Sådan fjerner du fnuller fra vaskemaskinen

Hvis der er fnuller på dit tøj, kan det være et tegn på, at din vaskemaskine skal vedligeholdes og rengøres. Hvad skal du gøre ved det? Her er en trin-for-trin-guide.
Sådan fjerner du fnuller fra vaskemaskinen

Last update: 26 august, 2022

I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du fjerner fnuller fra vaskemaskinen. Vaskemaskinen er et af de mest nyttige husholdningsapparater.

Den giver dig mulighed for at vaske dit tøj uden alt for mange anstrengelser. Det eneste, du skal gøre, er at dele vasketøjet op i farvet og hvidt, hælde vaskepulveret i og vælge et program. Som andre redskaber kræver den dog stadig en vis vedligeholdelse.

Selv om mange mennesker ikke er klar over det, afgiver tøjet med hver vask små stykker fnuller, der med tiden ophobes i maskinen. Hvis du ikke er forsigtig, ender disse med tiden med at klæbe til tøjet. På grund af dette skal du lære, hvordan du fjerner dem. Lad os se på nogle anbefalinger.

Sådan forhindrer du, at vaskemaskinen efterlader fnuller på tøjet

Hvis tøjet er begyndt at komme ud af vaskemaskinen med fnuller på sig, er det bedste at gøre at udføre en grundig rengøring af apparatet så hurtigt som muligt. I den forbindelse er nogle produkter som eddike, natron og blegemiddel nyttige. Husk dog på, at disse ikke bør kombineres.

Generelt er det bedst at foretage to separate rengøringer. Det vil sige, først den ene og så den anden. Overse heller ikke områder som filteret og gummibåndene, som også kan gemme på rester. Lad os komme i gang!

Trin 1. Fjern fnuller fra vaskemaskinen med blegemiddel og varmt vand

Som beskrevet i en artikel, der er delt i Chemical Safety Facts, letter korrekt brug af blegemiddel rengøring og desinfektion af flere forskellige overflader. Når det bruges korrekt, kan det blege, dræbe bakterier og fremme fjernelsen af visse rester.

Rengøring for at fjerne fnuller fra vaskemaskinen

Blegemiddel er nyttigt til at opnå en dybderengøring af vaskemaskinen. Det skal dog håndteres med forsigtighed.

Hvad skal du gøre?

For at fjerne fnuller fra vaskemaskinen skal du hælde en smule blegemiddel i rummet til vaskemiddel. Vælg derefter et hvilken som helst program med varmt vand. Vent, til den er færdig, og gennemfør næste trin.

Trin 2. Fjern fnuller fra vaskemaskinen med eddike og varmt vand

Når trinnet med blegemiddel er gennemført, hælder du en kop klar eddike i maskinen. Du kan også tilføje en teskefuld natron i stedet. Vælg nu et hvilket som helst program med varmt vand. Når det er færdigt, skal du åbne døren og lade den stå åben i et stykke tid.

Vidste du, at klar eddike er et af de mest anvendte naturlige elementer i husholdningsrengøring? Dette fremhæves i en artikel offentliggjort i NSF International, som beskriver, at indholdet af eddikesyre fremmer nedbrydningen af visse typer snavs, pletter og bakterier.

Trin 3. Rengør filteret

Det næste trin er at rengøre vaskemaskinens filter. Det første, du skal gøre, er at finde det, da placeringen er forskellig afhængigt af model eller mærke. De fleste af dem er dog normalt placeret i bunden eller bag på maskinen.

Hvad skal du gøre?

Fjern det forsigtigt. Der er normalt en knap eller en slags håndtag til at fjerne filteret. Ved hjælp af en blød børste kan du fjerne ophobningen af fnuller eller snavs. Du kan også vaske det meget forsigtigt med vand og sæbe for at få det helt rent.

Nu hvor det er fri for fnuller, er det eneste, der mangler, at sætte filteret i igen. Nu kan du være sikker på, at det er lykkedes dig at fjerne fnuller fra vaskemaskinen!

Filter i en vaskemaskine

Rengøring af vaskemaskinens filter er et af de vigtigste skridt for at undgå fnuller i tøjet.

Gentag processen hver tredje måned

Hvor ofte du skal rengøre vaskemaskinen, kan variere alt efter, hvor meget du bruger den. På trods af dette er det tilrådeligt at gøre det mindst hver tredje måned, da der altid vil begynde at samle sig snavs og fnuller.

Som det fremgår af en undersøgelse, der er delt i Frontiers in Microbiology, ophobes der desuden bakterier i vaskemaskiner, som kan forårsage dårlig lugt i tøjet og i selve maskinen. De holder endda på svampe og andre mikroorganismer, som kan ødelægge tøjet.

En korrekt rengøring og vedligeholdelse sikrer således både en velfungerende maskine og tøjets pleje. Som et supplement er det værd at rengøre maskinens yderside med lidt neutral sæbe og en fugtig klud for at gøre den rigtig ren!

It might interest you...
4 tricks til vedligeholdelse og rengøring af vaskemaskinen
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
4 tricks til vedligeholdelse og rengøring af vaskemaskinen

En ren vaskemaskine er en glad vaskemaskine, der vil blive bed med at vaske dit tøj i mange år fremover. 4 tips til god vedligeholdelse af vaskemas...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.