Hvad er de forskellige typer af medicin?

Der er mange forskellige lægemidler, og mængden bliver ved med at vokse.
Hvad er de forskellige typer af medicin?

Sidste ændring: 15 september, 2021

De forskellige typer af medicin kan klassificeres efter deres virkning, administrationsvej eller terapeutiske virkninger. WHO bruger ATC-koden (Anatomisk, Terapeutisk, Kemisk). Dette er et europæisk kodningssystem for farmaceutiske stoffer og typer af lægemidler.

Ifølge dette system har hvert lægemiddel en ATC-kode, der er angivet i dets tekniske blad. Denne kode består af syv alfanumeriske cifre. I øjeblikket kan det samme aktive indholdsstof dog have mere end én ATC-kode, hvis det har forskellige anvendelsesmuligheder.

Lad os se nærmere på det.

Hvad er et lægemiddel?

Et lægemiddel er medicin, et stof eller en kombination af flere stoffer, der har egenskaber, som bruges til behandling eller forebyggelse af sygdomme.

Derudover tager folk medicin for at genoprette, korrigere eller ændre fysiologiske funktioner. Lægemidler udøver også en farmakologisk, immunologisk eller metabolisk virkning.

Apoteker giver piller

Aktivt indholdsstof

Dette er den komponent, der er ansvarlig for lægemidlets aktivitet. Det er også ethvert stof af mennesker, dyr, planter, kemikalier eller anden oprindelse, der virker af sig selv i vores kroppe. Derudover er det vigtigt at vide, at et lægemiddel kan indeholde en eller flere aktive ingredienser.

Hjælpestoffer

Generelt kræver medicin kun en meget lille mængde aktive ingredienser. Derfor er det blandet med hjælpestoffer for at hjælpe dets effektivitet. Disse er stoffer uden aktivitet, der føjes til de aktive indholdsstoffer til disse formål:

  • Tjene som et køretøj.
  • Gøre forberedelsesstabilitet mulig.
  • Forbedre organoleptiske egenskaber.
  • Bestemme lægemidlets fysisk-kemiske egenskaber såvel som dets biotilgængelighed.

Visse hjælpestoffer skal være anført på medicinens emballage. Dette gælder især for nogle sødestoffer, som skal noteres for personer med diabetes eller laktoseintolerante personer.

Hvordan klassificerer de forskellige typer af medicin?

Generelt bruger vi medicin, der lindrer symptomer som feber, smerter, allergier og mange andre lidelser, der påvirker vores kroppe.

For at lære at differentiere mellem forskellige typer af medicin er den mest enkle klassificering baseret på de vigtigste farmakologiske handlinger eller terapeutiske virkninger.

Læge holder piller

Smertestillende

Denne gruppe af lægemidler hjælper med at lindre smerter forårsaget af skader, slag eller sår. Smertestillende midler kan også være opioide eller ikke-opioide.

Brug af opioider kan føre til afhængighed, såsom morfinafhængighed. Derfor bør du kun bruge dem under lægeligt tilsyn. Imidlertid kan ikke-opioider, ligesom paracetamol, købes uden recept.

Feberstillende

For det meste tager folk disse lægemidler for at reducere feber. De har imidlertid også smertestillende egenskaber som paracetamol og acetylsalicylsyre (aspirin).

Typer af medicin: Afføringsmidler og medicin mod diarré

Afføringsmidler er medicin, der hjælper med at lindre lejlighedsvis forstoppelse eller forstoppelse som en bivirkning af andre lægemidler. For at gøre det fungerer de som smøring, stimulering af tarmbevægelse eller ved at øge bolus.

Du bør dog ikke bruge disse lægemidler i lang tid. Hvis du gør det, virker tarmen ikke korrekt. Det er, fordi tarmfloraen vil ændre sig, og du vil ikke være i stand til at optage næringsstoffer ordentligt. Folk bruger også medicin mod diarré til at reducere antallet og konsistensen af afføring i tilfælde af diarré.

Anti-infektionsmidler

Inden for denne gruppe klassificerer de stofferne efter substanset, der forårsager infektionen:

  • Antibiotika til bakterielle infektioner.
  • Svampedræbende til gærinfektioner.
  • Antivirale midler til virusinfektioner.
Antibiotika er gængse typer af medicin

Typer af medicin: Antitussiva og slimløsnende

Denne type medicin bruges til at behandle irriterende, ikke-produktive hoste. For at gøre det virker de på det centrale eller perifere nervesystem for at undertrykke hosterefleksen.

Derudover hjælper slimløsnende midler med at fortynde slim og hjælper med at slippe af med det. Som følge heraf kan patienten trække vejret lettere.

Typer af medicin: Syreneutraliserende

Disse lægemidler reducerer surhedsgrad og mavesekret. De neutraliserer surhed eller reducerer syreproduktionen i maven. Derudover er en af de mest kendte syreneutraliserende midler omeprazol.

Allergimedicin

Dette omfatter medicin, der lindrer de negative virkninger af allergi. Derudover hjælper de med overfølsomhedsreaktioner. Antihistaminer er dem, som folk bruger mest.

Konklusion

Afslutningsvis er der mange lægemidler, og mængden af dem bliver ved med at vokse, som det er tilfældet med biologiske lægemidler. Det er vigtigt at bruge lægemidler omhyggeligt og gå til en fagperson for at undgå selvmedicinering.

Det kan interessere dig ...
Årsager til at tage medicin før eller efter et måltid
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Årsager til at tage medicin før eller efter et måltid

Mange antager fejlagtigt, at instruktioner om at tage medicin før eller efter et måltid ikke har nogen indflydelse på dets virkning.  • (2018). Medicamentos. In Estudios de evaluación de competencia de la OCDE: México. https://doi.org/10.1787/9789264287921-6-es
  • Granda, E. (2004). Medicamentos esenciales. Farmacia Profesional.
  • Consejo Nacional De Salud. (2014). Medicamentos básicos y registro terapéutico. Ministerio de Salud Pública.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.