Sådan kan du dyrke spirer derhjemme

Vælg den bælgfrugt, du kan lide, og eksperimentér, indtil du får dine egne spirer. De er meget alsidige og kan indgå i en lang række retter.
Sådan kan du dyrke spirer derhjemme
Cesar Paul González

Bedømt og godkendt af biolog Cesar Paul González.

Sidste ændring: 21 december, 2022

Spirer er en fødevare, der er rig på næringsstoffer og har mange gode egenskaber. Derfor forsøger mange mennesker at finde ud af, hvordan man kan dyrke spirer derhjemme.

Først og fremmest vil vi gerne gøre det klart, at vi ikke taler om bønnespire – tag et kig på det øverste billede, så kan du se, hvilken type vi taler om!

Det menes, at de er en kaloriefattig fødevare med en god mængde næringsstoffer, i nogle tilfælde endda større end dem, der er i selve frøene, ifølge data offentliggjort i NCBI. Derfor kunne de være meget gavnlige at indtage. Rådfør dig med en ernæringsekspert for at vide, hvilken slags spirer du kan inkludere i din kost.

I dag kan du finde spirer i butikker, der er specialiseret i økologiske og diætetiske fødevarer, men det er også muligt at dyrke dem derhjemme. Er du interesseret i at vide hvordan?

Hvad du skal bruge for at dyrke spirer

Forskellige frø

Normalt bruger du de mindre frø, selv om det er muligt at bruge næsten alle.

Alle frø fra bælgplanter eller korn kan være nyttige. Vi kan endda bruge frø fra andre planter som græskar, radiser, lucerne, ærter, brøndkarse, byg, sesam osv.

Brug helst økologiske frø, der er korrekt konserveret og renset. Det er også vigtigt at vælge det rigtige vand, undgå postevand og i stedet bruge kildevand. Hvis du bruger postevand, anbefaler specialister dog, at du lader det stå et stykke tid i en beholder, så kloren kan fordampe.

Procedure

  1. Det første meget vigtige skridt er at vaske frøene grundigt.
  2. Derefter skal du lægge frøene i et fad (et dybt fad er bedre).
  3. Tilsæt nok vand, så frøene bliver våde, men uden at overdrive.
  4. Stil det hele i et skyggefuldt område, hvor det ikke får direkte lys, og vente.
  5. Husk at tjekke dagligt, om vandet bliver reduceret. Frøene optager det, og en hel del går tabt ved fordampning. Hvis du kan se, at der ikke er noget vand tilbage, skal du tilsætte mere.
  6. Der kommer normalt hvide spirer efter et par dage, en til tre. Du bør skifte vand, indtil alle spirer er kommet frem, og processen er afsluttet med succes.
  7. Til sidst bør du vaske spirerne godt i en si, inden de spises.

Og sådan kan du dyrke spirer. Nemt, ikke?

Vigtige detaljer at overveje, når man vil dyrke spirer

Når de har for meget vand, eller vi har glemt dem i et stykke tid, kan skimmelsvamp dukke op på frøene. I dette tilfælde er det bedst at smide dem ud og starte forfra, da det kan være meget sundhedsskadeligt at indtage skimmelsvamp ved at producere infektioner i kroppen.

Den samme procedure skal udføres, hvis du synes, at de har en ubehagelig lugt, da det kan være et tegn på forrådnelse.

Du skal ikke komme for mange frø i, men kun fylde skålen med et lag. Hvis der er flere lag oven på hinanden, vil proceduren for at få spirer sandsynligvis ikke fungere.

Frøenes volumen øges betydeligt under processen. Hvis du putter mange små frø i, kommer de derfor til at ligge oven på hinanden. Og hvis det er større frø, og vi overdriver det, vil de fylde for meget. De spirer, du får, holder sig perfekt i køleskabet i et par dage.

Du er måske interesseret i: Vegetarisk kost til børn: Fordele og ulemper

Sådan spiser du dem

Der er mange måder at spise dem på – i sandwiches, i salater eller kogte. Selv om det normalt anbefales at spise dem rå, så de beholder alle deres næringsstoffer, foreslår Fødevare- og lægemiddelstyrelsen, at man koger dem for at undgå risikoen for forurening med salmonella, listeria, E. coli eller andre bakterier.

Alt efter hvilken type frø der anvendes, vil spirerne være af forskellig størrelse. Det er vigtigt at vide dette for at kunne spise dem på det rigtige tidspunkt. Linser spirer f.eks. op til 4 eller 5 centimeter, men ris- eller hvedespirer er kun få millimeter.

Spiringsprocessen er meget enkel. Derfor anbefaler vi, at du selv udfører dine egne forsøg, eksperimenterer og selv ser resultaterne!

Det kan interessere dig ...
Sådan dyrker man gulerødder derhjemme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan dyrker man gulerødder derhjemme

Måske har man ikke meget plads til rådighed i hjemmet. Sådan dyrker man gulerødder derhjemme, fortsæt med at læse for at lære hvordan.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.