Sådan kan du dyrke en lotusblomst i et akvarium

Når du vil dyrke en lotusblomst derhjemme, tager du dig af en plante, der er fuld af betydning. Lad os finde ud af, hvordan man gør det.
Sådan kan du dyrke en lotusblomst i et akvarium
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 13 april, 2023

Det er ikke nogen stor udfordring at dyrke en lotusblomst derhjemme. Denne plante, der tilhører Nelumbonaceae-familien, udmærker sig ved sin styrke til at stå oprejst i et fjendtligt terræn, så det er en let opgave at passe den i et akvarium med al den opmærksomhed, den fortjener.

Skønheden af dens blomster giver mening til den betydning, som den har fået i forskellige kulturer og religioner, såsom henholdsvis hinduisme og buddhisme.

Generelt forbinder man den med lys, renhed og vækkelse. Symbolikken varierer alt efter kronbladenes farve. Det, der er uforanderligt, er interessen hos elskere af stueplanter for at have mindst et af disse eksemplarer derhjemme.

Hvordan dyrkes blomsten? Hvad har den brug for for at overleve i et akvarium? Alt dette og mere vil vi afsløre her i artiklen.

Lotusblomstens egenskaber: En plante, der kan spire derhjemme

Virtual Health Library angiver, at det almindelige navn lotus bruges til at henvise til andre planter, såsom vandliljen, på grund af ligheden mellem de to. Faktisk anses afleddet af slægten Nelumbonaceae for at være en type vandlilje.

Den vokser i sumpe, damme og laguner, hvilket forstås som artens naturlige styrke til at rejse sig midt i modgang. Denne refleksion er en af de attributter, der er givet til planten, som er kendetegnet ved lange stængler, blade af forskellige former og blomster i en bred vifte af farver. Alle disse egenskaber er gyldige for den symbolik, der er givet den.

For eksempel er den hvide lotusblomst synonym med renhed og åndelig perfektion. Den blå har noget med viden at gøre. De lyserøde repræsenterer guddommelighed. De røde har noget med kærlighed at gøre.

Der findes to typer Nelumbo: nucifera eller asiatisk og lutea eller amerikansk. Alle kan spire med minimal pleje og uden større erfaring med plantepleje.

Hvid lotusblomst

Sådan kan du dyrke en lotusblomst derhjemme

Nelumbonaceae vokser uden forskel i damme og blomstrer sidst på foråret. Den kræver ikke vanding, men det vil være godt at give den lidt varmt vand, især om vinteren, fordi det forhindrer overkøling af vækstvandet.

Følg disse trin for at få dit eksemplar til at spire derhjemme:

  1. Læg frøene i blød: Læg dem i blød i varmt vand i flere dage, indtil spiringen begynder. Det er vigtigt, at vandet ikke er kloreret, og at du udskifter det dagligt. Processen går godt, hvis du bemærker, at frøene fordobles i størrelse fra den første vanding.
  2. Overfør til en passende beholder: Efter ca. 15 centimeter skal du flytte planten til en beholder, hvor den har tilstrækkelig plads til sin udvikling, både i højde og bredde.
  3. Tilsæt jord: Tilsæt mindst 20 centimeter jord i beholderen, og så de spirede frø, idet du trykker overfladelaget let ned.
  4. Sæt i dammen: Hav til sidst en lavvandet dam klar og med en temperatur på 21 °C, som du sætter beholderen i for at fremme væksten. Når du har sat stænglen sikkert fast, kan du flytte hele stykket til et akvarium uden potte.

Du kan også dyrke en lotusblomst fra et rhizom. Mange haveforretninger sælger dem, og ligesom med frø skal du lægge det i blød, indtil det begynder at spire.

Opfyld blomstens behov, når du vil dyrke en lotusblomst i et akvarium

Hvis du flytter den spirede lotusblomst til et akvarium, slår rhizomet rod og planter sig selv. Som generelle anbefalinger til pleje i disse beholdere foreslår Tropical Fish Hobbyist Magazine, at plantens maksimale højde begrænses af vandstanden, og at du fjerner flydeblade fra overfladen samt gamle blade, der dækker algerne. Disse kan hindre lysets passage.

Lad os se, hvilke overvejelser der skal gøres for at dyrke blomsten i vandet:

  • Gødning uden tørv: Det er tilrådeligt, at den indre bund af akvariet indeholder tørvefri gødning.
  • Garantere sollys: Vælg en plads nær et vindue, så den kan nyde sollyset hver dag.
  • Beskyt den mod kulde: Lad ikke vandtemperaturen falde til under 21 °C. Det skyldes, at kulden kan få planten til at visne.
  • Skift vandet konstant: Udskift væsken ofte for at forhindre parasitter eller skadedyr i at invadere planten.
  • Vælg en sort i overensstemmelse med akvariets størrelse: Dyrkning i akvarier kræver, at lotussorten er lille, hvis du har et lille akvarium. Akvariets dimensioner bestemmer størrelsen af den blomst, der skal dyrkes.
En lyserød blomst

Hvilke fordele får du ud af denne plante?

Ud fra et åndeligt synspunkt handler det om harmoni at dyrke en lotusblomst derhjemme. Faktisk er planten relateret til feng shui. At udvide dens forbindelse med æstetik ville være overflødigt, men der er andre fordele, som arten giver.

Disse fordele har med medicin at gøre. Infusioner af blomsten kan lindre mave-, urinvejs- og hudlidelser. Før man indtager præparatet, er det dog bedst at konsultere en læge.

På den anden side rapporterer nogle videnskabelige undersøgelser, som f.eks. den, der er gennemgået af Tecnología y Atención de la Salud, om lotusbladets virkning mod mikroorganismer, der forårsager sygdomme i mundhulen.

Ligeledes påpeger tidsskriftet Moléculas, at selve bladenes forbindelser er en god ressource til at opnå stoffer med antioxidant egenskaber. Hvis det er tilfældet, hvorfor så ikke dyrke en lotusblomst derhjemme?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.