Havtorn: En plante med fordele for hud og sundhed

Havtorn anvendes til fremstilling af dermatologiske og medicinske produkter. Vi fortæller dig om dens vigtigste anvendelser.
Havtorn: En plante med fordele for hud og sundhed
Franciele Rohor de Souza

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 15 februar, 2023

Havtorn er en tornet busk, der normalt vokser på jordbund i Asien og Europa. Mere præcist kan den findes i kystnære områder eller i områder nær floder og vandløb. Selv om der findes syv sorter af denne art, er den mest almindelige den med det videnskabelige navn Hipphophae rhamnoides.

Bladene, blomsterne, frugterne og frøolierne anvendes til fremstilling af medicinske kosttilskud. Desuden har den også attraktive kosmetiske anvendelser, hvilket skyldes dens rigelige indhold af antioxidanter. Vil du gerne vide, hvad den bruges til? Nedenstående fortæller vi dig om dens fordele og kontraindikationer.

Anvendelse og fordele ved havtorn

I traditionel medicin er havtorn blevet værdsat for sit antiinflammatoriske, antioxidant, helbredende og antimikrobielle potentiale. Som beskrevet i en artikel i tidsskriftet Antioxidants er den en kilde til aktive forbindelser som f.eks:

 • Flavonoider: Isorhamnetin og quercetin.
 • Tocopheroler: α-tocopherol, β-tocopherol, γ-tocopherol.
 • Fytosteroler: Cycloartenol, campesterol, citrostadienol og sitosterol.
 • Carotenoider: Lycopen, lutein, zeaxanthin, α-caroten og betacaroten.
 • Polyfenolforbindelser: Galliumsyre, koffeinsyre, p-cumarinsyre og ferulinsyre.

Det er derfor ikke overraskende, at denne busk har forskellige anvendelser inden for sundhed og kosmetik. Lad os se nærmere på dens mest populære anvendelser.

Hudens sundhed

De vigtigste fordele ved havtorn har noget med hudens sundhed at gøre. Især er den forbundet med forebyggelse af for tidlig aldring, foryngelse og lindring af nogle dermatologiske lidelser.

Ifølge en gennemgang, der er delt i Journal of Ethnopharmacology, er flavonoider, vitaminer og umættede fedtsyrer i høj grad ansvarlige for denne busks dermatologiske potentiale. Mere præcist er det blevet observeret, at den udøver antibakterielle, svampedræbende, antipsoriasis- og sårhelende egenskaber.

I en undersøgelse, der blev offentliggjort i Experimental and Therapeutic Medicine, blev det konstateret, at havtornekstrakt kunne hjælpe med at reducere læsioner forårsaget af psoriasis. Selv om forskerne foreslår mere afgørende undersøgelser, betragtes resultaterne som lovende.

I mellemtiden rapporterede en undersøgelse i Skin Pharmacology and Physiology, at den æteriske olie fra denne plante bidrog til at reducere graden af dermatitis. I sig selv hjalp den med at hæmme tilstedeværelsen af kemokiner, der er forbundet med inflammation, hvilket i væsentlig grad lindrede læsioner.

Blandt andet er planten og dens derivater positivt forbundet med forebyggelse af solskader. En undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Antioxidants, rapporterede, at havtornfrøolie har lysbeskyttende egenskaber, der forhindrer UV-inducerede ændringer fra solen.

Kvinde kommer solcreme på kinder og næse

Sårheling

I forbindelse med ovenstående fordel bør havtorns evne til at fremme sårheling nævnes særligt. I dyreforsøg, som f.eks. en undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Burns, stimulerede olie fra frøene fra denne busk epitheliseringsprocessen i huden på får med forbrændinger.

I mellemtiden har en undersøgelse på rotter, der blev offentliggjort i Food and Chemical Toxicology, givet lignende resultater. Forskerne fastslog, at havtornolie stimulerede reparation af bindevæv i forbindelse med sår.

Indtil videre er undersøgelserne begrænset til dyreobservationer. Selv om resultaterne er lovende, er der behov for beviser hos mennesker for at bekræfte disse virkninger.

Høj glukosekontrol

Først og fremmest skal det gøres klart, at havtorntilskud ikke er et førstevalg til behandling af diabetes eller præ-diabetes. På grund af denne sygdoms kompleksitet bør man følge lægens anbefalinger.

Det er dog værd at vide, at denne busk har potentiale som supplement til at reducere høje glukoseniveauer. I en undersøgelse rapporteret i tidsskriftet Foods var indtagelse af en havtornfrugtpuré i 5 uger med til at stabilisere blodglukose hos patienter med ændrede niveauer.

Andet forskning i European Journal of Nutrition rapporterede, at tilskud med denne plante forsinkede insulinresistens og forbedrede den glykæmiske profil efter spisning. Dens rigelige indhold af flavonoider er forbundet med denne effekt.

Generelt er undersøgelserne begrænsede. Der er behov for større, mere omfattende forskning for at evaluere denne fordel.

Andre mulige fordele

I betragtning af dens sammensætning og egenskaber er havtorn en ingrediens, som fortsat undersøges. Indtil videre betragtes dens anvendelse blot som et supplement.

