Tips og anbefalinger til at at fryse broccoli

I dagens artikel vil vi fortælle dig om den bedste måde at fryse broccoli på for at kunne gemme det så længe som mulig uden at påvirke kvaliteten af det.
Tips og anbefalinger til at at fryse broccoli
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Brassicaceae, der også er kendt som korsblomst-familien, er nogle af de sundeste grøntsager i verden. Det skyldes, at denne gruppe har et stort indhold af fiber, antioxidanter og flavonoider, som er essentielle for menneskets sundhed. I dag vil vi gerne fortælle dig om en af dem – broccoli – og svare på et gængs spørgsmål: Kan man fryse broccoli?

Broccoli er både elsket og hadet. Det vil sige, nogle finder det velsmagende, og andre uappetitligt. Det indeholder næringsstoffer, der er essentielle for mennesket, men dets karakteristiske smag er ikke noget for alle. En af dets fordele er, hvor nemt det er at gemme. For ikke at nævne, at det er tilgængeligt næsten hele året rundt i supermarkeder.

Hvor længe kan frisk broccoli holde sig?

Du ved det måske ikke endnu, men et regelmæssigt indtag af broccoli er gængs forbundet med en lavere risiko for at udvikle betændelse i lungerne. Sådan er det i hvert fald ifølge et studie udgivet i The Journal of Allergy and Clinical Immunology Den gode nyhed er, at man kan købe det friskt og gemme det i køleskabet i et stykke tid.

Man kan faktisk gemme det i køleskabet i en periode på op til 14 dage, hvis man opbevarer det råt. Dets holdbarhed er reduceret til 9 dage, hvis det er tilberedt. I ethvert tilfælde skal opbevaringen være passende, helst dækket til hvis det er muligt.

Salat med broccoli

Måske denne artikel også vil interessere dig: Broccolis gavnlige virkning på dit helbred

Sådan kan man opbevare broccoli ordentligt

For at maksimere holdbarheden for denne grøntsag er det vigtigt at udøve simpel forsigtighed, når man fryser det. Som regel pakker de fleste producenter korsblomstrede grøntsager ind i plastik eller husholdningsfilm. Vi råder dig til ikke at fjerne det, indtil du skal bruge det, da det ellers vil reducere dets holdbarhed.

Ligeledes bør man opbevare overskydende broccoli i en beholder og dække det til for at begrænse dets kontakt til luft, hvis pakningen allerede har været åbnet. Derefter bør man lægge det bagerst i køleskabet, så dets flavonoider ikke ilter.

Det skyldes, at disse næringsstoffer er effektive til at forebygge adskillige komplekse lidelser.  De er endda blevet forbundet med en reducering af cellulær skade på grund af aldring og derfor også en forsinkelse af onkologiske udviklingsprocesser.

Kan man fryse broccoli, der er tilberedt?

Som vi nævnte ovenstående, kan man helt sikkert gemme tilberedt broccoli. For at gøre det bør man opbevare det i køleskabet i en lufttæt beholder. Det burde kunne holde sig i omkring ni dage, selvom det organoleptiske karaktertræk forringes, som tiden går.

Det er af den grund, at vi anbefaler at indtage det indenfor 2-3 dage, når man har tilberedt det. Det er primært, fordi det kun vil bevare sin smag i denne periode.

Hvordan kan man fryse broccoli?

Følg denne procedure for at blanchere og opbevare broccoli korrekt:

  • Først fjerner du bladene rundt om den.
  • Derefter fyldes en kasserolle med vand og salt.
  • Skær grøntsagen i stykker, du anser som passende.
  • Tilbered det i tre minutter, når vandet begynder at koge.
  • Det må ikke koge for længe, eftersom det vil miste sine næringsstoffer og vitaminer.
  • Kom broccolien i en beholder med koldt vand for at sænke dets temperatur.
  • Til sidst opbevares det i fryseren enten i en lufttæt beholder eller i fryseposer.

Du behøver ikke at optø grøntsagen og kan komme den direkte i gryden med vand eller på en stegepande for at færdiggøre tilberedelsen.

Vidste du derudover, at broccoli kan holde sig mellem ni måneder og et år i fryseren? Efter det begynder dets egenskaber at forsvinde, og det mister sin smag.

Skål med broccoli

Vi anbefaler, at du læser denne artikel: Fordelene ved at fryse friske urter med olivenolie

Frys broccoli, så det er praktisk, og du nemt kan inkludere det i din kost

Korsblomstrede grøntsager har mange ernæringsmæssige egenskaber, som er gode for menneskets sundhed. Broccoli skiller sig ud fra resten, og det er af den grund, at vi opfordrer dig til at gøre det til en regelmæssig del af din kost. Der er mange forskellige måder at tilberede det på!

Som vi har nævnt ovenstående, kan man fryse det, selv hvis det er tilberedt. Når man gør det, kan man tilføje det direkte til retter uden at skulle tø det op først.

Som det sidste bør man have i baghovedet, at man kan finde frisk broccoli året rundt i de fleste supermarkeder, og man kan opbevare det i fryseren i op til 12 måneder. Som du kan se, er der ikke nogen undskyldning for ikke at spise det regelmæssigt som en del af en afbalanceret kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sudini K., Diette GB., Breysse PN., McCormack MC., et al., A randomized controlled trial of the effect of broccoli sprouts on antioxidant gene expression and airway inflammation in asthmatics. J Allergy Clin Immunol Pract, 2016. 4 (5): 932-40.
  • Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphane, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.
  • Gonzalo, JC Rivas, and M. García Alonso. “Flavonoides en alimentos vegetales: estructura y actividad antioxidante.” Alimentación Nutrición y Salud 9.2 (2002): 31-38.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.