4 supper som forebygger forkølelse

Supper giver ikke kun en dejlig varme i kroppen, men kan også reducere træthed og udtørre den overskydende slim, så længe man bruger de rigtige ingredienser. Vælg den suppe, der bedst passer til, hvordan du har det.
4 supper som forebygger forkølelse

Sidste ændring: 11 oktober, 2018

Hvem elsker ikke en dejlig, varm skål suppe når man er syg, forkølet eller bare føler sig lidt slatten? Der findes supper, som kan være perfekte til en varm sommerdag eller en kold vinterdag alt efter, hvad man putter i. Og hvis man vælger sine ingredienser rigtigt, er de den perfekte kilde til de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for for at få det bedre.

I denne artikel giver vi dig fire opskrifter på sunde og lækre supper som kan forebygge forkølelse og samtidig hjælper med at bekæmpe de mest almindelige symptomer: feber, overskud af slim i hals og næse, træthed, slaphed osv.

Løgsuppe

Løgsuppe er en klassiker. Den kan findes på menukortet hos restauranter, hvor den oftest kan være lidt tung, men her giver vi dig en opskrift på en let suppe, som er nem at fordøje og fjerner overskydende slim og giftstoffer som har indtaget kroppen.

Man kan endda tilføje en knivspids cayennepeber. I små mængder varmer det kroppen op og ødelægger og fjerner den overskydende slim.

Put et løg i en gryde og svits det i lidt olie og salt. Læg derefter låg på gryden, så vandet bliver trukket ud af løget. Rør lidt rundt i suppen for at gøre den mere cremet.

Spis imens den er varm.

Et lille trick: Hvis man har en næse, der løber meget, kan man ligge et halvt løg på sit sengebord om natten imens man sover. Dagen efter bør man kunne føle sig mærkbart bedre tilpas.

Onion-soup

Suppe med hvidløg, hirse og tang

Denne suppe har en dejlig smag og er meget sund.

Hvidløg er et naturligt antibiotikum som hæver kroppens immunforsvar.

Hirse er den eneste kornsort som kan neutralisere syre i kroppen. Det er nemt at nedbryde og hjælper med at bekæmpe den syrlige effekt som så ofte bliver et problem, når man er syg.

Tang giver kroppen visse mineraler som kan hjælpe med at bekæmpe den træthed og slaphed, som så ofte følger med en forkølelse. Nogle af mulighederne inden for tang er nori, wakame og søspaghetti.

Svits tre fed hvidløg i lidt olie og tilføj to kopper bouillon, to skefulde hirse og tang.
Lad det koge i 45 minutter.

Selleri, gulerod og ingefær suppe

Disse tre grøntsager har alle tre udrensende egenskaber, som kan sænke feber og eliminere giftstoffer. Det er også en dejlig, varmende suppe, hvis man føler kuldegydninger i kroppen.

Skær selleri og gulerod i små stykker og kog dem i halvanden kop vand med en knivspids salt i.
Tilføj to skriver frisk ingefær eller en halv teskefuld knust, tørre ingefær.

Dette er en opskrift på en let suppe, man kan spise lidt af i løbet af dagen. Hvis man gerne vil give suppen lidt mere substans, kan man tilføje lidt fuldkornsris eller havreflager.

Cremet-gulerods-suppe

Suppe med æg og timian

Denne suppe er et gammelt lægemiddel og en traditionel catalansk opskrift. I Catalonien serveres den traditionelt med en oksekødsstuvning, brød og ost.

I vores opskrift vil vi dog ikke bruge alle disse ingredienser, da vi gerne vil have suppen til at være en let mulighed, som er nem at fordøje.

Timian er super godt, fordi det er et lægemiddel og en kulinarisk urt, der tilføjer et lækkert touch til alle retter. Hvis man er forkølet, kan  timian hæve kroppens naturlige immunforsvar, bekæmpe bakterier og lindre hoste.

Svits et fed hvidløg og et halvt løg og tilføj de grøntsager, du har (f.eks. kål, majroer, gulerødder osv.) Tilsæt to kopper grøntsagsbouillon og et par stilke frisk eller tørret timian. Hvis man har lyst, kan man tilføje et råt æg til blandingen og røre indtil det bryder op. Dette giver suppen lidt mere substans til de øjeblikke, hvor man ikke er helt svag på grund af sin forkølelse.

Dette er en aromatisk og lindrende suppe og hvis man har det godt nok, kan man vælge at spise et stykke brød med ost til sit måltid.

Billederne er venligst udlånt af Alan Levine, Chris Campbell og lablascovegmenu.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Argente, H. A., y Álvarez, M. E. (2005). Semiología médica: Fisiopatología, semiotecnia y propedeútica. Enseñanza basada en el paciente. Madrid: Médica Panamericana.
  • Canning, B. J.; Chang, A. B.; Bolser, D. C.; Smith, J. A.; Mazzone, S. B., and McGarvey, L. (2014). “Anatomy and Neurophysiology of Cough”, American College of Chest Physicians, 146 (6): 1633-1648.
  • Font i Quer, P. (2003). Plantas medicinales. El Dioscórides renovado. Barcelona: Península.
  • Thomas, D. (2002). Seaweeds. London: Natural History Museum.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.