Disse 10 bunddækkeplanter kan erstatte en græsplæne i din have eller gård

Bunddækkeplanter er et godt og enkelt alternativ til at dekorere dele af din have eller gårdsplads. Udnyt dem!
Disse 10 bunddækkeplanter kan erstatte en græsplæne i din have eller gård

Sidste ændring: 11 august, 2022

Når du anlægger din egen have, er det almindeligt at føle, at nogle steder mangler noget. Græs er en klassisk måde at udfylde dem på, men det er ikke den eneste mulighed. Bunddækkeplanter er også et levende og enkelt alternativ til at camouflere disse naturlige hjørner og sprækker. De ser fantastiske ud!

Disse typer af krybende planter (primært prydplanter) vil sprede sig ud over det område, du har afsat til dem. Med tiden kan de danne smukke plantetæpper på jorden i forskellige farver.

I dag bruges de også til at dække skråninger, dæmninger og hegn. Det bedste af det hele er, at de bruges til at undgå ukrudt.

1. Kæmpestenbræk

Det mest attraktive ved denne type plante er, at den kræver minimal pleje, og at den tilpasser sig enhver jordtype. Blandt dens egenskaber kan vi nævne, at den er robust og modstandsdygtig, så den vil skabe et tykt dække på jorden.

Hvad angår dens vækst, er den meget hurtig. Den kan blive mellem 30 og 60 centimeter høj.

En god idé er at plante kæmpestenbræk ved foden af en busk eller et træ, da den vil dække dens base på en meget elegant måde takket være dens hvide, røde og lyserøde blomster og dens brede grønne eller røde blade.

2. Husfred

Den er populært kendt som soleirolia og er en flerårig, halvstærk busk. Den har meget små, skinnende, runde, vedvarende blade, der giver den et moslignende udseende.

Den har lyserøde og hvide blomster i to måneder om året, fra juni til august (eller fra december til februar i lande på den sydlige halvkugle). Den har en tendens til at blive højst 15 centimeter.

Hvad angår dens krav, kræver husfred skygge. Derfor kan den bruges til at dække bunden af store planter.

Du vil måske finde dette interessant: Fem tips til pleje af basilikumplanter

3. Lungeurt

Lungeurt er en favorit, fordi den er aromatisk. Den er også nem at vedligeholde og meget hårdfør.

De fleste kan lide dens spraglede løv, som passer perfekt til dens prangende tragtformede blomster. I øvrigt blomstrer lungeurt fra marts til maj i nogle regioner; i andre (sydpå) blomstrer den fra september til november. Den bliver normalt højst 30 centimeter lang og 60 centimeter bred.

Haveeksperter siger, at denne plante tilpasser sig både skygge og sol, dvs. at du kan placere den næsten hvor som helst. Sørg dog for ikke at overse et vigtigt krav: Jordfugtighed.

Lungeurt er eksempel på populære bunddækkeplanter

4. Cotoneaster

Hvis du vælger cotoneaster, får du at gøre med en plante, der kræver lidt og har en stor mangfoldighed af præsentationer: Krybende, opretstående eller buskformet. Den breder sig på overfladen, og dens rødder er mere end to meter dybe.

Den er kendetegnet ved sine mørkegrønne, ovale blade, mens de fembladede blomster er i lyserøde eller hvide nuancer. Den har små orange eller røde bær.

De mest fængslende sorter er Cotoneaster dammeri (bunddækkende) og Cotoneaster microphylla (krybende). Begge har langvarigt løv og gør sig godt i skygge. Førstnævnte bliver knap 20 centimeter høj, men sidstnævnte kan blive op til 50 centimeter.

5. Vinterglans

På denne liste kan man ikke udelade vinterglans, som viser et mørkegrønt løv og i blomstring producerer små hvide blomster. Hvad skal du vide om den? Først og fremmest, hvis vi taler om jorden, er den slet ikke krævende.

For det andet er det at foretrække at holde den i skygge. Selv om det tager ca. to til tre år at udvikle sig fuldt ud, bliver den op til 15 til 20 centimeter.

6. Krybende læbeløs

Den vil glæde dig med sine hvide, lyserøde eller blå blomster, der vil fylde i hele haven.

