Sådan kan du forhindre tøj i at fnulre

Lær, hvordan du kan forhindre tøj i at fnulre, så det ikke længere ødelægger udseendet på dit tøj. Det er nemmere, end du tror.
Sådan kan du forhindre tøj i at fnulre

Sidste ændring: 18 maj, 2023

Er du holdt op med at gå med din yndlingssweater, fordi den fnulrede, og da du vaskede den, klæbede det til resten af dit tøj? Det er sket for os alle på et eller andet tidspunkt. Faktisk er det, vi skal gøre, at forhindre tøj i at fnulre. Det vil sikre, at det øvrige tøj forbliver i god stand.

Hvad er fnuller?

Fnuller er betegnelsen for små stoffibre, som noget tøj afgiver, og som så klæber til andet tøj. Generelt har de en tendens til at være grå i farven, fordi det blandes med støv og ender med ikke at se pæne ud.

Bomulds- og uldtøj er mest tilbøjeligt til at afgive fnuller. Det er naturlige materialer, mens syntetiske materialer som nylon eller polyester ikke afgiver fnuller.

Selv om der findes redskaber til at fjerne fnuller fra tøjet, f.eks. fnugruller, er det ideelle at forhindre, at de dannes og ødelægger tøjets udseende. Mørkfarvet tøj er mest påvirket, da fnuller er meget mere synlige på grund af kontrasten.

Hvordan kan man forhindre tøj i at fnulre? 4 ufejlbarlige tips

Med ingredienser og genstande, som du har derhjemme, kan du slippe af med fnuller. Først og fremmest bør du rense vaskemaskinens filtre, så alt det fnug, der allerede er der, holder op med at være i maskinen. Desuden vil dette optimere dens funktion.

Læg tøjet med vrangen udad i vaskemaskinen. På denne måde vil det fnuller, der stadig sidder på tøjet, sidde fast på indersiden og ikke være synlige.

Prøv også at sortere tøjet efter farve inden vask, så det fnuller, der sidder fast på tøjet, ikke er så synligt. Som det sidste skal du sørge for at bruge et kort, skånsomt vaskeprogram. Især når du vasker uldtøj, som kan gennemgå forskellige processer.

Farverigt tøj i vaskemaskine

1. Brug klar eddike

Igen kan klar eddike opfylde en meget vigtig funktion, som vi i dette tilfælde anvender på tøj. Når du skal vaske tøj, der er tilbøjeligt til at afgive fnuller, skal du tilsætte 250 milliliter eddike til vasken. Ud over at forebygge fnuller vil det blødgøre dit tøj naturligt, hvilket betyder, at du ikke skal tilsætte kommercielt blødgøringsmiddel.

Vi anbefaler, at du af og til tænder for vaskemaskinen og kører et program, når den er tom, og tilsætter klar eddike. På den måde giver du maskinen en dybdegående rengøring.

2. Prøv natron

Natron er en af de bedste allierede, vi kan have i hjemmet, da det bruges til mange ting. Det er blegende af natur og ideelt til at fjerne gullige pletter fra tøj.

I tilfælde af fnuller kan du tilsætte mellem 2 og 3 spiseskefulde til det vaskemiddel, du bruger, før du vasker. Du skal heller ikke tilsætte skyllemiddel i dette tilfælde.

3. Frys tøj med en tendens til fnuller

I dette tilfælde skal du vaske tøjet separat på et skånsomt program og med koldt vand. Når tøjet er tørt, skal du folde det, lægge det i en lufttæt plastikpose og lægge det i fryseren i 1 eller 2 dage. Når du tager det ud af posen, skal du ryste tøjet for at få alle fnuller ud.

4. Brug en vådserviet til at forhindre tøj i at fnulre

Ja, en simpel vådserviet kan hjælpe med at forhindre tøj i at fnulre. Det er de samme, som bruges til babyhygiejne, desinficering eller fjernelse af make-up. De kan ikke erstattes af silkepapir eller lignende.

Læg 1 eller 2 vådservietter i vaskemaskinen, før du lægger resten af tøjet i. Mens vasken er i gang, vil kludene absorbere det fnuller, tøjet afgiver.

Vådserviet kan bruges til at forhindre tøj i at fnulre

Det er nemmere end det ser ud at forhindre tøj i at fnulre

Det er ikke blot muligt at fjerne kilden til fnug, men det er også meget enkelt og prisvenligt. Med enkle elementer, som vi har derhjemme, kan vi sige farvel til dette onde i en enkelt vask. Hvis man bærer tøj med fnuller på kan det give et uskønt udseende, selv om det er rent og velduftende.

Husk, at der altid er mulighed for at vaske tøj, der afgiver fnuller, i hånden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Castro Leal Talamas, D. E. (2013). Bioseguridad en la ropa quirúrgica. Hospitalidad ESDAI, (23).
  • Pietropaoli, A., Basti, F., & Maqueda-Blasco, J. (2015). Hogar sin pelusa Paño de microfibra Toallas Limpiezaón. Medicina y Seguridad del Trabajo61(240), 393-414.
  • Incio Granthon, M. (2020). Efecto de soluciones acuosas de detergente, hipoclorito de sodio, bicarbonato de sodio, cloruro de sodio y jabón líquido en el crecimiento longitudinal de Phaseolus vulgares (Frijol común)
  • Kasem, M. H., & Riva Juan, A. (2007). Estructura de los hilados y características de los tejidos de algodón. Parte 1: efecto de la estructura de los hilados sobre el pilling del tejido.Cuvi, N. (2019).
  • Auge y decadencia de la fábrica de hilados y tejidos de algodón La Industrial, 1935-1999.  Revista ecuatoriana de historia, 63-95.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.