Sådan giver du børn en følelsesmæssig uddannelse

Med den rette følelsesmæssige viden, kan du lære dine børn at være gode borgere og samtidig fremme deres fremtidige lykke.
Sådan giver du børn en følelsesmæssig uddannelse

Sidste ændring: 03 juni, 2019

Du kan lære dine børn kun at gå over gaden, når der er grønt lys, at de skal passe på deres kæledyr, læse bøger og lægge tal sammen, sågar lære at smide affaldet ud til genanvendelse. Men kan man også lære dem at udtrykke deres følelser? At tale højt om hvad de føler, før de smækker med døren og lukker sig selv inde på værelset? Hvis du vil vide hvordan du giver dit barn en følelsesmæssig uddannelse, så læs mer her!

Uddannelse er ikke kun beregnet til at udfylde et tomt sind med viden og oplagre information. Undervisning af dine børn involverer også andre strategier, der hjælper dem med at lære at være glade i denne komplekse verden, samtidig med at fremme andres lykke. Det er vigtigt, du lærer dine børn gode værdier og giver dem følelsesmæssig undervisning hver dag.

I betragtning af, at skolerne aldrig har integreret dette emne i deres akademiske læseplaner, så er det vigtigt, at du, fra en meget ung alder, lærer dem de følgende aspekter af følelsesmæssig undervisning, som vi vil dele med dig.

Sådan giver du børn en følelsesmæssig uddannelse

Pige i solen

Et barns uddannelse begynder fra første dag, de træder ind i verden. Uddannelse er også kærlighed, at bekymre sig for andre, venlige ord og vaner. Det sker når de får mad, sover og de smil, dit barn prøver at efterligne.

Udannelse er stemmen der opmuntrer og støtter dem, giver dem tryghed ved hvert skridt de tager, lærer dem at være modige efter hvert fald – alt dette er følelsesmæssig undervisning.

Det virkelige eventyr begynder omrking otte års alderen. På dette tidspunkt begynder børn at opdage, hvad den virkelige verden er, og hvem de er. De har allerede en følelse for retfærdighed, og hvad der er rigtigt og forkert.

Herfra vil de fortsætte med at danne deres personlighed og interesser. De vil gå ud i verden med stor nysgerrighed, hvor du er nøglen til at tilbyde dem støtte, selvstændighed og kærlighed hver dag.

Vær opmærksom på de dimensioner du bør tilskynde som en del af dit barns følelsesmæssige uddannelse.

Anbefalet læsning efter “Sådan giver du børn en følelsesmæssig uddannelse”:

Skænderier påvirker dine børn på disse 5 måder

1. Selvbevidsthed

Pige med blomster

Børn bør vokse op for at blive den bedste version af dem selv. Hvad betyder det? De skal være klare over både deres potentiale og begrænsninger.

Lær dem værdien i at gøre ting selv for at blive selvstændige, så de kan se, hvad de er i stand til, hvad de er gode til og hvor de potentielt kan gå galt.

Vær forsigtig med ikke at være overbeskyttende, fordi det forhindrer dem i at være ansvarlige eller have et godt selvværd. Lad dem gro og støt dem i hvert skridt de tager og husk hver gang de begår en fejl, så skal du ikke straffe dem – lær dem hvordan de kan gøre det bedre.

2. Giv dem ansvar

Glad pige

En følelsesmæssig voksen person er ansvarlig for sig selv. De er ikke afhængige af at andre gør ting for dem, og de stoler på deres evner.

Som dine børn bliver ældre, giv dem mere ansvar. De skal lære at livet ikke kun er frihed og rettigheder, men at vi også skal tage ansvar for vores handlinger, for at være frie.

3. Lær at være glad, men også at acceptere frustration

Bedroevet dreng

Fra en meget ung alder skal børn lære at forstå, at de ikke kan have det hele. Hver gang de modtager et negativt respons fra dig, skal de ikke reagere som om, det er verdens undergang. Her er et eksempel:

Din otteårige søn beder dig om at købe en mobiltelefon til ham. Han er tydeligvis stadig for ung til det, så du diskuterer det med ham og regner med at han forstår det. Hvis han får et raserianfald, slår på møblerne og skriger, så har han stadig ikke lært at acceptere frustration. På lang sigt kan dette forårsage en masse elendighed, men når det håndteres korrekt, forklarer du ham situationen roligt og med begrundelse for hvorfor.

Læs også denne artikel efter “Sådan giver du børn en følelsesmæssig uddannelse”:

Sådan motiverer du dit barn til at studere efter ferien

4. Vigtigheden af “for alles bedste” og “win-win”

Pige der danser med mor - Foelelsesmaessig uddannelse

Livet er ikke en ø, hvor vi er alene. Vi lever i et samfund med andre mennesker, som bliver en del af vores daglige liv, vi danner bånd til andre og vokser følelsesmæssigt i samfundet.

Hvad betyder dette? For at få success med den følelsesmæssige uddannelse af dine børn, skal du arbejde med følgende aspekter:

  • Tilskynde empati, så de kan forstå andres følelser. Det kan være hos bedsteforældrene, søskende, venner…
  • Hjælpe dem med at forstå, at hvis de gør noget forkert, så påvirker det også andre mennesker. Hvis de stræber efter at være respektfulde, forstående og gøre andre glade, så “vinder alle“. Hvis de smiler til nogen, så vil de højt sandsynligt for et smil tilbage. Positive følelser er altid det mest kraftfulde.
  • Det er også vigtigt at sørge for, at dine børn er glade for dem selv – de skal have hobbier, som de nyder og starte nye ting, der giver dem viden og tilfredsstillelse. På samme tid vil de lære at selvkærlighed er et kraftfuldt skjold. Med godt selvværd og accept af deres deres egen fysisk og følelser, vil de være bedre i stand til at elske andre.

Start i dag med at følge disse råd og se hvor meget success du har i den følelsesmæssige uddannelse af dine børn.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.