Dens løv har form af en lilla eller grøn roset. Det er en vidunderlig bunddækkeplante, der er mere kompatibel med skygge. Den kan være på grænsen til 20 centimeter lang og op til 1 meter bred.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: 8 efterårsblomster til at plante i din have

7. Rosen: En af de mest populære bunddækkeplanter

Dette er en af de mest populære planter, der er foretrukket af de fleste. Sandheden er, at den findes i et uendeligt antal forskellige former:

  • Buskagtig (den mest almindelige).
  • Krybende.

Den giver liv til blomster, der er typiske for rosacea-familien, og som består af fem kronblade. Dens blade er små, grønne og fyldige.

I øvrigt kan du plante den bunddækkende rose i svært tilgængelige områder, hvor den vil sprede sig i klynger, og dens pleje vil ikke være svær. Et af de interessante punkter er, at denne rosenbusk tjener til at beskytte insekter og dyr, der er nyttige for din afgrøde, uden at lade det elegante præg udeblive. Du vil have den mest raffinerede have!

8. Klokkeblomst er smukke bunddækkeplanter

Det mest charmerende ved den, er dens små stjerneformede blomster. De kan være hvide, blå, lyserøde, pink, røde eller violette og kommer frem om foråret eller sommeren.

Denne plante er hjemmehørende på den nordlige halvkugle, dækker over 300 arter og tilpasser sig nemt til alle slags klimaer. Dens blade er ovale, i forskellige grønne nuancer, men når der er kalksten i nærheden, bliver de gule.

Med hensyn til størrelse er den omkring 10 eller 15 centimeter høj. Den har dog et stort potentiale som bunddækkeplante.

9. Liljekonval

Dette er et fantastisk valg som bunddækkeplante. Uanset om det er til et skyggefuldt hjørne eller en skovbevokset have. Convallaria majalis spreder sig hurtigt og har smukke, hvide, klokkeformede blomster i forårssæsonen – dens duft er udsøgt!

Den er velegnet til fugtig jord og egner sig bedst til fuld skygge. Den kan dog tåle tidlig morgensol.

10. Kamille er glimrende bunddækkeplanter

Dette er en af de bunddækkeplanter, der ikke kun vil fylde dine haverum ud. Kamille har også naturlige egenskaber, der vil gøre den gavnlig i dit køkken.

Dens smukke, tusindfrydlignende blomster vil være stjernen, uanset hvor du placerer den. Få mest muligt ud af dem (tørrede eller friske) til dine infusioner eller salater. Denne plante kræver regelmæssig beskæring, da den vokser meget rodet.

Kamilleblomster

Tips og pleje af bunddækkeplanter

Selv om det ikke er så kompliceret at passe disse bunddækkeplanter, er det tilrådeligt at tage hensyn til følgende forslag:

  • Før du planter, skal du undersøge plantetypen, dens krav, struktur og væksthastighed.
  • Anskaf eksemplarer, der trives i det område, du ønsker at dække: Tør, fugtig, skyggefuld eller fuld sol.
  • Ved dyrkning skal du overveje pladsen i forhold til eksemplarets formering.
  • Installér et vandingssystem med mikrodiffusion for at spare på vandet og give det i de minimale mængder, der er nødvendige.
  • Det er ikke nødvendigt at samle gamle blade, der falder ned, da de fungerer som naturlig gødning efter at være blevet nedbrudt.

Variation er livets krydderi, som man siger. Men sørg for, at den type krybende plante, du vælger, passer til din type have og din stil. Blomstrende og duftende planter er meget mere attraktive, så giv liv til dine grønne områder!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sue F, Geoff B. Botánica. 1. ° ed. Ecuador: Konemann Barcelona; 2003.
  • Castro S. Evaluación del efecto desinflamatorio y cicatrizante de 3 diferentes concentraciones de una infusión de manzanilla (Matricaria chamomilla I.) vía tópica, en orquiectomía de lechones. Guatemala: Universidad de San Carlos de Guatemala; 2015.
  • Cabanillas P, Hurrell J. Plantas trepadoras: tipo biológico y clasificación. Argentina: Universidad Nacional de la Plata; 2012.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.