En brugervejledning i forbindinger og bandager

Forbindinger og bandager skal immobilisere og beskytte, men bør ikke være for stramme.
En brugervejledning i forbindinger og bandager

Sidste ændring: 24 november, 2020

Anvendelse af forbindinger og bandager er en procedure til at pakke en skadet del af kroppen ind for at immobilisere eller beskytte den. Der findes mange materialer til dette formål, såsom gaze, lærred osv. Skaden kan være muskulær, såsom kontraktur, eller et blødende sår.

Folk har brugt bandager i tusinder af år. Nogle mennesker mener, ​​at Hippokrates, en læge fra det gamle Grækenland og faderen til moderne medicin, var den første person, der anbragte et bandage til behandling af et venøst ​​mavesår.

Andre hævder imidlertid, at ældre civilisationer, såsom egypterne, allerede brugte dem til forskellige medicinske behandlinger. Nu til dags bruger de fleste af os dem til at behandle vores skader og blå mærker.

I dagens artikel fortæller vi dig alt hvad du har brug for at vide om forbindinger og bandager.

Hvad er formålet med forbindinger og bandager?

Person kommer bandage på ben

Som du ved, findes der forskellige typer bandager og flere anvendelser til dem. Folk bruger dem ofte til at beskytte sår, forhindre infektion eller til at stoppe blødning. Vi kan dog også bruge dem til at begrænse bevægelsen af ​​et lem eller et led eller ved en forstuvning. På samme måde hjælper de med at anbringe skinner og understøtter en del af kroppen.

Bandager kan være nyttige til venekredsløb. Faktisk er dette især nyttigt for personer med benødem. De hjælper også med at holde forbindinger og medicin på plads og kan også stoppe blødninger.

Læs også: 6 tips til forebyggelse og behandling af ankel læsioner

Bandagernes funktion

Generelt kan vi sige, at bandager har tre hovedformål:

  • Fastholdelse: Disse bruges til visse behandlinger, der kræver, at en bandage eller medicin holdes på plads.
  • Komprimering: Disse er nyttige til at presse et lem fast (når formålet f.eks. er at stoppe blødning).
  • Korrektiv: Disse immobiliserer et lem, så det kan repareres, som det er tilfældet med en dislokation.

Hvilke typer bandager findes der?

Ottetals bandager placeres normalt på leddene

Bandager findes i alle mulige former afhængigt af deres formål:

  • Cirkulære bandager bruges til at holde en bandage på den ene arm eller et ben. For at gøre dette lægger lægen dem rundt om et helt lem.
  • Så er der spiralbandagen. Disse hjælper med at holde skinner på plads for at immobilisere en hånd, en arm eller et ben. I dette tilfælde bruger medicinske fagpersoner elastiske bandager placeret i spiralform.
  • Spica-bandagen ligner meget spiralbandagen. Her anvender læger følgende strimler af materiale ovenpå hinanden på kroppen og den første del af et lem eller hånden og en finger. Således overlapper de lidt.
  • Der er også ottetals bandagen. Læger placerer dem normalt på leddene. For at gøre dette påfører en læge en bandage på skiftevis to dele, normalt to segmenter af et lem over og under leddet. De gør det på en sådan måde, at svingene danner et ottetal. Der er en speciel form for ottetals bandage, der bruges til behandling af kravebensfraktur. Her danner tallet otte sig på en patients ryg og holder ryggen lige ved at trække skuldrene tilbage.
  • Som det sidste, er der den periodiske bandage. Dette er til bandage af hovedet eller et amputeret lem. Den lægger du ved at dække et helt område fra forside til bagside med en bandage. Derefter går de rundt i cirkler for at anbringe det vandret.

Læs også: 5 enkle og effektive tips til at overvinde en knæskade

Udgør forbindinger og bandager nogen sundhedsrisiko?

Som enhver anden behandling eller teknik kan bandager også resultere i komplikationer. Dette gælder især, når folk bruger dem uden at vide, hvad de laver, og ikke følger de rette procedurer og indikationer.

F.eks. kan kompartmentsyndrom forekomme, hvis du strammer en bandage for meget. Dette sker, når iltet blod ikke kan nå alle dele på grund af kompressionen. Dermed bliver de dele, der forbliver isoleret, kolde og blålige.

Der kan også være liggesår eller åbne sår på grund af brugen af ​​overdrevent stive bandager. Tilsvarende er det almindeligt, at huden macereres, når bandagen dækker et fugtigt område.

Konklusion

Bandager er en meget nyttig teknik til behandling af alle slags skader, fra enkle sår til knoglefrakturer. Læger anbefaler dem dog kun, når de udføres af en professionel, der kender proceduren, og som kan følge instruktionerne korrekt.

Det kan interessere dig ...
Skader i blødt væv og behandling af det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skader i blødt væv og behandling af det

Skader i blødt væv er slet ikke ualmindeligt. De kan opstå pludseligt eller udvikle sig over tid. De kan variere, men nogle kan behandles med enkle...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.