Klassifikation af mislyde over hjertet

Mislyde over hjertet kan klassificeres ud fra deres intensitet, tone eller placering. I ethvert tilfælde er de typisk harmløse, selvom der rådes til at holde øje med dem.
Klassifikation af mislyde over hjertet
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Forstyrrelser i blodstrømmen, når den går gennem hjertet og store blodkar, forårsager vibrationer. Det forårsager mislyde over hjertet. Med andre ord er de lyde, som dukker op under en hjerterytme, der producerer turbulent blodstrøm i eller tæt på hjertet. Folk bruger stetoskoper til at høre mislyde over hjertet.

Derudover kan man være født med det, eller det kan finde sted på et hvilket som helst tidspunkt i livet. Hvis man er født med dem, kaldes de medfødt mislyd over hjertet. Det skal dog slås fast, at mislyde ikke er en sygdom. De skal dog kontrolleres, fordi de kan føre til et udiagnosticeret hjerteproblem.

Karaktertræk for mislyde over hjertet

Tegning af hjerterytme

Karaktertræk for mislyde over hjertet skal specificeres ud fra deres intensitet og frekvens samt placeringen i brystet og placeringen i hjertecyklussen – hvis de finder sted under systole eller diastole.

Derudover afgør volumen af blod, der er ansvarligt for den turbulente blodstrømning eller spændingsgradienten, der forårsager den nævnte turbulens, intensiteten af mislyden.

Det er vigtigt at vide, at graden af mislyd ikke nødvendigvis er relateret til, hvor alvorlig lidelsen i hjertet er.

Hvordan kan man klassificere mislyde over hjertet?

Det mest brugte system til klassificering blev først introduceret i 1933 af Levine. Han baserede det på intensitet, som er et begreb, der blev forklaret ovenstående, for at kunne klassificere hjertelidelser. Ifølge Levine er der seks forskellige grader af mislyde over hjertet afhængig af deres intensitet:

 • 1. grad: Kan knap nok høres. Den eneste måde at høre dem på kan være ved at lytte til flere hjertecyklusser hos patienten.
 • 2. grad: De er milde, men kan høres.
 • 3. grad: De er moderate og mærkbare vibrationer i brystvæggen fra passagen af blod.
 • 4. grad: De er intense mislyde, som er ledsaget af en spænding.
 • 5. grad: Det er meget intense mislyde. De kan endda høres ved knap nok at røre ved brystet med kanten af stetoskopet.
 • 6. grad: Et stetoskop er ikke nødvendigt for at kunne høre disse mislyde, fordi de er så intense.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Hvad er effekterne af alkohol på hjertet?

Andre klassifikationer af mislyde over hjertet

Plastikhjerte med stetoskop

Foruden at klassificere mislyde over hjertet ud fra deres intensitet, kan de også grupperes baseret på andre karaktertræk. Vi kan klassificere dem som diastoliske eller systoliske, hvis vi tager varigheden med i overvejelserne.

Baseret på formen kan de være konstante, øgende, reducerende eller en kombination af de sidste to. Med hensyn til deres placering refererer det til stedet, hvor mislyden er mest intens. Der er derfor seks punkter på den forreste del af brystet til at identificere en mislyd:

 • I det andet interkostalrum på den højre side.
 • Fra det andet til det femte interkostalrum på den venstre side.
 • I det femte interkostalrum i den venstre midtklavikulære linje.

Derudover kan mislyde klassificeres baseret på deres bestråling. Dette karaktertræk refererer til, hvor mislyden stråler hen. Den går som regel i samme retning som blodstrømmen.

Som det sidste kan det være lavt eller højt baseret på dets tone. Og kvalitet er et særligt karaktertræk for vejrtrækning. Det betyder, at det kan være blandt andet musikalsk, pustende eller løbende.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Karaktertræk ved medfødte hjertesygdomme

Behandling

Piller i hånd til at behandle mislyde over hjertet

Mislyde over hjertet er som regel harmløse, så de kræver typisk ikke nogen behandling. Opfølgende tests er derfor nogle gange nødvendige for at sikre, at de ikke forårsager en udiagnosticeret hjertelidelse.

Hvis behandling er nødvendigt, vil det fokusere på årsagen til mislyden.

For eksempel hvis funktionelle mislyde er forårsaget af feber eller hyperthyroidisme, så vil de forsvinde, når lægen behandler lidelsen.

Nogle gange er medicin alene ikke nok til at behandle årsagerne til mislyde over hjertet. Nogle gange er der behov for en operation. Afhængig af lidelsen kan ens læge anbefale en af disse muligheder til at behandle en beskadiget eller punkteret hjerteklap:

 • Ballonudvidelse.
 • Annuloplastik.
 • Reparation af den strukturelle støtte.
 • Åben hjerteoperation.
 • Reparation af hjerteklappen.

Hvis du tror, du har mislyde over hjertet, så søg medicinsk opmærksomhed med det samme. Din læge vil evaluere problemet og afgøre, hvordan det skal behandles.

Det kan interessere dig ...
Kunstige hjerter kan hjælpe patienter uden donorer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kunstige hjerter kan hjælpe patienter uden donorer

En gruppe videnskabsfolk fra OHSU har formået at udvikle kunstige hjerter, som kan bruges i hjertetransplantationer i en nær fremtid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Tamariz-Martel Moreno, R. (2008). Los soplos cardíacos en la infancia. Pediatria Integral.
 • Díaz, H. S., Danglot-Banck, C., & Gómez, M. G. (2002). Soplos cardíacos patológicos en los niños. Revista Mexicana de Pediatria.
 • Ruiz-Berdejo Iznardi, C. (2015). Soplo sistólico inocente: importancia diagnóstica. Cardiología Pediátrica y Cardiopatías Congénitas Del Niño y Del Adolescente.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.