Hvad er det bedste tidspunkt til at drikke citronsaft for at tabe sig?

Er du blevet anbefalet at tilføje citronsaft til din vægttabsplan? Læs videre for at finde ud af, om det virkelig er så effektivt, som nogle mennesker siger.
Hvad er det bedste tidspunkt til at drikke citronsaft for at tabe sig?

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Du kan ikke på magisk vis drikke citronsaft og tabe dig. Du skal ikke tro på disse øjeblikkelige løsninger, når det gælder vægttab.

Men det du kan gøre, er at lave en plan for at lave en gradvis reduktion af de overskydende kilo, der påvirker dit helbred. For at gøre dette kan du inkludere visse sunde drikkevarer, der supplerer en slankekur og motionsplan. De vil ikke få dig til at tabe dig i sig selv, selv om de kan bidrage til at nå dine mål hurtigere.

Citronsaft omtales på sociale netværk som en drik, der fremskynder vægttab helt af sig selv, som om det var et magisk sammenkog med hidtil ukendte egenskaber. Det er imidlertid vigtigt at kende sandheden om denne hjælp til vægttab.

Lad os se nærmere på fakta.

Er det virkelig nyttigt til vægttab at drikke citronsaft?

Det umiddelbare svar på dette enkle og ligetil spørgsmål er nej. Citronsaft alene er ikke nok til at fremme vægttab. Citronsaft alene, når det blot er endnu en drik i forbindelse med en hvilken som helst diæt, får dig ikke til at tabe dig.

I stedet kan vi sige, at en sund diæt hjælper med vægttab, for eksempel ketogen diæt eller intermitterende faste. Begge disse diæter er blevet undersøgt og testet i grupper af overvægtige befolkningsgrupper, som formåede at tabe sig med succes.

Her kommer imidlertid den anvendelse, som vi kan gøre af vand med citron eller presset frugt generelt. Hvis vi nyder denne drik på et passende tidspunkt inden for den kostplan, som vi udarbejder for at tabe os, så vil det give os en interessant hjælpende hånd.

Det vil ikke udføre nogen magi, men det har nogle egenskaber, som kan hjælpe en slankekur.

I 2013 blev der offentliggjort en undersøgelse med overvægtige mus, der fik citronekstrakt for at vurdere de iboende virkninger på deres stofskifte. Denne undersøgte prøve fik betydelige fordele ved slutningen af forskningsperioden:

 • De tabte sig.
 • De forbedrede deres glykæmiske indeks (blodsukkerniveau) og reducerede dermed risikoen for type 2-diabetes.
 • De øgede deres insulinfølsomhed, som normalt går tabt med vægtøgning.
 • De ændrede funktionen af nogle leverceller, så de metaboliserede lipider og glukose bedre.

Vær dog opmærksom! Disse resultater var på mus. De er ikke blevet ekstrapoleret til mennesker, men vi kan få en idé om, hvordan det kan være gavnligt at tilføje citronsaft til et pattedyrs kost.

En frisk citron

Citroner har mange nyttige egenskaber for vores sundhed, men mange ting, der tilskrives dem, er også myter.

Citronsaft til vægttab under intermitterende faste

Intermitterende faste er en kostplan, der er meget studeret inden for ernæring og klinisk medicin på grund af dens mulige terapeutiske virkninger. I bund og grund er det en måde at organisere den daglige kost på, som kan forbedre kroppens biokemiske og metaboliske parametre.

Den består af programmeret faste, der finder sted en gang om dagen for at koncentrere indtagelsen af mad på bestemte tidspunkter. Den mest undersøgte og foreslåede model består af 16 timers faste (kun drikke væske) efterfulgt af 8 timers sund ernæring.

Videnskabelige undersøgelser tyder på, at denne model ændrer menneskers døgnrytme, forbedrer sammensætningen af tarmmikrobiotaen, reducerer risikoen for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme og hjælper til at tabe sig generelt. Sandheden er dog, at mange mennesker har svært ved at holde sig til denne model.

De 16 timers faste kan blive kedelige. Hovedårsagen til at opgive planen er manglende udholdenhed, da sulten er konstant, og de daglige aktiviteter (arbejde, motion, studier) ofte gør det meget svært at følge en så streng kostplan.

Når det er sagt, er et råd, som ernæringseksperter giver til dem, der følger denne kostmodel, at drikke visse drikkevarer i løbet af de 16 timers faste for at skabe mæthed og dæmpe sulten. Kaffe er en af de mest anbefalede drikkevarer. Derudover kan vi også tilføje citronsaft eller citronvand til listen.

