Kom af med din forkølelse på 24 timer

Appelsiner er rige på C-vitamin som hjælper med at bekæmpe en forkølelse hurtigere.
Kom af med din forkølelse på 24 timer

Sidste ændring: 26 august, 2022

 Det kolde vejr om vinteren bringer næsten altid en omgang forkølelse med sig. Alt for mange bliver ramt hvert år af den irriterende sygdom, der forhindrer dem i at udføre deres daglige aktiviteter. Det får dem til at føle sig så trætte, at de helst vil blive i sengen hele dagen. Når vejret er koldt, svækkes vores immunforsvar, hvilket gør det sværere for os at bekæmpe fjendtlige bakterier og virusser, såsom influenza, forkølelse og hoste.

Kom af med din forkølelse på 24 timer

Det er vigtigt at forberede immunforsvaret på den kolde tid, og opretholde gode vaner, der kan hjælpe kroppen med at være stærk overfor de problemer, som de skiftende årstider bringer med sig. Professor Ron Eccles fra the Centre for Common Cold hos University of Cardiff (UK), har fundet frem til en rutine til at hjælpe med at bekæmpe forkølelsessymptomer som skyldes det kolde vejr, og du kan endda overkomme dem på blot 24 timer.

Kl. 7:00 – tag et varmt brusebad

Hvis du vågner op til ømhed i dine led og endda føler en begyndende hovedpine på grund af kulden, kan et varmt brusebad være den bedste måde at starte dagen på. Varmt vand hjælper dig med at slappe af, og dampen renser bihulerne, sål du undgår tilstoppelse.

Kl. 8:00 – en sund morgenmad

Suppe

Ordentlig næring er meget vigtigt, når det kommer til at kurere forkølelser. Morgenmad er nøglen til en god start på dagen og til at bekæmpe de irriterende forkølelsessymptomer. Du kan drikke naturlig appelsinjuice og spise en kop bær rige på antioxidanter med nogle havregryn for ekstra energi. En anden god mulighed er at starte din dag med grøntsagssuppe eller kyllingesuppe.  

Kl. 10:00 – dampbehandling

Forkølelse betyder tilstoppede næser og ekstra slim, hvilket forhindrer os i at trække vejret normalt. Når bihulerne blokeres, bliver de nemmere betændte. Det er i sig selv smertefuldt, men kan endda også føre til en dundrende hovedpine. Du bør gå til lægen, hvis du har ondt i bihulerne, men du kan selv hjælpe med at lindre smerten ved at lave en dampbehandling. Placer dit hoved over en skål kogende vand og dæk det til med et håndklæde i 5 minutter. Dette er ideelt til at rense luftvejene.

Omkring frokosttid – gå en tur

loebetur

Selvom det virker som en udfordring at gå ud i kulden, så er faktum at en gåtur før frokost kan hjælpe på vores humør og forbedre immunforsvaret. Derfor må du endelig ikke tænke, at du skader din krop når du går udenfor med en forkølelse. En lille gåtur kan være meget hjælpsom (men du skal naturligvis være ordentligt klædt på til det).

Kl 13:00  – frokosttid

Spis sundt. Spring frituremaden over og vælg i stedet grillet kylling med salat. Proteinerne i kyllingen hjælper med at producere immunceller og booster immunforsvaret. Samtidig er grøntsagerne i salaten rige på antioxidanter og næringsstoffer, som er essentielle til bekæmpelse af forkølelse.

Kl. 15:00 – en sund drik

Appelsin

Til din eftermiddagssnack er det bedst at drikke en varm urtete til at fortynde slimet og hjælpe med at fjerne det fra kroppen let. Du kan også erstatte teen med et glas friskpresset appelsinjuice, da det er rigt på C-vitamin og er godt for helbredelsesprocessen.

Kl. 18:00 – Aftensmad

Til aftensmad er det super godt at spise stærk mad såsom karry eller chilli con carne. Disse typer mad vil hjælpe med at øge din kropstemperatur og dette vil bidrage til reduceringen af forkølelsessymptomer. Andre ingredienser som du kan overveje at inkoopererer i din aftensmad er ingefær, hvidløg, eller peberfrugt, som er kendt for deres antivirale og antibakterielle egenskaber, som hjælper os med at bekæmpe forkølelsen og rense bihulerne.

Kl. 20:00 – et afslappende bad

bad

Sidst på dagen vil du sandsynligvis føle dig træt og have ømme muskler grundet kulden. For at sove godt og afspænde dine muskler, er det ideelt at tage et varmt bad en time eller to før sengetid. Du kan tilføje et par dråber eucalyptusolie til badevandet, hvilket vil øge dets effekter imod forkølelsessymptomerne.

Kl. 22:00 – tid til at slappe af og sove i 8 timer

Det er vigtigt at gå i seng og få en god nattesøvn så du hurtigt kan genvinde din styrke. En god nattesøvn styrker immunforsvaret og hjælper med at bekæmpe forkølelsessymptomer. Du bør undgå at drikke væsker såsom kaffe eller alkohol, da disse kan forstyrre din søvn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.