Lær, hvordan sukker kan påvirke hjertet

Glukose er nødvendigt for celler, da de ikke kan leve uden det. Sukker kan dog påvirke hjertet, hvis vi indtager det i store mængder. I denne artikel ser vi på, hvordan denne skade udvikler sig.
Lær, hvordan sukker kan påvirke hjertet

Sidste ændring: 15 august, 2021

Tilstedeværelsen af kulhydrater er udbredt i alle diæter rundt om i verden. De er et element med en stor tilstedeværelse, især i industrialiserede lande. Problemet er, at sukker kan påvirke hjertet, selv hos mennesker, der ikke er diabetikere.

Traditionelt troede folk, at problemet med forhøjet blodsukker kun var en komplikation for mennesker med diabetes. Men eksperter mener ikke længere, at det er sandt. Når vi ser detaljeret på sammensætningen af det, vi spiser hver dag, ser vi, at overskydende sukker kan påvirke hjertet.

Glukose er ikke isoleret i det menneskelige stofskifte, men deltager sammen med fedtstoffer og proteiner i den komplekse mekanisme i cellelivet. Desuden afhænger alt væv af sukker på en eller anden måde, så dets virkning fordeles i hele kroppen.

Hertil skal vi tilføje fedmepandemien, som forbruget af ultraforarbejdede fødevarer er en risikofaktor for. De fleste af de fødevarer, vi køber, er bevidst sødet og øger de kilokalorier, vi indtager. Og det er på mellemlang sigt dårligt for hjertekarsystemets sundhed.

Tilsat sukker kan påvirke hjertet

Fødevarer tilsat sukker kan påvirke hjertet hurtigere, end vi tror. Og som vi nævnte, er denne ekstra sødme svær at undgå.

En undersøgelse, der blev vist i tidsskriftet JAMA, viste, at et stort indtag af sukker øger risikoen for hjertekarsygdomme. Mere specifikt øgede personer med et indtag på mere end 17% af den daglig energi gennem tilsat sukker deres risiko for død af hjerterelaterede årsager med op til 38%.

Lad os præcisere, at det tilsatte sukker vises i produktets produktionsproces. Når vi siger det, mener vi, at det ikke findes naturligt i maden, men snarere tilføjer mennesker det med vilje. Det er derfor let at forstå, at vi har at gøre med noget kunstigt.

I en mere kompleks forstand har mennesker, der øger deres forbrug af tilsat sukker, en tendens til at reducere andelen af gode fedtstoffer i deres kost. Ved ikke at stimulere stigningen i HDL-kolesterol, som renser arterierne, multiplicerer vi vores risiko for hjertesygdomme.

En skål sukker

Fortsæt med at læse: Den optimale størrelse på omkredsen om maven

Hvordan kan sukker påvirke hjertet?

Vi ved, at sukker kan påvirke hjertet, når vi indtager det i overskud og i ultraforarbejdede former. Men hvordan ødelægger det os egentlig?

Teorien bag faren ved tilsat sukker for hjertekarsystemets sundhed er baseret på at tage højde for overskud. Ved at indtage mere glukose, end vi kan bearbejde på kort tid, fører dette molekyle til komplikationer, da der synes at være overskud.

Glukose skal ind i cellerne, så de kan omdanne det til energi. Den energi bevæger cellernes kredsløb og giver os mulighed for at udføre vores daglige aktiviteter. Men hvis overskydende sukker forbliver, gemmer kroppen det til brug på tidspunkter, hvor det har brug for det.

Problemet ligger i overdreven opbevaring, fordi indtagelsen er højere end nødvendigt. En af opbevaringsformerne vil være fedt, og det fører til overvægt og fedme.

Insulins rolle

Desuden kræver det overskydende sukker, der cirkulerer i blodet, at bugspytkirtlen producerer mere insulin. Den indsats, som organet skal yde, er så stor, at det kommer ud af kontrol. Vi gennemgår derefter perioder med hyperinsulinæmi, med meget insulin i blodet og hypoinsulinæmi, med lidt insulin.

Insulin er en metabolisk regulator, der ikke kun er ansvarlig for glukose. Det har også blandt sine funktioner regulering af lipider. Derfor øger dets funktionsfejl triglycerider og dårligt kolesterol eller LDL.

Når alle disse faktorer mødes, er det endelige resultat en stigning i risiko for hjertekarsygdomme. Vi når det punkt, hvor en person har forhøjede sukkerniveauer, høje triglycerider, mangel på insulin og er overvægtig. Hjertet bliver mål for en akut hændelse.

Grøntsager, der danner et hjerte

Få mere at vide: Klassifikation af mislyde over hjertet

Hvad skal man gøre ved sukker?

Du behøver ikke at være ernæringsekspert for at lære at regulere tilsat sukker i din kost. Du skal bare ændre nogle vaner og beskytte dit hjerte.

Det er vigtigt at vide, at kulhydrater er opdelt i to generelle former:

  • Enkle kulhydrater: Disse omfatter sukker, der tilsættes fødevarer fra fødevareindustrien.
  • Komplekse kulhydrater: Disse er gode for helbredet, har gavnlige virkninger og kan indtages i større omfang end simple kulhydrater.

En voksen persons grænse for tilsat sukker er mellem 6 og 9 spiseskefulde om dagen. Dette er betydeligt mindre end det gennemsnitlige indtag i industrialiserede lande, hvilket er omkring 22 spiseskefulde om dagen.

Da vi ikke fysisk kan måle disse skefulde i dagligdagen, er det bedst at reducere forbruget af produkter, som vi ved, indeholder ekstra sukker. For eksempel kan vi nævne sodavand og læskedrikke, kager, yoghurt og kommercielt juice.

Mindre sukker til et sundere hjerte

Beslutningen om at ændre din kost for at beskytte dit hjertes helbred er en nødvendighed. Du kan ikke stille og roligt risikere din livskvalitet ved at indtage produkter, der skader dig.

Du har allerede de oplysninger, du har brug for: Sukker kan påvirke hjertet, når det indtages i store mængder. Derfor er det tid til at handle derefter og passe på dig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yang, Quanhe, et al. “Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults.” JAMA internal medicine 174.4 (2014): 516-524.
  • Otzet, I., et al. “Riesgo cardiovascular y metabolismo de la glucosa: acuerdos y discrepancias entre las clasificaciones OMS-85 y ADA-97.” Atención Primaria 29.4 (2002): 205-211.
  • Pinheiro, Ana Carolina, Fabiane Aparecida Canaan, and Rita de Cássia Gonçalves. “Insulemia, ingesta alimentaria y metabolismo energético.” Revista chilena de nutrición 35.1 (2008): 18-24.
  • García-Arias, Mario Ramón, et al. “Efecto cardiometabólico de los inhibidores del cotransportador sodio glucosa tipo 2 (SGLT2).” Medicina interna de México 34.6 (2019): 924-932.
  • Gabbai, Francis B., and Jesús Enrique Romero Baranzini. “Los inhibidores del cotransportador SGLT2 en el control del daño cardiovascular y renal asociado a la diabetes: un nuevo paradigma en el tratamiento del paciente diabético.” Acta Médica Grupo Ángeles 16.S1 (2018): 60-67.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.