Vil du lære mere? Læs også denne artikel:Kaffe og citron: Er det en god blanding?

Hvornår skal du drikke citronsaft

Hvis du opfylder din intermitterende faste mellem aftensmaden dagen før og næste dags frokost, så prøv at drikke citronvand om morgenen. Tidsplanen betyder ikke så meget som at gøre dette som en metode til at forårsage en følelse af mæthed og forhindre sult i at få dig til at opgive din kostplan.

En mulighed, der også er blevet berømt, er at drikke kaffe med citron. I dette tilfælde kombinerer du frugtens mulige egenskaber med koffeins evne til at undertrykke appetitten.

Du bør dog altid analysere oplysningerne omhyggeligt. Kaffe undertrykker appetitten på en forbigående måde, hvilket nyere undersøgelser bekræfter. Det betyder, at én kop ikke fjerner din sult hele morgenen. Det vil selvfølgelig hjælpe, men du skal også bruge en masse viljestyrke.

Så nyd forskellige drikkevarer i løbet af morgenen, hvis du vil bidrage til din intermitterende faste. Men gør det altid med hydrering snarere end mæthed i tankerne. Glem heller ikke at du altid skal foretrække vand frem for kaffe og citron.

Du finder måske også denne artikel interessant: Bliv sundere med gurkemeje og citronvand

Har citronvand nogen kontraindikationer?

Hvis du drikker citronvand eller citronsaft for at tabe dig, skal du huske på, at nogle mennesker kan have lejlighedsvise bivirkninger af det. Det sker ikke altid, selv om de forekommer hyppigere hos dem, der lider af gastritis eller gastroøsofageal reflukssygdom.

Citronsyren i citron øger produktionen af saltsyre i maven, især hvis du drikker det på tom mave. Så hvis du normalt føler refluks om morgenen, vil denne mulighed ikke være noget for dig. Du kan også lide af denne effekt med kaffe, så du har brug for alternativer.

Person med gastritis

Citron og kaffe kan øge symptomerne på gastritis, så patienter med denne sygdom bør undgå begge dele.

To opskrifter til at tilberede citronsaft eller citronvand

Der er ikke mange hemmeligheder ved at tilberede citronsaft og inkludere det i din vægttabsplan:

 1. Kog noget vand. Skær derefter en citron i halve og pres en af disse halvdele i det varme vand. Det er klar til servering!
 2. Den anden mulighed er mere forfriskende. Den består i at skære en halv citron i skiver og lægge den i et glas eller en kande med koldt vand. Efter en time er det klar til servering.

Du ved allerede, at det bedste tidspunkt at drikke det vil være om morgenen, når det indtages som en del af intermitterende faste. På disse tidspunkter tolereres opskriften med varmt vand måske bedre, fordi det vil få det til at føles mere som en varm morgenmad.

Men om eftermiddagen kan du også forfriske dig selv med den anden opskrift. Mere end noget andet tjener citronvand og citronsaft til at give kroppen den rette hydrering. De er måske ikke en magisk opskrift på vægttab, som mange hævder. Men de er fantastiske dele af en sund kost og en god måde at holde sig hydreret på.

Det kan interessere dig ...
9 fordele ved at drikke varmt vand og citronsaft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 fordele ved at drikke varmt vand og citronsaft

At drikke varmt vand og citronsaft først på dagen øger dit produktivitetsniveau og balancerer din pH-værdi. Lær om 9 fordele ved varmt vand og citr...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lu, Yan, et al. “Citrange fruit extracts alleviate obesity-associated metabolic disorder in high-fat diet-induced obese C57BL/6 mouse.” International journal of molecular sciences 14.12 (2013): 23736-23750.
 • Canicoba, Marisa Ester. “Aplicaciones clínicas del ayuno intermitente.” Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo 3.2 (2020).
 • Panek-Shirley, Leah M., et al. “Caffeine transiently affects food intake at breakfast.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 118.10 (2018): 1832-1843.
 • Mohanapriya, M., Lalitha Ramaswamy, and R. Rajendran. “Health and medicinal properties of lemon (Citrus limonum).” International Journal of Ayurvedic and Herbal Medicine 3.1 (2013): 1095-100.
 • Singh, Nitika, et al. “Features, pharmacological chemistry, molecular mechanism and health benefits of lemon.” Medicinal Chemistry 17.3 (2021): 187-202.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.