11 midler til at fremskynde lindring af ondt i halsen

Ondt i halsen kan være et underliggende symptom på infektioner eller allergier. I denne artikel kan du finde nogle gode midler til hurtig lindring.
11 midler til at fremskynde lindring af ondt i halsen

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fornemmelsen af at have ondt i halsen er ubehagelig og kan gøre almindelige handlinger som at spise vanskelige. Selv om dette normalt er et mildt og sporadisk symptom, er det afgørende at tage sig af det med det samme for at undgå komplikationer. Så hvordan kan du lindre ondt i halsen med naturmedicin?

Nogle ingrediensers egenskaber bidrager til at blødgøre vævet i dette område for at mindske den brændende og kløende fornemmelse. Faktisk har nogle af dem antibakterielle og antivirale egenskaber, der bidrager til at behandle de udløsende faktorer mere direkte.

Hvorfor får vi ondt i halsen?

Allergener eller influenza og forkølelse er de vigtigste årsager til irritation i halsen.

I de fleste tilfælde er ondt i halsen en manifestation af allergier eller en luftvejssygdom. Ifølge denne rapport fra Mayo Clinic udløser konstant eksponering for allergener eller patogener en immunreaktion, som får dig til at føle den karakteristiske ømhed ledsaget af svie og ubehag.

Generelt omfatter de mest almindelige udløsende faktorer bl.a:

 • Dyreskæl.
 • Støv.
 • Fødevarer, f.eks. jordnøddesmør, mejeriprodukter eller jordbær.
 • Pollen.
 • Partikler fra rengøringskemikalier.
 • Kosmetik og parfume.
 • Tobaksdamp eller -røg.
 • Pesticider.
 • Virus og bakterier (som f.eks. dem, der forårsager forkølelse eller halsbetændelse).

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Fem varme og kolde drikke til at lindre ondt i halsen

Midler til at lindre ondt i halsen

Behandlingen af ondt i halsen kan variere afhængigt af årsagen. Hvis det skyldes en virus- eller bakterieinfektion, er det derfor bedst at konsultere en læge. Men uanset hvilken type udløsende sygdom der er tale om, kan nogle naturlige midler hjælpe.

Disse supplerende behandlinger beroliger vævene og reducerer tilstedeværelsen af allergener og skadelige mikroorganismer. Desuden styrker de immunsystemet og skaber en følelse af lindring.

Kontakt din læge, før du tager dem, hvis du er under farmakologisk behandling. Desuden anbefales det ikke at bruge lægeplanter under graviditet, amning eller hos små børn. Når du er i tvivl, er det altid bedre at spørge en specialist.

1. Honning til lindring af ondt i halsen

Honning kan bruges i tilfælde af ondt i halsen

Honning styrker forsvaret og giver en øjeblikkelig lindring af irritation i halsen og hoste.

Et af de naturlige midler par excellence til lindring af ondt i halsen er uden tvivl honning. Takket være sine fugtgivende egenskaber minimerer det svie i dette område. Det virker endda positivt mod hoste, ifølge denne undersøgelse fra BC Children’s Hospital i Vancouver (Canada).

Sådan bruger du dette middel:

 • Den første mulighed er at indtage en teskefuld honning hver 3. time.
 • En anden måde at udnytte det på er ved at tilsætte det til varmt vand eller te.
 • Den kan også kombineres med knust hvidløg for at øge dens virkning.

Gurgling med saltvand

Et traditionelt middel mod ubehag i halsen er at gurgle med saltvand. Takket være den milde antibakterielle og antiseptiske virkning hjælper det med at reducere tilstedeværelsen af bakterier i halsen. Dette anbefales af Institute for Clinical Systems Improvement.

Sådan bruges dette middel:

 • Først skal du lave en blanding af en halv teskefuld salt og et glas varmt vand.
 • Derefter skal du gurgle i 2 eller 3 minutter med det.
 • Gentag behandlingen hver 3. time, indtil du mærker en forbedring.

3. Kamillete til lindring af ondt i halsen

Kamillete

Kamille indeholder antiinflammatoriske aktive ingredienser, som er nyttige til at lindre irritation i halsen forårsaget af forkølelse og influenza.

Kamille er et velkendt naturligt smertestillende middel. Faktisk er det blevet brugt siden oldtiden som et medicinsk supplement. Dets astringerende og antiinflammatoriske egenskaber hjælper med at lindre kradsen i halsen.

