10 ting, du bør vide, før du køber et klimaanlæg

Det er er ikke en let beslutning at vælge et klimaanlæg. Før du køber et klimaanlæg, skal du huske disse tips.
10 ting, du bør vide, før du køber et klimaanlæg

Sidste ændring: 29 maj, 2023

De mange forskellige klimaanlæg gør, at vi bliver nødt til nøje at analysere de særlige forhold ved hvert enkelt anlæg, før vi køber et klimaanlæg. Disse enheder er i stand til at opretholde både fugtighed og den ønskede temperatur i et lukket rum.

Dens detaljer, ydeevne og den enkelte persons behov kombineres for at vælge en, der giver dig mulighed for at maksimere sit potentiale. Hvilke andre punkter skal du overveje, før du køber? Find ud af det med det samme.

1. Prisen er et vigtigt aspekt, når du køber et klimaanlæg

Det, som producenten tilbyder, skal svare til det, som du vil betale. Prisen varierer alt efter model, og den bedste måde at afgøre budgettet på er at vide, hvad dit hjem kræver. Først da kan du virkelig sammenligne mellem den ene og den anden.

2. Størrelsen af rummet skal måles, før du køber et klimaanlæg

Hvis rummet er meget stort og dårligt ventileret, skal du købe et klimaanlæg med større effekt, så kølekapaciteten er optimal. Små rum har ikke brug for et med så stor kraft.

Den omtrentlige mængde køling, du har brug for, beregnes ved at gange rummets længde med højden og bredden. Resultatet er volumenet, og du ganger det med 50 for at få det endelige resultat.

3. Installationsstedet skal fastslås, før du køber et klimaanlæg

Den generelle anbefaling er i rum med hyppig brug. F.eks. stuer, soveværelser, biblioteker eller arbejdsområder.

4. Strøm- og energieffektivitet

Også kaldet “kølekapacitet”, der er den strøm, der forbruges til køling. Den måler den sæsonbestemte energieffektivitetsgrad. Det er angivet på etiketten sammen med model, lydniveau og andre egenskaber.

Det kan udtrykkes som SEER eller EER. Forskellen er, at sidstnævnte måler effekten ved fuld belastning, mens SEER måler effekten ved delbelastning ifølge en artikel på Twenergy.

Der findes enheder med et Energy Star-mærke, hvilket betyder, at de er fremstillet i overensstemmelse med standarderne fra U.S. Environmental Protection Agency.

5. Varmeydelse

Dette har at gøre med den energi, der afgives af klimaanlægget. Det måles i britiske termiske enheder (BTU). Et af de første spørgsmål, når vi går i butikken, er, hvor mange BTU’er vi ønsker, at apparatet skal være.

Svaret ligger i mængden af kvadratmeter, der skal køles. Disse fås ved hjælp af et målebånd. Hvis rummet ikke er et perfekt rektangel, er det en god idé også at tage højde for forskydninger, bøjninger og kurver.

6. Teknologi: En vigtig faktor, når du køber et klimaanlæg

Ved at anskaffe et klimaanlæg med en bestemt teknologi maksimeres kølekapaciteten. For eksempel holder inverter-systemer rummet akklimatiseret med en konstant temperatur, øger effektiviteten og tilbyder et behageligt miljø. Jo mere avanceret teknologi, jo bedre oplevelse med udstyret.

7. Filtre

Filteret er et grundlæggende tilbehør til at forbedre luftkvaliteten, især for personer, der lider af astma eller allergi. Klimaanlæggets filtre skal rengøres regelmæssigt, så sørg for, at de er lette at fjerne og udskifte.

8. Støjniveauet skal tjekkes, før du køber et klimaanlæg

Hvor ubehageligt er det ikke at føre en samtale, hvor man ikke kan forstå noget, fordi støjen ikke tillader det. Det foreslåede decibelniveau, når det gælder de lyde, der udsendes af apparatet, er mellem 20 og 25.

9. Kontrolelementer

Nogle gør alt arbejdet i automatisk tilstand, mens andre kræver, at du skal manipulere dem for at fungere. Betjeningselementerne på et klimaanlæg varierer fra manuelle til digitale drejeknapper, herunder en fjernbetjening. De vil afhænge af modellen.

10. Tjek strømforsyningen, før du køber et klimaanlæg

Ikke alle er kompatible med almindelige stikkontakter; desuden ændres spændingen alt efter enhedens størrelse. Det er ikke tilrådeligt, at man køber et klimaanlæg uden at sammenligne stikket med den stikkontakt, hvor det skal installeres. Nogle gange skal der en elektriker til at installere en særlig stikkontakt.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er den bedste temperatur til dit klimaanlæg?

