Undgå disse 7 fejl i haven, og få dine planter til at blomstre i foråret

Der er nogle vigtige fejl i haven, som du skal være opmærksom på, når det er tid til at passe din have om foråret. Lær om dem her.
Undgå disse 7 fejl i haven, og få dine planter til at blomstre i foråret

Sidste ændring: 22 maj, 2023

Hvad kan du gøre for at få din have til at se smuk ud i foråret? Eller rettere sagt: Hvad skal du undgå, når det gælder havearbejde i foråret? Nogle gange kan man af uvidenhed begå fejl i haven, som går ud over planterne.

Foråret er virkelig attraktivt for fugle, bringer blomsternes bedste egenskaber frem og giver i det hele taget en behagelig harmonisk atmosfære efter kulden. Men det er endnu mere sandt, at hvis du ikke passer din have, som den fortjener, vil det slet ikke bringe forårets skønhed frem.

Så hvad er de bedste tips til at få dine planter til at trives i denne sæson? Vi ser nærmere på det i denne artikel. Men lad os først tage et kig på relevansen af et forårsklart naturområde.

Er det sandt, at planter længes efter foråret?

Ja, planter glæder sig faktisk til forårets komme. Dette er ikke en myte, men et faktum, der er undersøgt af videnskaben.

Phys ORG gennemgår forskning udviklet af forskere fra University of Texas, hvor de forsikrer, at plantearter genkender denne årstid, fordi de “husker”, at de har tilbragt en lang kold periode.

De identificerer denne proces som vernalisering, og den henviser til planternes konkurrence om at blomstre efter en kold periode. I den forbindelse tilføjer Revista Espejo, at så snart blomsterne mærker varmen, begynder de at spire. Og de præciserer, at det ikke er sådan, at planterne ikke lever om vinteren, men at de i denne fase udnytter det og “sover”.

Der er eksemplarer, der er vant til tempererede klimaer, og kulden kunne gå ubemærket hen. Nogle arter kræver moderate temperaturer. Dette afhænger i høj grad af deres genetiske og molekylære faktorer.

Kort sagt venter planterne på forårssæsonen. Når den står lige om hjørnet, er det nødvendigt at forberede sig og frem for alt undgå fejl, der kan hindre blomstringen.

Vær forsigtig og undgå disse fejl i haven, så dine planter blomstrer om foråret

Når frosten er overstået, og jorden er akklimatiseret, begynder man at forberede forårsmiljøet i haven. Det er vigtigt, at du tager fat på jordbundsforholdene som forberedelse til blomstringen. Husk, at frostens hærgen skader både planter og plantesteder.

Så ryd op, lug ukrudt og tjek for skadedyrsinvasion. Foråret bringer ofte sene kuldebølger med sig, så det er bedst at have nogle tæpper ved hånden for at beskytte de planter, der har brug for dem.

Hvad er nu de mest kommenterede fejl i haven, der hindrer blomstringen? Vi afslører dem nedenstående.

1. Glemmer lyset

En artikel i Scientific American fremhæver det “show”, træerne viser om foråret, når de “springer ud med strålende blade for at fejre vinterens afslutning”. Denne grønning af bladene skyldes de bølgelængder, der absorberes af deres celler og forarbejdes i fotosyntesen.

En sådan rejse er uundgåelig i enhver plante. Selv om nogle klarer sig godt i skygge eller halvskygge, er total mørke ikke en mulighed.

Find ud af, hvilke arter der er udsat for direkte eller indirekte sollys, samt hvilke arter der sætter pris på at blive placeret indendørs. Glem dog aldrig, at alle planter har brug for belysning for at trives og blomstre.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 10 høje blomstrende planter til en mere lodret have

Planter står i lys i vindue
Prøv at placere dine planter på et sted, hvor de får tilstrækkeligt med sollys.

2. Fejl i have: Jagte bestøvere væk

Skræm ikke bier, sommerfugle og andre bestøvere væk! Foråret er den perfekte undskyldning for at lokke dem til haven. Plant frø, løg og grøntsager i plantekasser, blomsterbede eller direkte i jorden.

Installér fuglefoderautomater og vandfontæner. Disse tips forvandler haverne til indbydende og hyppige områder for bestøvere, som er vigtige for planternes cyklus.

3. Vandingsplan

University of Illinois taler om den vandstress, som planter lider under vandmangel eller våde områder. Som et forslag nævner de vigtigheden af at forberede jorden på en sådan måde, at den ikke påvirkes af for meget vand eller for meget tørke. Dette gælder også om foråret.

En anden fejltagelse er at tilbyde lige meget vanding til alt, hvad der plantes. Find ud af plante for plante, om de er i stand til at lagre vand, eller om de har brug for regelmæssig vanding.

Forkert vanding ville få dem til at udtørre eller rådne. Ud fra denne forudsætning skal du i løbet af foråret vande efter arternes behov.

4. Ukontrolleret beskæring

Det er en fejl at beskære frugttræer, når de begynder at blomstre. Gør det tidligere for at øge udbyttet. Hvad angår beskæring af græsplæner og buske, er det et godt tidspunkt midt på foråret.

5. Dårlig placering er en af de gængse fejl i haven

Der findes indendørs og udendørs planter. Det ville være kontraproduktivt at vende om på placeringen. I lejligheder fungerer altaner som det ydre rum, der under andre omstændigheder udgør en terrasse.

Men det vigtigste er, uanset hvilken type plante det drejer sig om, at respektere dens krav og vaner. Det betyder, at når de vænner sig til et sted og får alt, hvad de har brug for, kan det gøre dem syge at flytte dem til en anden placering.

Et tip til at kende den ideelle placering for planter er at lære om deres egenskaber. På den måde lærer du, om de foretrækker sol eller skygge, og om det er bedre at dyrke dem indendørs eller udendørs.

6. Bruge for meget eller forkert gødning

Selvom du måske længes efter en fantastisk forårsblomst, vil misbrug af gødning ikke få det til at ske. Det er en almindelig fejl i haven.

University of Minnesota understreger vigtigheden af at bruge disse produkter med omtanke og følge anvisningerne på etiketten for ikke at skade planterne og miljøet.

Om foråret har mange planter ikke brug for så meget gødning, fordi de stadig har reserverne fra den kolde periode. Gød om nødvendigt ved slutningen af blomstringen.

Forkert brug af gødning er gængse fejl i haven
Gødningen har præcise angivelser. Misbrug af mængden og valg af forkert anvendelsestidspunkt kan ødelægge blomstringen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vejledning til at dyrke sukkulenter og de bedste planter at bruge

7. Ikke at forberede sig på sæsonens ankomst

Vent ikke til foråret med at forberede haven. Rengøring, fjernelse af visne blomster og udskiftning af krukker er problemer, der kan løses med lidt planlægning.

Bonustip: Ved at oprette en havekalender undgår du fejl i haven i løbet af foråret

Ligesom det hjælper at oprette en havekalender for at vide, hvad du skal plante, inden foråret kommer, hjælper det også at have en dagsorden, hvor du organiserer plantetyperne, vandingshyppigheden og de enkelte arters særlige krav.

Som et forslag anbefaler vi, at du laver en liste over opgaver, der omfatter pasning af blomsterne og jorden samt udskiftning af potter, tilførsel af næringsstoffer og rengøring. Sæt kryds ved de udførte aktiviteter, og glem ikke at notere i din optegnelse, hvis du observerer nogen anomali i planten, da dette bidrager til at bekæmpe mulige sygdomme forårsaget af skadedyr og svampe.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.