Ud over ovenstående er den forbundet med andre fordele:

 • Antitumorpotentiale. Især bærrene er forbundet med antiproliferative og immunmodulerende egenskaber. En gennemgang i Frontiers in Pharmacology beskriver, at deres indhold af fenolforbindelser, vitaminer, fedtsyrer og fytosteroler har positive kræftbekæmpende virkninger. Der er behov for undersøgelser på mennesker.
 • Kardiovaskulær sundhed. Antioxidanter, der er koncentreret i havtornderivater, er positivt forbundet med hjerte-kar-sundhed. En artikel i Trends in Food Science & Technology tyder på, at tilskud med denne ingrediens hjælper med at reducere hyperlipidæmi (højt kolesterol) og højt blodtryk. Det betragtes som et hjertebeskyttende middel, selv om der er behov for mere dokumentation.
 • Kontrol af betændelse. Havtorns rigelige indhold af antioxidanter og fedtsyrer er forbundet med et antiinflammatorisk potentiale, der sænker risikoen for kroniske sygdomme.
Havtorn

Bivirkninger og kontraindikationer ved brug af havtorn

Det faktum, at havtorn er et naturligt kosttilskud, fritager det ikke for mulige bivirkninger. Kun frugten i sin naturlige tilstand anses generelt for at være sikker at indtage, så længe indtagelsen er moderat.

Ekstrakter, olie og andre kosttilskud, der stammer fra planten, bør indtages med forsigtighed. Det er nødvendigt at læse etiketten for at undgå ulemper. Uønskede reaktioner omfatter normalt gastrointestinalt ubehag, såsom smerter, kvalme og betændelse.

På den anden side anbefales det ikke i følgende tilfælde:

 • Diabetes.
 • Hypotension.
 • Små børn.
 • Graviditet og amning.
 • Hæmoragiske lidelser.
 • Behandlinger med antikoagulantia, antidiabetika eller antidepressiva (kan forstærke deres virkning).

Det er vigtigt at huske på, at forskning om havtorn hovedsageligt er udført på dyr og i laboratoriet. Undersøgelser på mennesker er sparsomme og med lave tal. Derfor bør det ikke betragtes som en enkelt behandlingsmulighed, og man bør være opmærksom på mulige bivirkninger.

Hvad skal du huske på om havtorn?

I dag forhandles havtorn som kosttilskud i urteforretninger og på apoteker. Det findes i kosmetiske produkter, kapsler, olie og ekstrakter samt andre formater.

Uanset hvad, bør det anvendes med forsigtighed og efter producentens anvisninger.

Indtil videre tyder undersøgelser på, at det har potentiale til behandling af nogle dermatologiske lidelser, højt glukoseindhold og hjerte-kar-sygdomme. Det erstatter dog ikke virkningerne af en sund livsstil og de terapeutiske foranstaltninger, som lægerne anbefaler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
 • Pundir S, Garg P, Dviwedi A, Ali A, Kapoor VK, Kapoor D, Kulshrestha S, Lal UR, Negi P. Ethnomedicinal uses, phytochemistry and dermatological effects of Hippophae rhamnoides L.: A review. J Ethnopharmacol. 2021 Feb 10;266:113434. doi: 10.1016/j.jep.2020.113434. Epub 2020 Oct 2. PMID: 33017636.
 • Boca AN, Ilies RF, Saccomanno J, Pop R, Vesa S, Tataru AD, Buzoianu AD. Sea buckthorn extract in the treatment of psoriasis. Exp Ther Med. 2019 Feb;17(2):1020-1023. doi: 10.3892/etm.2018.6983. Epub 2018 Nov 16. PMID: 30679968; PMCID: PMC6327666.
 • Hou DD, Di ZH, Qi RQ, Wang HX, Zheng S, Hong YX, Guo H, Chen HD, Gao XH. Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Oil Improves Atopic Dermatitis-Like Skin Lesions via Inhibition of NF-κB and STAT1 Activation. Skin Pharmacol Physiol. 2017;30(5):268-276. doi: 10.1159/000479528. Epub 2017 Sep 6. PMID: 28873377.
 • Gęgotek A, Jastrząb A, Jarocka-Karpowicz I, Muszyńska M, Skrzydlewska E. The Effect of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) Seed Oil on UV-Induced Changes in Lipid Metabolism of Human Skin Cells. Antioxidants (Basel). 2018 Aug 23;7(9):110. doi: 10.3390/antiox7090110. PMID: 30142919; PMCID: PMC6162715.
 • Ito H, Asmussen S, Traber DL, Cox RA, Hawkins HK, Connelly R, Traber LD, Walker TW, Malgerud E, Sakurai H, Enkhbaatar P. Healing efficacy of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil in an ovine burn wound model. Burns. 2014 May;40(3):511-9. doi: 10.1016/j.burns.2013.08.011. Epub 2013 Sep 3. PMID: 24007892.
 • Upadhyay NK, Kumar R, Siddiqui MS, Gupta A. Mechanism of Wound-Healing Activity of Hippophae rhamnoides L. Leaf Extract in Experimental Burns. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:659705. doi: 10.1093/ecam/nep189. Epub 2011 Mar 20. PMID: 19946025; PMCID: PMC3152935.
 • Ren, Z., Gong, H., Zhao, A., Zhang, J., Yang, C., Wang, P., & Zhang, Y. (2021). Effect of Sea Buckthorn on Plasma Glucose in Individuals with Impaired Glucose Regulation: A Two-Stage Randomized Crossover Intervention Study. In Foods (Vol. 10, Issue 4, p. 804). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods10040804
 • Mortensen, M.W., Spagner, C., Cuparencu, C. et al. Sea buckthorn decreases and delays insulin response and improves glycaemic profile following a sucrose-containing berry meal: a randomised, controlled, crossover study of Danish sea buckthorn and strawberries in overweight and obese male subjects. Eur J Nutr 57, 2827–2837 (2018). https://doi.org/10.1007/s00394-017-1550-8
 • Olas, B., Skalski, B., & Ulanowska, K. (2018). The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. In Frontiers in Pharmacology (Vol. 9). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00232
 • Zielińska A, Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017 May 19;16(1):95. doi: 10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.