Desuden har nogle undersøgelser antydet, at indånding af æterisk kamilleolie bidrager til at lindre forkølelsessymptomer, herunder ondt i halsen, ifølge denne undersøgelse fra Case Western University. Desuden kan man drage fordel af den samme egenskab, når den indtages som te.

Sådan bruger du dette middel:

 • Det første, du skal gøre, er at lægge en spiseskefuld kamilleblomster i blød i en kop varmt vand.
 • Når drikken er lunken, skal du si den og indtage væsken.
 • Gentag behandlingen, indtil du mærker en forbedring. Du kan drikke teen 2 eller 3 gange om dagen.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Seks måder kamille kan hjælpe dig, når du er sløj

4. Lakridsrod

Lakridsrod er et naturligt middel til at lindre ubehag i halsen. Selv om planten har andre anvendelsesmuligheder, er en af dens populære anvendelsesmuligheder at reducere irritation og svie. Faktisk viser forskning fra Sanjay Gandhi Post Graduate Institute of Medical Sciences, at den er effektiv, når den kombineres med vand for at skabe et gurglemiddel.

Sådan bruger du dette middel:

 • Hæld en teskefuld lakridsrod i en halv kop kogende vand.
 • Når det er lunkent, filtrer du det med en si.
 • Til sidst gurgler du i 2 eller 3 minutter.
 • Gentag behandlingen, indtil du mærker lindring.

5. Pebermynte til lindring af ondt i halsen

Pebermynte

Pebermynte har effektive egenskaber mod forkølelse og tilfælde af influenza, ud over at fremme udskillelsen af slim.

Både pebermyntete og -olie kan hjælpe med at behandle ondt i halsen. Denne ingrediens indeholder en aktiv forbindelse kaldet mentol, som hjælper med at lindre irritation i slimhinden i halsen. Den fortynder også slim og lindrer ubehag.

Ifølge denne undersøgelse fra Jilin Agricultural Science and Technology College har pebermynte også antiinflammatoriske, antivirale og antibakterielle egenskaber, der støtter behandlingen af infektioner. Det er et godt supplement i tilfælde af influenza, forkølelse og allergisymptomer.

Sådan bruger du dette middel:

 • Den første mulighed er at tilføje en håndfuld mynteblade til en kop kogende vand.
 • Når drikken er blevet gennemvarm, skal du si den og drikke den varm.
 • Hvis du ønsker det, kan du kombinere den æteriske pebermynteolie med en bæreolie som f.eks. oliven- eller kokosolie. Brug dette præparat udvendigt ved at massere hals og bryst. Undgå at indtage æteriske olier.

6. Flere planter til at fremskynde lindring af ondt i halsen: Lægestokrose

Lægestokrose er en plante, der indeholder slimstoffer blandt sine hovedbestanddele. Disse har evnen til at blødgøre og lindre slimhinderne og udøver dermed en lindrende virkning på halsen.

Sådan bruger du dette middel:

 • Varm en kop vand og en spiseskefuld lægestokrose op.
 • Lad det koge i 2 minutter, og sluk derefter for varmen.
 • Efter at have ladet det stå i yderligere 3 minutter, skal du si og drikke det ved en lunken temperatur.

7. Propolis

Propolis er en harpiks, som bierne producerer for at holde bistadet isoleret og beskyttet. Den indeholder en lang række aktive forbindelser og er blevet brugt siden oldtiden, især for sine antiseptiske egenskaber.

Den er antibakteriel, antiinflammatorisk og antioxidant, og den mest almindelige måde at bruge den på er i form af en tinktur. I dag er det også muligt at finde specielle sugetabletter og sprays med denne ingrediens til at lindre mange problemer, der rammer mund og svælg.

I en undersøgelse offentliggjort i International Journal of General Medicine, blev der anvendt yderligere behandling med propolis hos børn med ikke-streptokokkerfaryngitis. Resultaterne var en reduktion af symptomernes varighed og en lavere grad af udvikling til mere alvorlige problemer som bronkitis eller bihulebetændelse.

8. Salvie- og purpursolhatspray

Brug af en spray, der kombinerer disse to planter, er lige så effektiv til behandling af halsbetændelse som håndkøbssprays. Hvis du har lyst, er det også muligt at indtage planterne som en te.

9. Hydrering til lindring af ondt i halsen

Væske holder halsen hydreret, hvilket fremmer slimhindernes genopretning og lindrer kløe. Du kan prøve en af de ovennævnte infusioner, men også suppe eller varmt vand med honning. Ligeledes kan ispinde ved kolde temperaturer også hjælpe til at forbedre smerterne.

