Sådan forhindrer du, at et sår bliver betændt

Du kan behandle mindre sår derhjemme. Men for at forhindre, at et sår bliver betændt, er det nødvendigt at følge visse trin.
Sådan forhindrer du, at et sår bliver betændt

Sidste ændring: 09 august, 2022

Små snitsår eller overfladiske hudafskrabninger kan behandles derhjemme. Men hvis det er et mindre sår, og det ikke er nødvendigt at tage til lægen, er det stadig nødvendigt at tage visse skridt for at forhindre, at et sår bliver betændt.

Før du tænker på at behandle et sår derhjemme, skal du først se på dets karakteristika. Lad os tage et kig på det!

Sådan forhindrer du et sår i at blive betændt

Først er det vigtigt at vurdere, om såret er stort eller dybt nok til at kræve lægehjælp. Hvis det er tilfældet, skal du straks få hjælp fra en ekspert. Det er også altid vigtigt at vide, at den bedste kur er forebyggelse.

Når det er sagt, vil vi give dig nogle tips til at forhindre, at et sår bliver betændt derhjemme og dermed hjælpe det med at hele.

Stop blødningen

Til at begynde med bør du vaske dine hænder grundigt med vand og sæbe, når du behandler et sår. Dette vil forhindre spredning af bakterier til den person, der er såret.

Papir duppes på sår for at fjerne blod

Brug en ren klud til at trykke forsigtigt ned på det berørte område. Tryk hjælper blodkoagulationsprocessen. Den ideelle varighed at lægge pres på er mellem 20 og 30 minutter.

For at forhindre blødning i ekstremiteterne anbefales det på den anden side at hæve den skadede kropsdel over hjertet:

 • Armene eller hænderne kan holdes i vejret eller placeres på en overflade, der er højere end brystet.
 • Benene eller fødderne kan hæves på f.eks. en bunke puder.

Rengør for at forhindre, at et sår bliver betændt

Koldt vand er ideelt. Dette vil fjerne partikler som sand, skidt eller ethvert spor af snavs, der kan forårsage en infektion. Huden omkring såret bør vaskes med vand og sæbe og derefter tørres med et håndklæde.

 • Hvis der er partikler tilbage i såret, skal de fjernes omhyggeligt. Gør dette med en pincet, der forinden er blevet steriliseret med alkohol.
 • Store partikler eller indlejrede genstande skal fjernes af en sundhedsspecialist. Ved at gøre det derhjemme kan du blot forårsage mere skade.
 • Undgå brugen af alkohol. Det skyldes, at det kan forårsage irritation og forsinke helingsprocessen. Det er heller ikke tilrådeligt at rense sårene med vatrondeller, da dette materiale efterlader rester.

Påfør salve og dæk såret til

Der findes cremer og salver med forskellige aktive ingredienser til rensning af sår på markedet. Funktionen af disse cremer er at forebygge infektion, ikke at fremskynde helingsprocessen.

Bandage om sår på knæ til at forebygge, at et sår bliver betændt

Alt i alt er dette den mest effektive måde at forebygge, at såret bliver betændt. Hvis såret er lille, kan der anvendes en klæbende forbinding.

Anvendelse af en forbinding for at undgå, at et sår bliver betændt

 • Personer, der er allergiske over for limen i bandager, kan vælge gaze og klæbende bandager. Der findes også hypoallergene alternativer på markedet.
 • Ved påføring af bandage er det ikke nødvendigt at stramme for meget. Hvis der lægges for meget pres på bandagen, kan det hæmme blodcirkulationen.
 • Bandagen bør skiftes dagligt, indtil såret heler. Hvis det bliver beskidt eller vådt, er det også tilrådeligt at skifte det.
 • Som det sidste skal du huske at undgå fristelsen til at fjerne bandagen konstant for at se, om såret heler.

Hold øje med såret

Alle de nødvendige trin følges for at forhindre, at et sår bliver betændt. Det er dog bedst at forblive opmærksom og observere udviklingen af det. Hvis et af følgende symptomer opstår, er ståret sandsynligvis blevet betændt. I alle disse tilfælde er det bedst at søge hjælp.

Søg professionel hjælp, hvis såret:

 • Ikke heler.
 • Gør mere ondt.
 • Bliver rødt.
 • Er varmt.
 • Udskiller puslignende sekret.
 • Forårsager feber.
Et sår på en albue

Hvilke typer sår kræver lægehjælp?

Visse sår bør ikke behandles i hjemmet, da den ramte persons liv kan være i fare. Disse er:

 • Dyrebid. De har en høj sandsynlighed for at blive betændt.
 • Sår, hvor følelsen i det berørte lem er gået tabt. Hvis du ikke kan mærke en del af din krop kan det være en indikator for en alvorlig sene- eller knogleskade.
 • Sår, der er mere end 5 centimeter dybe. De kan kræve sting.
 • Sår med indlejrede genstande såsom glas, træ eller sten. Forsøg på at fjerne disse genstande kan forårsage rifter og blødning.

Behandlinger for at forhindre, at et sår bliver betændt

De mest almindelige medicinske behandlinger af betændte sår er følgende:

Sting

 • Her bruger lægen steril tråd til at lukke såret.
 • Derefter fjerner de stingene efter et par dage. Tiden vil afhænge af sårets omfang.
 • Sting bør aldrig fjernes derhjemme, da der kan opstå skader og infektioner

Strips

Disse holder såret lukket på samme måde som sting. De bør aldrig fjernes af patienten. Dette skal gøres af lægen.

Lim

Disse er stoffer, der holder sår eller flænger lukket. De anbefales til små sår. De er ideelle til børn, da de ikke gør ondt.

Forebyggelse er bedre end helbredelse for at forhindre, at et sår bliver betændt

Hvad med dig? Hvilke erfaringer har du med sårinfektioner? Sår er bestemt ikke noget behageligt og kan faktisk være farlige. Derfor håber vi, at disse tips blot tjener som en vejledning. Uanset hvad, er det vigtigt at gå til lægen for at få råd, når man behandler et sår.

Som det sidste er det også vigtigt at huske, at forebyggelse er langt bedre end helbredelse, og at forhindre enhver form for skade i at blive inficeret er et af de vigtigste skridt til, at det kan hele sundt.

Det kan interessere dig ...
Hvad er såreksudat, og hvorfor producerer vores kroppe det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er såreksudat, og hvorfor producerer vores kroppe det?

Såreksudat er en væske, som vores kroppe udskiller gennem sår, og som kan være med til at afgøre, om der er komplikationer. • Diegelmann, R. F. (2004). Wound healing: an overview of acute, fibrotic and delayed healing. Frontiers in Bioscience. https://doi.org/10.2741/1184
 • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehr323
 • Salem, C., Pérez, J. A., Henning, E., Uherek, F., Schultz, C., Butte, J. M., & González, P. (2000). Heridas: Conceptos generales. Cuadernos de Cirugía. https://doi.org/10.4206/cuad.cir.2000.v14n1-15
 • Velázquez RVR, Flores ÁMG, Gómez PBA. Tratamiento de heridas por mordeduras de perro en región craneofacial. Rev Odont Mex. 2013;17(4):247-255.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.