Lækker opskrift på sesambrød

Sesambrød er en næringsrig opskrift, ideel til at variere din kost lejlighedsvis. I denne artikel fortæller vi dig mere om fordelene ved sesamfrø, og hvordan du kan lave denne opskrift!
Lækker opskrift på sesambrød
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sesambrød er ikke et almindeligt valg, men det har flere sundhedsmæssige fordele end traditionelle brød. Det kan give essentielle næringsstoffer til atleter, børn og teenagere i deres kost. Ligesom med hvidt brød bør du naturligvis ikke spise det som et hovedmåltid.

Sesamfrø har en høj næringstæthed. Flere og flere mennesker spiser dem, især på grund af deres lipidprofil. Desuden garanterer deres essentielle mikronæringsstoffer tilsyneladende en god kropsfunktion. Har du lyst til at prøve denne opskrift?

Fordele ved sesambrød

Lad os begynde med at tale om de sundhedsmæssige fordele ved sesambrød ud fra et videnskabeligt synspunkt. Men husk på, at vi anbefaler, at du spiser dette brød som en del af en afbalanceret kost.

Hjælper med at passe på dit helbred

Sesambrød indeholder en lang række antioxidanter. Blandt disse skiller E-vitamin sig ud. Dette er et element, der er i stand til at bidrage til forebyggelse af kroniske sygdomme, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences.

Dette element neutraliserer dannelsen af frie radikaler. En ophobning af disse i dine væv kan forårsage skadelig inflammation i kroppen og øge risikoen for mutationer i overførslen af genetisk materiale.

Sesamfrø i skål og på træske

Sesamfrø indeholder antioxidanter, der bidrager til at beskytte kroppen mod frie radikaler.

Forbedrer din lipidprofil

Sesamfrø skiller sig ud ved deres umættede fedtsyrer. Blandt disse er de mest bemærkelsesværdige omega 3-fedtsyrer, der har en positiv indvirkning på kroppens lipidprofil.

Desuden beskytter de, som en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences forklarer, mod udvikling af hjerte-kar-sygdomme.

Giver energi

Glem ikke, at dette brød har et højt kulhydratindhold. Dette næringsstof giver den energi på lavt niveau, som din krop har brug for til at udføre aktiviteter med høj intensitet eller styrkebaserede aktiviteter.

Derudover kan det bidrage til restitutionen, efter at du har ydet en stor indsats, da specialister har bemærket, at indtagelse af det kan hjælpe med at resyntetisere muskel- og leverglykogen efter endt træning.

Du er måske også interesseret i: 4 gode drikke efter træningen

Opskrift på sesambrød

Sesambrød er et næringsrigt alternativ, som du kan bruge til at forbedre kvaliteten af din kost. Ifølge data offentliggjort i Pharmacognosy Reviews er det en kilde til protein, vitamin B1 og kostfibre.

Derudover indeholder det mineraler som fosfor, jern, magnesium, calcium og zink. Læs videre for at finde ud af, hvordan du laver dette brød derhjemme!

Ingredienser

 • 1,8 dl vand ved stuetemperatur
 • 11 gram frisk gær
 • 350 gram mel
 • 40 ml ekstra jomfru olivenolie
 • Salt
 • Sesamfrø

Fremgangsmåde

 • Det første trin kræver, at gæren fortyndes i 1 dl vand ved stuetemperatur, indtil den er næsten helt opløst.
 • Dernæst blandes melet (sigt det først), det resterende vand, den opløste gær, olien og en eller to skefulde salt. Ælt dejen, indtil du har et elastisk, godt blandet og glat resultat.
 • Efter 10-15 minutters æltning dækkes skålen med et klæde og stilles et varmt og mørkt sted, så dejen kan hæve. Lad den stå der i mindst 1 time, men du kan lade den stå længere, så den kan hæve mere.
 • Når denne tid er gået, pensles dejen med vand og drysses med sesamfrø.
 • Dejen sættes i ovnen i 30 minutter ved 200°C. Sørg for at forvarme ovnen først!
 • Når denne tid er gået, skal brødet have en fantastisk farve og et svampet indre. Det er nu klar til at blive spist!
Sesamfrø dyppes i olivenolie

Selv om sesamfrø er sunde, er det vigtigt, at du modererer, hvor meget af dette brød du spiser, så du ikke får for mange kulhydrater.

Bag et sesambrød derhjemme

Som du har set, er det slet ikke så svært at lave sesambrød. Selv om det er sandt, er det vigtigt, at du sørger for at have tid nok, fordi dejen skal hæve ved to forskellige lejligheder.

Det er vigtigt at gøre dette i ro og mag, da det kan have en negativ indflydelse på det endelige resultat, hvis du skynder dig igennem det. Jo mere kærlighed du lægger i brødet, jo mere svampet bliver det faktisk.

Husk, at selv om du kan inkludere brød i en sund kost, er det ikke den bedste fødevare med et højt kulhydratindhold. Mel indeholder altid en betydelig grad af raffinering, hvilket kan påvirke dit blodsukkerniveau.

Vi anbefaler, at du spiser brød tidligt og før eller efter træning. På denne måde får du gavn af dets næringsværdi.

Det kan interessere dig ...
Sesamfrø og deres ernæringsmæssige værdi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sesamfrø og deres ernæringsmæssige værdi

Sesamfrø er proteinrige og indeholder en betydelig mængde umættede fedtsyrer og vigtige mineraler såsom jern, zink og calcium. • Lloret A, Esteve D, Monllor P, Cervera-Ferri A, Lloret A. The Effectiveness of Vitamin E Treatment in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2019 Feb 18;20(4):879. doi: 10.3390/ijms20040879. PMID: 30781638; PMCID: PMC6412423.
 • Pathak N, Rai AK, Kumari R, Bhat KV. Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacogn Rev. 2014;8(16):147-155. doi:10.4103/0973-7847.134249
 • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
 • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.