10. Brug en luftbefugter

Tør luft kan forværre symptomerne på ondt i halsen. Derfor kan det være en god løsning at bruge et apparat til at befugte omgivelserne. Hvis der ikke er noget tilgængeligt, er det også muligt at indånde den damp, der komme fra det varme vand i brusebadet i et stykke tid.

11. Anvend varme

At holde halsen varm er en anden positiv foranstaltning, der kan hjælpe med at lindre smerten og kløen. Varme klude, en varmepude eller andet varmt tøj kan bruges til dette formål.

Prøv disse midler mod ondt i halsen

Føler du ubehag i halsen? Prøv disse midler, og sig farvel til den ubehagelige irritation!

Husk dog, at lægeplanter kan have kontraindikationer og interaktioner med medicin. Kontakt en specialist, før du tager dem, og brug dem ikke i stedet for medicinsk behandling (hvis det er ordineret).

Glem selvfølgelig ikke at konsultere en læge, hvis symptomet varer ved i mere end en uge eller er meget tilbagevendende. Søg også læge, hvis det viser sig med blandt andet akutte smerter, synkebesvær, åndenød, blod i slim eller feber.

Husk også på, at for at komme sig efter en hvilken som helst lidelse er det vigtigt at hvile, hydrere godt og opretholde en sund kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Agarwal, A., Gupta, D., Yadav, G., Goyal, P., Singh, P. K., & Singh, U. (2009). An evaluation of the efficacy of licorice gargle for attenuating postoperative sore throat: A prospective, randomized, single-blind study. Anesthesia and Analgesia. https://doi.org/10.1213/ane.0b013e3181a6ad47.
 • European Medicines Agency. Marshmallow root. Noviembre 2016.
 • Frye R, Bailey J, et al. Which treatments provide the most relief for pharyngitis pain? The Journal of Family Practice. Mayo 2011. 60 (5).
 • Goldman R. Honey for treatment of cough in children. Official Publication of the College of Family Physicians of Canada. Diciembre 2014. 60 (12): 1107-1110.
 • Jull, A. B., Cullum, N., Dumville, J. C., Westby, M. J., Deshpande, S., & Walker, N. (2015). Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005083.pub4.
 • Jung, T. H., Rho, J. H., Hwang, J. H., Lee, J. H., Cha, S. C., & Woo, S. C. The effect of the humidifier on sore throat and cough after thyroidectomy. Korean Journal of Anesthesiology. 2011; 61(6): 470-474.
 • Kligler, B., & Chaudhary, S. (2007). Peppermint oil. American Family Physician.
 • Kwakman, P. H. S., & Zaat, S. A. J. (2012). Antibacterial components of honey. IUBMB Life. https://doi.org/10.1002/iub.578.
 • Mathieu, S. S., Bresnan, K., Garufi, L. C., & Hansen, S. E. Does garlic use prevent and treat viral upper respiratory infections in adults?. Evidence-Based Practice. 2018; 21(9): 58-59.
 • Mieres-Castro, D., Ahmar, S., Shabbir, R., & Mora-Poblete, F. Antiviral activities of eucalyptus essential oils: Their effectiveness as therapeutic targets against human viruses. Pharmaceuticals. 2021; 14(12): 1210.
 • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1900.
 • Pierro F, Zanvit A, et al. Role of a proprietary propolis-based product on the wait-and-see approach in acute otitis media and in preventing evolution to tracheitis, bronchitis, or rhinosinusitis from non streptococcal pharyngitis. International Journal of General Medicine. Noviembre 2016. 9: 409-414.
 • Pushpangadan, P., & Tewari, S. K. (2006). Peppermint. In Handbook of Herbs and Spices. https://doi.org/10.1533/9781845691717.3.460.
 • Schapowal A, Berger D, et al. Echinacea/sage or chlorhexidine/lidocaine for treating acute sore throats: a randomized double-blind trial. European Journal of Medical Research. Septiembre 2009. 14: 406.
 • Singh, R., Shushni, M. A. M., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2011.01.019
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
 • Wani, S. A., & Kumar, P. Fenugreek: A review on its nutraceutical properties and utilization in various food products. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. 2018; 17(2): 97-106.
 • Weckmann G, Hauptmann-Voß A, Baumeister SE, Klötzer C, Chenot JF. Efficacy of AMC/DCBA lozenges for sore throat: A systematic review and meta-analysis. Int J Clin Pract. 2017 Oct;71(10).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.