Sådan kan du genbruge vandet fra klimaanlæg

Har du bemærket, at klimaanlægget udleder vand? Lad være med at spilde det! Vi fortæller, hvordan du kan genbruge vandet fra klimaanlæg.
Sådan kan du genbruge vandet fra klimaanlæg

Sidste ændring: 26 juli, 2023

Hvis du har split-system aircondition i dit hjem, er det sandsynligt, at du på et tidspunkt er stødt på en vandpyt i et område omkring dit hjem. Dit apparat har et afløb, hvorigennem det udleder vand. Det er normalt og skyldes en fordampningsproces. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan du kan genbruge vandet fra klimaanlæg til andre formål i dit hjem.

Vand er en værdifuld råvare for menneskeheden og uundværlig for livet. Derfor er det vigtigt at bruge det med omtanke derhjemme.

At slukke for vandhanen, mens man børster tænder eller sæber sig ind, udbedre rørskader, minimere spild ved opvask og tøjvask og genbruge vand er nogle af de handlinger, der kan skabe betydelige ændringer.

Ifølge oplysninger fra FN lever næsten 2 milliarder mennesker i lande, der lider af vandknaphed. Vandkilderne bliver også mere og mere forurenede. Det gør det nødvendigt at bevare dette livsvigtige element, og en måde er at genbruge vandet fra klimaanlæg i stedet for at smide det ud.

Hvorfor kommer der vand ud af klimaanlægget?

Klimaanlægget fungerer ved hjælp af mekanismer, der køler luften. Det sker ved hjælp af fordampning og kondensering, som resulterer i, at der kommer vanddråber ud.

Vi henviser specifikt til klimaanlæg af split-typen, som består af to maskiner: En, der er installeret inde i huset og køler luften, og en kondensator, der sender den varme luft ud.

For at trække varmen ud af huset er der et kølemiddel, der går fra at være flydende til at være en gas. Med støtte fra ventilatorer producerer det kold luft inde i huset. Samtidig kondenserer maskinen den omgivende luftfugtighed i hjemmet og udleder den i form af vanddråber gennem et afløb.

Selvom denne proces er normal, er det ikke alle dryp, der er det. Ideelt set bør maskinen kun udlede vand gennem enhedens afløb, hvor du kan opsamle det.

Tilstoppede afløb, snavsede filtre eller ujævne interne understøtninger kan dog forårsage uønskede dryp, især i indendørsenheden.

Filtre fjernes i klimaanlæg
Et snavset eller beskadiget filter kan producere uønskede dryp inde i hjemmet og øge vandspildet.

Fortsæt med at læse: 10 ting, du bør vide, før du køber et klimaanlæg

Hvad kan man genbruge vandet fra klimaanlæg til?

Det vand, der kommer ud af klimaanlægget, er ikke egnet til at blive indtaget af mennesker eller kæledyr, da det kan indeholde urenheder fra luften. Især hvis du ryger derhjemme, der er mange insekter, eller der er meget pollen. Men i betragtning af behovet for at beskytte denne livsvigtige ressource, kan det stadig bruges til noget godt.

Genbrug af vand har fordele for miljøet og også for din husholdningsøkonomi. Før du bruger det, er det vigtigt at analysere dets tilstand. Generelt er det rent vand. Men hvis din maskine er gået i stykker, eller der er forurening, kan det være lidt grumset.

En airconditionmaskine producerer mellem 1 og 1,5 liter vand i timen, afhængigt af fugtigheden i omgivelserne. Det betyder, at du kan opsamle op til 7 liter vand om dagen.

Vanding af planterne

På Magdalena Universitet i Santa Marta, Colombia, blev der udført forskning for at bestemme den potentielle brug af vand fra klimaanlæg. Resultaterne viste, at de fysiske og kemiske egenskaber i henhold til internationale standarder var egnede til genbrug, selvom det ikke var drikkevand.

Derfor gør dets kvalitet det egnet til vanding af planter og frugtplantager uden at skade deres vækst. Desuden kan det være bedre end vand fra hanen. Det er en god idé at opsamle dette vand i de tørre måneder.

Brug vand fra klimaanlægget til rengøring i hjemmet

Vandet fra klimaanlægget er perfekt til rengøring i hjemmet. Det er måske ikke det bedste valg til tøjvask eller opvask, men det kan bruges til at moppe gulve og vaske moppen. Det er også nyttigt til badeværelser, vinduesruder og udvendige facader.

Toiletskyl

Hvert skyl i toilettet bruger mellem 1 og 2 liter vand, især hvis du ikke har et vandbesparende system. Vandet fra klimaanlægget kan dog også bruges her. I dette tilfælde er det vigtigt at have en fuld spand for at opnå effektivitet.

Vask bilen ved at genbruge vandet fra klimaanlæg

Uanset hvor meget du har tænkt dig at reducere vandforbruget i dit hjem, er du fra tid til anden nødt til at vaske din bil for at beskytte lakken og fjerne det mudder, der giver et sjusket udseende. En god mulighed er at genbruge vandet fra klimaanlæg.

Du kan genbruge vandet fra klimaanlæg i dit strygejern

Det vand, der kommer ud af klimaanlægget, er perfekt til brug i strygejern med dampfunktion. Da det ikke indeholder kalk, efterlader det ikke pletter på tøjet og tilstopper ikke apparatets kanaler.

En person tænder et klimaanlæg
Klimaanlæg kan producere over 1 liter vand i timen, som kan bruges i hverdagen.

Udfør hyppig vedligeholdelse af dit klimaanlæg

Det har en positiv indvirkning på miljøet at genbruge vandet fra klimaanlæg. Det giver dig mulighed for at mindske dit klimaaftryk, en indikator, der viser den mængde vand, du bruger og forurener.

Det er dog også vigtigt, at du udfører vedligeholdelse på dit klimaanlæg for at sikre, at det producerede vand og den forbrugte energi er tilstrækkelig. Denne vedligeholdelse bør udføres to gange om året og bør omfatte rensning eller udskiftning af filtre, rensning af afløbet for at forhindre tilstopning og kontrol af kredsløbet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.