De bedste tips til at holde din forglemmigej-plante blomstrende

Den romantiske og vilde forglemmigej er en smuk art. Vi viser dig her, hvordan du kan passe på eksemplarer af denne planteart.
De bedste tips til at holde din forglemmigej-plante blomstrende

Sidste ændring: 17 marts, 2023

En forglemmigej-plante betager med sine farverige blomster, sit diskrete udseende og den enkle pleje, den kræver. Den lette pleje gør den til en favorit til haven eller til hjemmets indre.

Denne plante udmærker sig ved sin evne til at modstå barske miljøer. En egenskab, der har en tendens til at blive undervurderet på grund af dens kompakte og dekorative udseende.

Attraktiviteten er ikke kun forbundet med udseendet. Bag den ligger en romantisk historie, der har givet den sit navn, og som den dag i dag tiltrækker elskere af blomsterdyrkning. Lad os lære mere om den.

Forglemmigej: En plante fuld af betydninger

“Forglemmigej” er navnet på de blomster, der spirer fra slægten Myosotis, der tilhører familien Boraginaceae. Navnet stammer fra den tyske legende, der fortæller historien om to elskende.

Ifølge den populære historie så en dame en smuk blomst flyde i vandet i Donau, så hun bad sin bejler om at redde den og give den til hende.

Uden at tøve gik manden uden tøven i floden for at finde blomsten. Han nåede frem til den, men det lykkedes ham ikke at komme op af vandet. Og inden han druknede, sagde han til sin elskede: “Vergis mich nicht!“, hvilket på dansk betyder “Forglem mig ej”.

En anden betegnelse stammer fra frimurerlogen i Tyskland, som gav blomsten symbolsk karakter for modstanden mod nazismen. De antog som deres emblem de fem blå kronblade af “Forglemmigej”.

Blomsterne er blålige med en gul midte, selv om der også findes lilla, lyserøde og hvide blomster.

Forglemmigej

Særlige kendetegn og fordele ved planten “forglemmigej”

Virtual Herbarium of the Western Mediterranean beskriver planten som en forgrenet urt, foliose og med en vis behåring. Den består af blade, der er længere end brede, bladstilke og er mellem 2 og 13 centimeter lange.

Der findes mindst 100 arter, som ifølge Flor de Canarias differentieres efter nuance. De sorter, der er skabt af Myosotis-forædlere, viser ligeledes, at de kan dyrkes forskelligt alt efter kronbladenes farve.

For eksempel er den hvide alba og indigoblå til krukker eller kanter. Den mørkeblå og den lilla er til krukker, kanter eller klippehaver. Den lyserøde er til klippehaver eller kanter.

Forglemmigej blomstrer etårigt eller flerårigt, sidstnævnte om foråret. Planten overstiger ikke 80 centimeter i højden, mens selve blomsten måler ca. 1 centimeter.

Med hensyn til fordele fremhæver Journal of Plant Physiology potentialet i naturlige olieekstrakter fra Myosotis til at skabe essenser, der bidrager til at hæmme bakterielle mikroorganismer.

Anbefalinger til smuk blomstring af forglemmigej

Selv om de ikke kræver intensiv pleje, er det værd at vide, hvilke tips der fremmer udviklingen og den frodige blomstring. Lad os finde ud af det.

Belysning

For at opnå en frodig blomstring er det bedst at placere planten i et område, hvor den får sollys eller halvskygge. Husk, at det er en art med vilde rødder, så den klarer sig godt udendørs.

Men hvis du vil have den indendørs, skal du sætte den tæt på et vindue, på altanen eller tage den ud i solen i mindst 3 timer. Lysfattige omgivelser påvirker dens blomstring.

Formering

Formering af forglemmigej sker ved hjælp af frø, der skal sås tidligt om foråret, enten direkte i jorden eller i en potte. Før udplantning skal man lade dem ligge i blød i vand i 24 timer. Efter denne tid skal man fjerne dem, der ikke flyder, da de ikke vil spire.

Derefter skal frøene overføres til en lille beholder, der tjener som såbed, og som er perforeret på væggene, så vandet kan løbe væk. Tilsæt substrat og sæt frøene 1 centimeter dybt ned.

Vand og vent 2 uger for at se, om de spirer. Når planten er vokset mindst 10 centimeter, skal den omplantes til sin endelige placering.

Gødning

Forglemmigej-planten kræver næringsrig gødning, helst organisk. Nogle gunstige præparater til Myosotis’ jord er dem, der indeholder ormegødning.

Desuden forbedres blomstringen ved at fortynde gødning med kalium i vandingen, hver halvanden uge. Om vinteren bør man dog helt undlade at gøde eller reducere gødningen med specielle stoffer.

Vanding

Om foråret og sommeren skal Myosotis vandes hver 2. dag eller i overensstemmelse med jordens egenskaber. Om vinteren og efteråret vandes to gange om ugen, så jorden ikke bliver for våd, og planten ikke bliver syg.

Formålet er at holde substratet fugtigt, men uden at overdrive. For at finde ud af, om der stadig er rigeligt med fugt, kan man stikke en træpind ned i jorden, og hvis den kommer mudret ud, er det, fordi den har vand nok.

Små blå blomster

Temperatur

Forglemmigej kan tåle lave temperaturer. Det er dog bedst at beskytte dem mod vind.

Sygdomsforebyggelse

Som alle andre planter er Forglemmigej ikke undtaget fra at blive syge. Snegle og meldug er hyppige angreb på denne art. Hvis man ikke reagerer i tide, øges sandsynligheden for, at eksemplaret vil visne.

For at forhindre svampens invasion kan man i første omgang appellere til hjemmelavede præparater, der blander natron, flydende sæbe og vand. Når sygdommen skrider frem, er det hensigtsmæssigt at beskære de inficerede dele og sprøjte med svampemiddel.

Hvad angår fjernelse af bløddyr, er det passende at anvende bløddyrsbekæmpelse.

Ekstra pleje af forglemmigej-planten

Det er ikke nødvendigt, at planten er inficeret for at fjerne visne blade. Faktisk er hyppig beskæring med til at bevare de næringsstoffer, der er nødvendige for blomstring.

Dette er en ekstra, artsfremmende pleje. Succesen af dette tip ligger i at udføre snittene over en fjerdedel af bladene. Således vil knopperne se frodige ud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.