Pebermynteolie mod irritabel tarmsyndrom

Pebermynteolie er et naturligt produkt, som er blevet undersøgt i stor grad for sine mulige effekter på symptomerne på irritabel tarmsyndrom. Hvad fandt studierne frem til?
Pebermynteolie mod irritabel tarmsyndrom

Sidste ændring: 25 august, 2022

Egenskaberne ved pebermynteolie er blevet studeret for sine effekter på personer, der lider af irritabel tarmsyndrom. Ifølge nylige studier såsom et udgivet i BMC Complementary Medicine and Therapies er det et sikkert og effektivt middel, som kan lindre smerten og symptomerne på denne sygdom.

Hvad ved vi ellers om det? Er der andre studier til at bakke op om denne påstand? I dagens artikel vil vi give flere detaljer om det og dykke dybere ned i dets fordele. Vi vil også give instruktioner til, hvordan man kan bruge det til dette formål.

Pebermynteolie som lindring af irritabel tarmsyndrom

Folk har brugt denne urte siden gamle dage til alle mulige medicinske formål. Vi har brugt både dets blade og æteriske olie i drikkevarer, ekstrakt og salver, der tjener som et middel mod lidelser såsom forkølelse, hovedpine og fordøjelsesproblemer.

Videnskabsfolk slog for nylig fast, at æterisk pebermynteolie har terapeutisk potentiale mod irritabel tarmsyndrom. I særdeleshed hjælper det med at kontrollere symptomer såsom smerte, forstoppelse, betændelse og oppustethed.

En gennemgang af studier udgivet i The BMJ konkluderede faktisk, at pebermynteolie var mere effektivt end en placebo i behandlingen af irritabel tarmsyndrom. Dets effekter lader derudover til at overgå dem for fiber og kan sammenlignes med dem for krampestillende lægemidler.

Men hvorfor er det så effektivt? Forskning antyder, at dette ingrediens har en krampestillende aktivitet. Det skyldes, at mentol, som er en af de aktive komponenter i pebermynte, beroliger den glatte muskel i tarmene. Det hjælper dermed med at reducere udspiling af maven, smerte, følelsen af ikke at komme af med al afføringen, forstoppelse og diarré.

I et randomiseret kontrolleret studie i Digestive and Liver Disease fandt man frem til, at en behandling på fire uger med æterisk pebermynteolie var nyttig til at lindre symptomer i maven, der er karakteristiske for irritabel tarmsyndrom.

Derudover observerede forskning i det medicinske tidsskrift, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, at denne olie har andre handlingsmekanismer mod irritabel tarmsyndrom såsom regulering af tarmenes følsomhed, antimikrobiel aktivitet og anti-inflammatorisk effekt.

Kvinde i seng har mavepine

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Irritabel tyktarm og dets rolle i din kost

Er pebermynteolie sikkert?

De fleste studier slog fast, at pebermynteolie er sikkert. Der skal dog udføres mere forskning, så tag ikke disse resultater til dig. Hav i baghovedet, at det ikke er det første valg til behandling, og man bør indtage det forsvarligt – helst under medicinsk opsyn.

Det skyldes, at mynte og dets biprodukter har negative effekter i store doseringer. For eksempel observerede forskning, at det påvirker optagelsen af vitaminer, mineraler og lægemidler. Derudover kan det føre til halsbrand, tør mund og kvalme, når det indtages oralt. Det forårsager også allergiske reaktioner i sjældne tilfælde.

Behandling af irritabel tarmsyndrom med pebermynteolie

Indtil videre har studier af pebermynteolie og irritabel tarmsyndrom fokuseret på det i form af kapsler. Der er ingen evidens for, at det giver de samme effekter at drikke te lavet med pebermynte. Denne te er dog ret sikker at indtage.

Kapsler med pebermynte har en ydre skal, der forhindrer, at mavesyre nedbryder dem. Det er, så de ikke vil opløses, indtil de når tarmene, og dermed kan man undgå skadelige bivirkninger såsom problemer med mavesyre, som vi nævnte ovenstående. Generelt er doseringerne:

 • Voksne: Mellem 0,2 og 0,4 ml pebermynteolie tre gange om dagen.
 • Børn over 7 år: 0,1 ml til 0,2 ml pebermynteolie tre gange om dagen.

Bemærk, at man ikke må indtage det sammen med antacida, fordi de vil nedbryde den ydre skal på kapslerne. Man skal derudover sluge kapslerne hele, så man ikke indtager pebermynteolien i sig selv. Man skal følge de anbefalede doseringer, som allerede er blevet nøje opmålt i hver enkelt kapsel.

Kapsler med pebermynteolie

Måske denne artikel også vil interessere dig: Det skal du spise for at behandle irritabel tyktarm

Anbefalinger til patienter med irritabel tarmsyndrom

Irritabel tarmsyndrom er en sygdom, der kræver en multidisciplinær tilgang. Man skal derfor tale med en læge, før man tager tilskud såsom pebermynteolie til at lindre dets symptomer.

Både læger og ernæringseksperter – og endda psykologer – kan vejlede til effektive metoder til at reducere symptomer og undgå komplikationer. Man skal også tilpasse sin kost og følge sunde vaner. Man bør dermed overveje det følgende:

 • Sikre et optimalt indtag af fiber.
 • Undgå gluten.
 • Følge en low FODMAP kost.
 • Være fysisk aktiv.
 • Undgå stressende situationer.
 • Følge sunde vaner for søvn.
 • Drikke nok vand og andre sunde drikkevarer.
 • Følge en behandling anbefalet af en læge.
 • Gennemgå psykologisk terapi.

Forskning af adjuverende behandlinger af irritabel tarmsyndrom er stadig under udvikling. Det er af denne grund, at det nu er muligt at anvende kosttilskud såsom pebermynteolie til at håndtere symptomerne. Tal dog altid med din læge, før du gør noget selv.

Det kan interessere dig ...
Kostens rolle i inflammatorisk tarmsygdom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kostens rolle i inflammatorisk tarmsygdom

Kost er nøglen til behandling af inflammatorisk tarmsygdom. Professionelle skal personliggøre kosten i henhold til hver patients symptomer og faser...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alammar N, Wang L, Saberi B, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019;19(1):21. Published 2019 Jan 17. doi:10.1186/s12906-018-2409-0
 • Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016;61(2):560-571. doi:10.1007/s10620-015-3858-7
 • Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12. doi: 10.1097/MCG.0b013e3182a88357. PMID: 24100754.
 • Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6. doi: 10.1016/j.dld.2007.02.006. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159.
 • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.