4 trin til at rengøre loftvifter

Rengøring af dine loftvifter optimerer deres ydeevne og forlænger deres holdbarhed. Udforsk 4 trin til at rengøre loftvifter her!
4 trin til at rengøre loftvifter

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 21 maj, 2023

Når sommermånederne er forbi, og den ekstreme varme aftager, bliver visse genstande ikke længere brugt. Det gælder især de genstande, der er ansvarlige for nedkøling af rum, som f.eks. klimaanlæg og vifter. For at opnå effektiv vedligeholdelse er det vigtigt at følge disse trin til at rengøre loftvifter.

Støv, snavs og fedt samler sig ofte på bladene. For gulvvifter er rengøringen tilsvarende, men lettere.

Rengøring af loftvifter indebærer besværet med at kravle op på en stige og slukke for strømmen. Uanset om det er for at forberede dem til vinteren eller for at bruge dem til nedkøling, er følgende tips vigtige for at gøre dette.

Hvorfor følge visse trin for at rengøre loftvifter?

I sommermånederne arbejder loftvifter konstant for at køle og generere en brise i omgivelserne. Selv med klimaanlæg er disse apparater nyttige til at fjerne og fordele kølig luft i hele rummet. Derfor er det almindeligt, at de ophober støv, snavs og pollen på bladene og motoren.

Hvis de er installeret i rum som f.eks. køkkenet, er det desuden også muligt, at der ophobes fedt på apparatet. For at fjerne alt skidtet og fremme vedligeholdelsen er det vigtigt at følge en række trin til rengøring af loftvifter.

Slutningen af sommeren er et ideelt tidspunkt til denne opgave.

Husk at rengøre dem, når det er nødvendigt

Mange mennesker bruger også vifterne om vinteren på grund af den funktion, som nogle enheder har til at vende bladenes rotation. Med denne foranstaltning er det muligt at fjerne den varme luft fra varmeapparaterne, som normalt ophobes i den øverste del af rummet.

Derfor er rengøring af apparaterne vigtigt både om sommeren og om vinteren. På denne måde opnås en vedligeholdelse, der begunstiger optimal drift hele året rundt. Desuden optimeres elforbruget, da ophobet snavs får motoren til at arbejde mere og forbruge mere energi.

Vifte i soveværelse
Til gengæld kan de optage værdifuld plads, når de ikke bruges om vinteren.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Rengøring med damp i hjemmet: Fordele og ulemper

Nødvendige materialer

For at opnå en effektiv rengøring af apparatet er det en god idé at have et sæt grundlæggende værktøjer og forsyninger. Det er en simpel opgave, men det kræver præcist og omhyggeligt arbejde, hvad angår elektricitet.

 • Sæbe og vand er meget nødvendige elementer.
 • Et pudebetræk: Teksturen er ideel til forsigtigt at fjerne støv fra lamperne.
 • En stige: Loftvifter er normalt højt oppe. Derfor er en stige ideel til at nå en behagelig position under rengøringen.
 • Universalrengøringsmiddel: Det kan indeholde en affedtningskomponent, der virker til at fjerne snavs fra viften.
 • En eddike- og vandopløsning: Dette kan bruges som et alternativ til universalrengøringsmidlet.
 • En mikrofiberklud: Ligesom pudebetrækket har denne en ideel tekstur til denne rengøring.
 • Komprimeret luft: Hvis du har dette, er det nyttigt til at fjerne støv, der ophobes inde i motoren.

4 trin til at rengøre loftvifter

Rengøring af disse apparater er en simpel opgave, men er også afgørende for at sikre deres optimale funktion, holdbarhed og den totale renlighed i rummet. En vifte med beskidte blade kan sprede støvpartikler i hele rummet. De følgende trin kan holde genstanden ren og forhindre, at snavs falder ned på møbler og gulve.

