Sådan bruger du malet kaffe på planter

Malet kaffe på planter anbefales, hvis du anvender det i moderate doser. Lær, hvordan det hjælper planter til at trives.
Sådan bruger du malet kaffe på planter

Sidste ændring: 17 marts, 2023

Nogle mennesker er ikke klar over, at malet kaffe på planter er gavnligt. Kaffe bliver imidlertid mere og mere almindeligt anvendt i havebrug, fordi det er en naturlig og bæredygtig komponent.

Malede kaffebønner er for eksempel velegnede til jordforbedring, næring til vegetation og endda bekæmpelse af skadedyr. Hvordan det skal bruges, bestemmes af gartnerens målsætning. Vi vil tale om alle de mulige fordele og anvendelser i denne artikel.

Fordelene ved malet kaffe på planter

Der er ikke meget sagt om de fordele, som kaffe giver på andre områder end det kulinariske. Det er kendt for at være et diuretikum takket være dets klorogensyrer og kaliumsalte. Det skiller sig også ud inden for personlig pleje gennem dets inddragelse i shampooer, serum, cremer og andre skønhedsprodukter.

Når det gælder deodorisering af huset, er kaffe også en stjerne på grund af sin evne til at absorbere lugte.

Til alle disse anvendelser kan man tilføje indarbejdelsen af det malede produkt i havelodderne. Pulveret fungerer som organisk materiale til jorden og hjælper planterne til at trives. Det indeholder også kvælstof, fosfor og magnesium, mikronæringsstoffer, der kan bruges i sure jorde.

Selv om vi stadig har brug for yderligere forskning for at understøtte kaffens effektivitet på planter, men man mener, at det afviser skadedyr og helbreder svampe i prydplanter og i f.eks. agurke-, spinat- og tomatafgrøder.

Advarslen i en artikel offentliggjort af Servicultura Urbana og Ecologización Urbana er imidlertid relevant, idet den fremhæver de kontraproduktive virkninger af dette stof på specifikke plantematerialer, der har haft en ugunstig reaktion på gødning med kaffegrums. Nogle af dem er disse:

Radiser i jord

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse dette: Humus: Egenskaber og fordele for planter

Sådan bruger du malet kaffe på planter

Malet kaffe er nyttig som gødning, især når det kombineres med tørrede blade og skræller af grøntsager, frugt eller æg. Du skal blot blande ingredienserne og tilføje dem til potten eller direkte i jorden.

Hvis du er i tvivl om relevansen for visse planter, skal du spørge en specialist i en planteskole, om den pågældende art vil kunne tåle stoffet. Næsten alle grøntsager er dog kompatible med kaffe. Derfor skiller dets funktionalitet sig ud i følgende aspekter.

Skadedyrs- og ukrudtsbekæmpelsesmiddel

Snegle undgår kaffe, så de er mindre tilbøjelige til at nærme sig dine planter. På samme måde forhindrer koffeins egenskaber væksten af uønsket ukrudt.

Hold jorden frisk og med en barriere skabt med malet kaffe i de områder, der er mest udsat for ukrudtsvækst.

Kaffegødning

Selv om det er lidt dyrt, er friskmalet kaffegrums en fremragende gødning. Metoden består i at fordele et tyndt lag og lade den gøre sit arbejde.

Det er dog ikke en god idé at gøde de arter, der lige er ved at spire, eller for nyplantede områder med kaffe, da det øger den allelopatiske proces, og dets koffein kan skade planten.

En anden måde at gøde med malet kaffe på er at blande 5 dl med 20 liter vand, lade det stå natten over og sprøjt planterne næste dag.

Regulering af jordens pH-værdi

Science UNEMI evaluerede i et forsøg den kemiske og fysiske kvalitet af en kompost fremstillet med kaffegrums. Blandingen opnåede det højeste interval af luftningsporøsitet og total porøsitet sammenlignet med andre typer kompost, hvis basis var haveaffald og bora.

Med hensyn til pH, elektrisk ledningsevne og kulstof/kvælstof-forholdet forblev kaffen inden for de justerede områder.

Ormemad

Orme accepterer kaffe som føde. Sådan står der i en tekst udgivet af Ground to Ground med henvisning til, at dette organiske materiale i det øverste lag af en fugtig jord “kalder” ormene til at spise andre rester, indtil de når frem til det sted, hvor kaffen findes. Denne form for ormekompostering er meget gavnlig for planterne.

Ormemad

Barkflis

Universitetet i Arizona påpeger i en artikel, at kaffens fine tekstur blander sig med jorden og er ideel til at danne barkflis, der er gunstig for fugt og luftbevægelser. Institutionens anbefaling er, at laget er 1,5 cm tykt og forstærket med et andet lag træspåner, der ikke er tykkere end 10 cm.

En acceptabel teknik er at fordele den malede kaffe og derefter rive jorden for at samle alle komponenterne, så jorden bliver jævn. På den måde modtager jorden vand jævnt, og koffeinen dækker hele rummet uden at koncentrere sig på et enkelt sted.

Det fremmer roddannelse

Optimale koncentrationer af koffein vil fremskynde rodvæksten og dens mængde i de rodfæstede mikroskiver. Dette påpeges af BIO Web de Congresos, som anbefaler at fraråde en koncentration på over 0,1 %, da det har en negativ virkning på plantevævet, idet det bremser roddannelsen, forsinker skududviklingen og fører til vævsnekrose.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Sådan plejer og formerer du en edderkoppeplante

Hvis du har kæledyr, skal du være forsigtig med malet kaffe på planter

Malet kaffe er en passende løsning til behandling af visse arter i betragtning af dets naturlige kvaliteter. Det er dog tilrådeligt, at du ved, hvordan du arbejder korrekt i din have med dette produkt, for hvis du har kæledyr, kan det påvirke dem.

Faktisk hævder Affinty Foundation, at høje niveauer af koffein kan forgifte hunde og katte, der indtager den behandlede jord. Ifølge GrowVeg er det også svært at vurdere størrelsen af en dosis, der kan forårsage forgiftning hos dyr, fordi mængden af kaffegrums varierer.

I betragtning af hvor nysgerrige kæledyr kan være, foreslår eksperterne, at man begraver så meget af kaffen som muligt og camouflerer og blander den godt med resten af komposten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.