Te eller kaffe efter et måltid: Godt eller dårligt?

Hvis du ønsker at forbedre dit helbred, kan det være vigtigt at indtage te eller kaffe regelmæssigt. Vi viser dig fordelene ved at gøre det efter at have spist.
Te eller kaffe efter et måltid: Godt eller dårligt?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det kan være meget godt for dit helbred at drikke te eller kaffe efter at have spist. Vi taler om to drikkevarer, der indeholder en stor mængde fytokemikalier med antioxidant kapacitet. Disse forbindelser hjælper med at neutralisere dannelsen af frie radikaler. Derfor bør de ikke mangle i din kost.

Inden vi begynder, skal det nævnes, at kaffeforbrug har skabt en masse diskussion i det videnskabelige samfund i årevis. I begyndelsen blev det anset for at være skadeligt. Der blev spekuleret i, at det kunne øge blodtrykket, hvilket også kunne forårsage skader på centralnervesystemet. Denne teori er i dag forkastet.

Antioxidanterne i te og kaffe

Te og kaffe er to drikkevarer, der indeholder fytokemikalier af høj kvalitet. Disse elementer virker som antioxidanter og beskytter derfor mod dannelsen af frie radikaler.

Denne mekanisme er forbundet med en lavere forekomst af kroniske og komplekse sygdomme, som det fremgår af forskning offentliggjort i European Journal of Medicinal Chemistry.

Desuden vil en kontrol af oxidationsprocessen bremse aldringsprocessen. Dette kommer til udtryk i en undersøgelse offentliggjort i BioMed Research International.

Der spekuleres endda i muligheden for at supplere med disse produkter med det formål at forebygge de fysiologiske ændringer, der opleves med årene. Mange af dem styrer kroppens effektivitet på det tidspunkt, hvor den udfører sine vitale funktioner.

Som om det ikke var nok, kan både te og kaffe lette fordøjelsen efter et stort måltid, hvilket ville reducere antallet af fordøjelsesgener. Man skal bare være forsigtig, når det er tæt på sengetid, medmindre man vælger en koffeinfri variant.

Te og kaffe er også i stand til at stimulere mobiliseringen og oxidationen af fedtstoffer. De kan hjælpe dig med at tabe dig. Dette er produceret af:

  1. Koffeinet, som ændrer udnyttelsen af energisubstrater.
  2. Selve virkningen af antioxidanterne, som øger insulinfølsomheden og forbedrer kontrollen af blodsukkeret.
Sort kaffe i en kop

Risiko for dødelighed

Det er vigtigt at påpege, at der er beviser for, at der er en omvendt sammenhæng mellem te- og kaffeforbrug og risikoen for at dø af en hvilken som helst årsag. Dette skulle skyldes de antioxidanter, de giver, da det er blevet vist, at effekten er uafhængig af, om drikkevaren indtages med eller uden koffein.

Forenklet sagt kan man sige, at kaffe og te reducerer dødeligheden.

Det er vigtigt at bemærke, at eksperternes synspunkt har ændret sig meget i den seneste tid. Koffein er en alkaloid, der virker som et stimulerende middel i kroppen. Det forbedrer koncentrationen og også sportspræstationer. Det forårsager dog en lille stigning i blodtrykket, men det er kun midlertidigt.

I mange år blev det antydet, at regelmæssig indtagelse af stoffet var skadeligt for helbredet, men i dag har dette synspunkt ændret sig. Der er ingen beviser for, at det er tilfældet. Faktisk er indtagelse af kaffe eller te med koffein forbundet med et bedre blodtryk på mellemlang sigt.

I nogle tilfælde kan det være uhensigtsmæssigt at inkludere koffein i kosten. Et eksempel er personer, der lider af migræne. Det skal også bemærkes, at dette element hindrer søvn, hvilket kan påvirke evnen til at hvile.

Samtidig er der tale om en alkaloid, der har en giftig grænse. Mere end 400 mg indtaget på en enkelt dag er skadeligt for helbredet.

Det er vigtigt at kontrollere, hvor meget koffein du drikker.

Kvinde holder om en kop te

Du er måske også interesseret i: 4 måder at drikke grøn te for vægttabet

Det er godt for dit helbred at drikke te eller kaffe efter at have spist

At inkludere te eller kaffe i din kost er godt for din krop. At indtage det efter at have spist kan være godt for fordøjelsen og give antioxidanter, der vil opretholde en tilstand af indre balance i din krop.

Det er vigtigt, at du planlægger din kost godt for at maksimere effekten. Plantebaserede fødevarer bør optræde hyppigt i den.

Afslutningsvis skal vi understrege, at det ikke er nok bare at passe på din kost for at holde sig sund. Andre vaner, som f.eks. regelmæssig fysisk træning, bør fremmes.

Det kan interessere dig ...
Vidste du, at din hjerne elsker kaffe? Det hjælper den til at holde sig ung!
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vidste du, at din hjerne elsker kaffe? Det hjælper den til at holde sig ung!

Ved du, at din hjerne elsker kaffe? Lær, hvor mange kopper kaffe du skal drikke for at forebygge neurodegenerative sygdomme!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Sadowska-Bartosz, I., & Bartosz, G. (2014). Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. BioMed research international2014, 404680. https://doi.org/10.1155/2014/404680
  • O’Keefe, J. H., Bhatti, S. K., Patil, H. R., DiNicolantonio, J. J., Lucan, S. C., & Lavie, C. J. (2013). Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality. Journal of the American College of Cardiology62(12), 1043–1051. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2013.06.035

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.