Sådan kan du overvinde vandskræk

Kæmper du stadig med at overvinde din frygt for vand? Hold op med at være fortvivlet og undgå det. Prøv at lave nogle af de øvelser, som vi har forslået her.
Sådan kan du overvinde vandskræk

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er du meget vandskræk? Så hold op med at være frustreret og bekæmp det. Prøv nogle øvelser, som vi foreslår her. Få råd fra en svømmetræner til, hvordan du kan mestre nogle grundlæggende færdigheder til at overvinde vandskræk.

At overvinde vandskræk er et af de første trin til at at kunne lære at svømme. Selvom mange hurtigt vænner sig til svømmebassin eller havet, kan andre udvikle en svær fobi, som gør det vanskeligt for dem at komme til at svømme.

Det er et mere almindeligt fænomen, end du skulle tro, og typisk kommer det fra en dårlig oplevelse fra dine forældre helt tilbage i din barndom. Det ses faktisk ofte hos børn, som ikke har fået lov til at lege i vandet fra starten.

Men uanset hvor gammel du er, så er der visse tips, som kan hjælpe dig med at se vandskrækken i øjnene og lære fordelene ved at kunne svømme. Der kræves lidt viljestyrke fra din side, men du kan overvinde din frygt. Bare tag det roligt!

Grundlæggende øvelser til at overvinde vandskræk

Din metode til at overvinde vandskræk vil afhænge af din situation og hvorfor du blev bange for det i første omgang. Nogle gange kan det kræve, at du går til terapi. Der vil en professionel hjælpe dig med at finde frem til årsagen og gøre noget ved dette tidlige traume.

Et af de første trin til at overvinde en frygt for svømmebassin eller stranden er, at du gradvist introducerer dig til dem igen. Du er nødt til at kunne udholde de svære følelser af stress, der kommer, når du kommer i tæt kontakt med vand.

Øvelserne, vi deler med dig herunder, er nogle basale øvelser til at overvinde frygt over flere omgange. De er bedst for folk, der ikke har lært at svømme på grund af deres angst for at komme i vandet.

Tilpasset øvelse til at overvinde vandskræk

en kvinde i en pool

Denne første øvelse til at overvinde vandskræk vil hjælpe dig med at tilpasse din krop til oplevelsen af at være i vand. Da det handler om en langsom tilnærmelse, skal du starte med bare at sidde på kanten med fødderne i vandet.

Når du er blevet fortrolig med fornemmelsen af at have dine ben i vand, kan du gå videre til næste trin. Der skal du bevæge dig ud på det lave vand lige så langsomt du kan. Du kan bruge stigen eller et reb til at give dig støtte.

Til sidst kan du få dine arme og dit hoved ned under vandet. Prøv at være så afslappet som muligt for at undgå, at du får en fornemmelse af, at du er ved at drukne. Du vil snart opdage, at der ikke er noget at frygte på det lave vand.

Sikker øvelse

kvindelig svømmer

At føle sig tryg, når du er i vandet er afgørende for, at du kan overvinde din vandskræk. I denne øvelse skal du fokusere på at styre dig selv, når du kommer under vand.

Den bedste måde at gøre dette på er ved at lære at flyde. Alt, hvad du skal gøre, er, at gå ud i den lave ende af poolen, hvor du kan stå uden besvær. Så træner du at trække vejret ind over vandet og ånde ud under vandet.

Når du så har fået mere selvtillid, kan du gentage denne øvelse i det lidt dybere vand.

Viden er magt

Når du er kommet dig over din angst for at være i vand, er det logiske næste skridt, at du begynder på svømmetræning. En god underviser vil kunne lære dig mange forskellige teknikker til at lære at svømme, trække vejret rigtigt og klare nødsituationer.

At lære at svømme vil gøre, at du vil føle dig mere tilpas i vandet. Det er det sidst trin. Det danner det manglende link mellem vandet og din glæde ved at opholde dig i det.

Tips til at forbedre din svømning

At blive en bedre svømmer kræver tålmodighed og disciplin. Hvis du gerne vil blive bedre fra dag et, så prøv at følge nogle af disse enkle tips:

  • Start med at træne svømning to gange om ugen.
  • Når du føler dig bedre tilpas i vandet, kan du øge din træning til fire eller fem gange, men ikke mere end det.
  • Undgå at træne for hårdt. Husk, at du skal tilpasse din træning efter din fysiske formåen og mål.
  • Hold dit hoved i ro, når du træner crawl eller rygsvømning. Din krop er alt, hvad der skal bevæge sig ved hoften.
  • Forsøg at bruge færre tag, efterhånden som du får erfaring.
  • Hold en god rytme i dit åndedræt. Da der findes mange metoder, du kan afprøve, når du svømmer, så vælg dem, som du føler dig mest tryg ved. Ideelt set skal du trække vejret for hver tredje tag.

Kæmper du stadig med at overvinde din frygt for vand? Hold op med at være fortvivlet og undgå det. Prøv at lave nogle af de øvelser, som vi har forslået her. Få desuden råd fra en svømmetræner for at få styr på de basale færdigheder.

Det kan interessere dig ...
Hvis du ikke løser problemer, vender de tilbage
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvis du ikke løser problemer, vender de tilbage

Hvis du ikke løser problemer, betyder det ikke, at de går væk. De vil vende stærkere tilbage i dit liv. Men der er heldigvis ting du kan gøre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Krempel, M., & Jaatun, M. G. (2014). Learn to SWIM. In Proceedings – 9th International Conference on Availability, Reliability and Security, ARES 2014. https://doi.org/10.1109/ARES.2014.82
  • Blanksby, B. A., Parker, H. E., Bradley, S., & Ong, V. (1995). Journal of science and medicine in sport. The Australian Journal of Science and Medicine in Sport. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2014.09.010
  • Grey, D., & Sadoff, C. W. (2007). Sink or Swim? Water security for growth and development. Water Policy. https://doi.org/10.2166/wp.2007.021
  • Barros Lázaro, A. (2018). Ejercicios para reducir el miedo al agua en personas con Trastorno del Espectro Autista.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.