1. Støv bladene af

Det første skridt til at holde en loftvifte funklende ren er at fjerne snavset fra bladene. For at gøre dette skal du sætte en stige under enheden, så du er i en behagelig og sikker position til at gøre rent, når du klatrer op på den. Sørg for, at viften er slukket, og at den elektriske forbindelse er inaktiv.

Når du er i denne position, tager du pudebetrækket og sprøjter det med rengøringsmiddel eller eddike og vand. Tør forsigtigt hvert blad, og prøv at fjerne så meget snavs som muligt. Når du er færdig, tørrer du kanterne af med en mikrofiberklud for at fjerne det resterende snavs.

2. Rengør pærer og glaskugler

Til dette særlige trin er det vigtigt, at strømmen er slukket. Dette indebærer rengøring af pærerne og alle de dele, der genererer lys.

Tør forsigtigt hver enkelt pære af med en mikrofiberklud. Det er vigtigt, at kluden er tør.

Hvis armaturet har glaspærer, skal du fjerne dem og vaske dem med vand og sæbe. Sørg for, at de er helt tørre, før du sætter dem i igen.

3. Rengør motoren

Motoren kan rengøres effektivt ved at tørre den af med en mikrofiberklud. Tør den med en tør klud.

Hvis der er en trykluftsrenser til rådighed, skal du bruge den til at fjerne snavs fra motorens indre. Udskift alle komponenter og justér efter behov.

Mand viser, hvordan man kan rengøre luftvifter
Hvis du ikke har producentens manual, kan du konsultere installatøren for at finde ud af, hvilken type smøremiddel du skal bruge.

4. Brug smøreolie

Nogle enheder kræver påføring af smørevæske som et sidste rengøringstrin. Dette forhindrer, at den producerer irriterende lyde med tiden, når den kører. Generelt er hullet til olien placeret øverst på motoren.

Du bør dog tjekke producentens manual for at finde det præcise sted og den mængde smøremiddel, der kræves for det pågældende apparat. Når væsken er blevet påført, skal du skubbe forsigtigt til bladene. På denne måde fordeles olien i hele motoren.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Alkohol, avispapir og 8 andre tips til rengøring af glas

Hvor ofte skal du gentage disse trin for at rengøre loftvifter?

Hvis viften også bruges i de kolde måneder til at fordele varm luft, er det tilrådeligt at rengøre den hver 2. eller 3. måned. Dette er en frekvens i henhold til den tid, det generelt tager for snavs at samle sig på bladene. Hvis det er mærkbart, at der allerede inden 2 måneder er dannet et lag støv, bør du rengøre den tidligere.

Det vigtige er at forhindre, at partikler spredes i omgivelserne, mens viften er i drift. Afhængigt af rummet og mængden af støv, der cirkulerer i hjemmet, kan denne rengøringsrutine udføres mere eller mindre hyppigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Reinoso Sánchez, Miguel, Buchelli Carpio, Luis,  Disminución de contaminantes aéreos en una planta de balanceados mediante la propuesta de un sistema de extracción de polvo. Ingenius. Revista de Ciencia y Tecnología [Internet]. 2014; (12):5-14. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=505554818002
 • Enerdata. “Consumo Energético Mundial | Consumo Eléctrico | Enerdata.” Enerdata. N.p., 2020. Disponible en: https://datos.enerdata.net/electricidad/datos-consumo-electricidad-hogar.html
 • Estaba, Richard, Collado, María, Suárez, Diógenes, Rodríguez, Edgar,  Estudio de los factores que producen disminución en la eficiencia de los ventiladores utilizados en las cabinas de pinturas presurizadas. Ciencia e Ingeniería [Internet]. 2006;28(1):33-36. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=507551355006
 • Rodríguez Magaña, José Rafael, Rebollar Rebollar, Samuel , Hernández Martínez, Juvencio, Guzmán Soria, Eugenio,  Consumo de energía eléctrica para uso doméstico en San Juan del Río, Querétaro. Análisis Económico [Internet]. 2011;XXVI(61):139-151. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41318401009

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.