Før du køber et klimaanlæg: Kend de forskellige typer af klimaanlæg

Association of Manufacturers of Air Conditioning Equipment (AFEC) vurderer en vækst i boligområdet på markedet for løsninger og klimaanlæg. Også forretninger og virksomheder udstyrer deres lokaler med klimaanlæg. Begge scenarier omfatter følgende typer af muligheder.

Vinduesklimaanlæg

Bruges til at køle et rum ad gangen. De er populære på grund af deres lave pris, tilbyder køling indad og udleder varmen til bagsiden og siderne. På den anden side fjerner de muligheden for et frit vindue og er synlige udefra.

Bærbare

De er selvstændige eller unitære. De har ikke en udendørs enhed og kræver ingen installation. Røret, der suger varm luft ud, er placeret i vinduet, og det er det hele. Disse klimaanlæg er almindelige i udlejningslejligheder, sekundære boliger eller bygninger, der ikke giver mulighed for installationer i vinduerne.

Nogle mennesker bruger dem som støtte til central aircondition eller i perioder med hedebølger. De er velegnede til rum, der måler mindre end 20 kvadratmeter. De har hjul, så de let kan flyttes og er lette.

Split-klimaanlæg

De består af en kompressor, der går ud og forbindes med fordamperne i den interne konsol. De er mere æstetiske end vinduesanlæggene, og hele deres menu styres med fjernbetjening; uden dette tilbehør kunne man kun tænde og slukke manuelt.

Multi-split

Forskellen fra ovenstående er, at den har en udendørs enhed til flere indendørs enheder, hvilket gør det muligt at akklimatisere mere end ét rum ad gangen eller et stort rum.

Kassettetype

Dette er en anden variant af split, der består af en udendørs kondensator og en indendørs enhed, der er indlejret i loftet. Disse er forbundet gennem kanaler, der er installeret i et falsk loft. De findes normalt i kontorer og lokaler, der kræver større køleeffekt.

Kanalsystem

Denne type klimaanlæg er centraliseret og fungerer ved at distribuere kulde eller varme – når det er en reversibel pumpe – gennem kanaler skjult i et falsk loft, der ender i gitre, hvorigennem luften kommer ud.

Luft gennem væggen

Ideel til dem, der ikke har tilgængelige vinduer. Deres installation er permanent, dvs. man kan ikke flytte dem. Du skal bruge en fagmand til at sikre, at der skabes en lufttæt forsegling, så enheden kan fungere energimæssigt.

Tagtkanaler

Disse enheder har mulighed for at tage luft fra et tag og blæse den gennem kanaler. Disse kompakte enheder anvendes ofte i supermarkeder, lagerhuse og andre kommercielle områder.

Fan coil klimaanlæg

Den består af en ventilator, et filter og en varmeveksler, som køler eller opvarmer vand. De har en udendørs enhed.

Fordampningsklimaanlæg

De arbejder med vand og luft i modsætning til dem, der arbejder med kølemiddel. De bruger mindre energi end de traditionelle og udleder ikke kuldioxid.

Centralklimaanlæg

Dette er den mest effektive måde at køle huse eller store bygninger på. Kompressoren er udenfor, og luften kommer ud gennem kanaler, hvorigennem en ventilator blæser. Installationen kræver stor planlægning og udførelse af specialiserede teknikere.

Klimaanlæg af pakketypen

De koster mindre end centrale klimaanlæg og har ikke brug for kanaler til at køle. De gør det ved at sende kølemiddel gennem kompressoren til rummet. De bruges også til opvarmning.

Klimaanlæg med invertsystem

Dette er den teknologi, hvormed visse apparater regulerer mekanikken i luftudledningen. De starter og stopper ikke hyppigt, men holder temperaturen stabil takket være kompressoren, der roterer i kontinuerlig tilstand.

Fordelene ved denne kvalitet er, at den forlænger kompressorens levetid og forhindrer unødigt energiforbrug.

Geotermiske systemer

Denne type klimaanlæg er baseret på en køleteknologi, der sigter mod energieffektivitet, som blandt andre fordele reducerer udgifterne til regninger, bemærker Green Corporate Energy.

Med jordtemperaturen opvarmer eller afkøler disse klimaanlæg rummene. De består af et system af rør i en sløjfe, en varmepumpe og selve gulvet.

Et ekstra tip, før du køber et klimaanlæg

I betragtning af at du er på udkig efter et behageligt miljø, er det værd at investere i et klimaanlæg, for det handler om mere end regulering af klimaet: De renser, køler og fjerner lugte. Tjek med en tekniker, at huset eller lokalerne er egnet til installation. Først derefter kan det garanteres, at anlægget giver udbytte, og at du gør et godt køb.

Det kan interessere dig ...
4 tricks til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 tricks til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg

Lær de bedste tricks til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg, så du kan bruge dem igen uden problemer denne sommer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.