Sådan bruger du Neem olie til at passe på dine haveplanter

Neem olie kan påvirke insekters livscyklus. Find ud af, hvordan du kan bruge den til at dræbe skadedyr, der truer din have.
Sådan bruger du Neem olie til at passe på dine haveplanter

Sidste ændring: 26 august, 2022

Insekter, mider og svampe laver ravage i de planter, som du passer med så stor kærlighed og engagement. Selv eksperter lider under disse skadedyr. Heldigvis kan neem olie komme dig til undsætning og hjælpe dig i disse situationer. Læs videre for at finde ud af mere om olien, og hvordan den kan hjælpe.

Neem ekstrakt, som det også kaldes, er en vegetabilsk olie, der udvindes af frøene og frugterne fra den indiske nimbus, et træ, der stammer fra Indien og Burma, og som kan blive 15 til 20 meter højt. Dens navne er varierede: Indisk margosa, neemtræ, indisk syren og Azadirachta indica, som er dets videnskabelige navn.

Neem olie har mange anvendelsesmuligheder. Nogle bruger det til medicinske formål, og det er også populært i kosmetikindustrien. Så hvordan kan neem olie hjælpe dig med at passe på dine planter? Jo, det er et naturligt insektmiddel. Læs videre, så forklarer vi dig det hele.

Hvordan hjælper neem olie i forbindelse med plantepleje?

Ifølge det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur (EPA) indeholder neem olie azadirachtin, et aktivt stof, der påvirker insekters livscyklus.

Det er ikke overraskende, at det bruges til at bekæmpe skadedyr som hvide fluer, bladlus, japanske biller, møllarver og skjoldlus. Det betragtes også som et middel mod parasitter, da det er i stand til at dræbe mider.

På den anden side virker det hydrofobiske klarede ekstrakt af neem olie også som et svampedræbende middel. Det dræber således svampe og de sygdomme, de forårsager (f.eks. sort plet).

Hvornår skal man bruge neem olie?

Selv om nogle insektmidler ikke kan anvendes i plantningssæsonen, er dette ikke tilfældet med neem olie. Men du undrer dig måske over, hvad de mest hensigtsmæssige tidspunkter på dagen er til at sprøjte med dette naturlige pesticid? Svaret er ved daggry og skumring.

Det skyldes, at de insekter, der er gavnlige for planterne, ikke er aktive på disse tidspunkter. Hvis du bruger det på de varmeste tidspunkter af dagen, kan varmen kombineret med ekstraktet også brænde bladene.

Kvinde nyder havearbejde

Sprøjt altid med dette naturlige insektmiddel ved daggry eller skumring.

Den korrekte måde at bruge neem olie til pleje af planter på

Ud over at holde insekter, mider og svampe væk fra dine planter er neem olie meget let at bruge. Vi fortæller dig, hvad du skal bruge, og hvordan du gør det.

Ingredienser

 • 3,7 liter varmt vand
 • Sprayflaske
 • 1 eller 2 teskefulde mild opvaskemiddel
 • 1 eller 2 spiseskefulde neem olie. Den kan være ren eller rå, men koldpresset.

Fremgangsmåde

 1. Tag din sprayflaske, tilsæt 1 eller 2 teskefulde opvaskemiddel til vandet, og rør rundt. Sæben bruges som en emulgator, da olien ikke blandes godt med vand.
 2. Herefter tilsættes neem olien langsomt og blandes.
 3. Sprøjt på planterne, og sørg for at dække både toppen og bunden af bladene. Bladene skal være våde og dryppende. Hvis du foretrækker det, kan du bruge handsker.
 4. Gentag processen hver 7. til 14. dag, hvis det er en forebyggende foranstaltning. Hvis planterne er angrebet, skal det være hver 7. dag uden undtagelse.

Nyttige tips

Generelt set ved du allerede alt, hvad du behøver om, hvordan du bruger neem olie til at passe på dine elskede planter. Der er dog andre nyttige tips, som du bør overveje for at sikre, at du ikke skader nogen af dine planter.

 • Du må ikke overdrive det! Hvis du sprøjter for meget, især midt på dagen eller på planter, der er udsat for solen det meste af dagen, kan det give forbrændinger på løvet.
 • Undgå at sprøjte ekstraktet på frøplanter, dvs. planter i deres tidlige udviklingsstadier. De kan også blive forbrændt.
 • Tilbered blandingen af olie, sæbe og vand samme dag, som du skal bruge den. Ellers bliver den klumpet.
 • Du kan bruge en flydende sæbe med mynte eller tilsætte et par dråber pebermynteolie til blandingen, da denne duft også tjener til at afvise insekter.
 • Overvej at bruge kaliumsæbe. Dette er en anden emulgator, der kan være nyttig, takket være at det er et kendt naturligt insektmiddel.
 • Kom lidt natron i blandingen. Dette er en ingrediens, der hjælper med at dræbe svamp.
 • Du kan også bruge ekstraktet til at sprøjte på træer. Arter som blomstrende korneltræer er f.eks. meget tilbøjelige til at blive angrebet.
 • For planter, der er hårdt ramt, er det tilladt at våde en svamp eller klud med blandingen og tørre de beskadigede blade. Dette kan redde dem.
Natron i lille krukke

At kombinere det med natron er et alternativ, der øger rækken af skadedyr, som du kan bekæmpe.

Neem olie: Et pålideligt insekticid til at passe på dine planter

Naturlige insekticider er værdsat af mange grunde, men den vigtigste grund er nok, at de dræber skadedyr uden at skade vores elskede planter. Når det er tilfældet, er det ikke overraskende, at de er blandt gartnerens favoritter.

En af disse favoritter er neem olie, og nu ved du hvorfor! Hvis du bruger den korrekt, bliver den en god allieret.

Det kan interessere dig ...
Vegetabilske olier til at give fugt til håret
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vegetabilske olier til at give fugt til håret

Mange kvinder lider af tørt hår. Derfor har vi besluttet at dele nogle vegetabilske olier, som kan hjælpe med at give fugt til håret. Lær mere her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.