nok.

Personen er så ude af kontakt med sig selv, at de ofte har brug for andre til at føle sig “forbundet”. Dette er imidlertid aldrig løsningen, men snarere en forværring af et problem, de ikke ønsker at konfrontere.

Læs også:

Tid til at sige “farvel” til besættelse

Rumsterende tanker er en form for tvangstanker

Rumsterende tanker er ikke andet end besættelse af et emne eller en situation, der provokerer os til at gøre ting, som vi senere fortryder. For eksempel, hvis vi er i tvivl, og hvis her er forskellige tanker, der får os til at tro, at vores partner er utro, vil vi blive overvældet af angst.

Så begynder vi at holde øje med, hvornår han logger på sociale medier, hvor ofte han tænker på os osv.

Alt, hvad vi “opdager” vil føje næring til disse overbevisninger, og de bliver så tvangsprægede, at det vil få os til at gøre ting, der ikke er en del af vores værdier.

Derfor skal du ikke sidde fast i tanken. Disse tanker, ubegrundede og født af vores egne usikkerheder, skader os.

Vi skal lære at se dem uden at dømme, uden at forsøge at undersøge deres årsag, bare se dem og lade dem gå.

Når vi holder fast på disse tanker, er det, at vores tanker begynder at køre i ring, og de bliver til besættelse.

Sæt tankerne fri

Tanker genererer angst eller en negativ fornemmelse i din krop, men at omfavne dem, forsøge at retfærdiggøre dem, og ikke give slip på dem er den værste beslutning.

Hvis en tanke angriber dig og ikke lader dig i fred, skal du træffe en beslutning. Uanset hvad det er dine tanker kredser om, forsøger de at fortælle dig noget, så lyt til visdommen bag.

Tvangstanker ophober undertrykt og tavs tvivl. Ting, der går dig på, som du ikke gør noget ved.

At holde det inde eller holde fast i det, vil kun få dig til at føle dig værre til mode. Disse tanker skaber angst. Når din krop begynder at skrige, er det tid til at turde ændre sig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cartwright-Hatton, S., & Wells, A. (1997). Beliefs about worry and intrusions: The Meta-Cognitions Questionnaire and its correlates. Journal of Anxiety Disorders11(3), 279–296. https://doi.org/10.1016/S0887-6185(97)00011-X
  • Janeck, A. S., Calamari, J. E., Riemann, B. C., & Heffelfinger, S. K. (2003). Too much thinking about thinking?: Metacognitive differences in obsessive-compulsive disorder. Journal of Anxiety Disorders17(2), 181–195. https://doi.org/10.1016/S0887-6185(02)00198-6

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.