Udforsk mosaik og lær at lave mosaikker

Mosaik er lige så gammelt, som det er enkelt og tilgængeligt. Det er en fantastisk måde at forny et gammelt møbel eller skabe nye genstande på.
Udforsk mosaik og lær at lave mosaikker

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mosaik er lige så gammelt, som det er enkelt og tilgængeligt. Det er en fantastisk måde at forny et gammelt møbel, et gammelt bord eller skabe nye genstande på. Som du kan se, er maling og fremstilling af en indendørs have ikke de eneste måder at skabe denne hjemmelavede dekorative kunst på.

I alle disse tilfælde bringer mosaik farve og skønhed med kun et par timers dedikation.

En af fordelene ved mosaik er alsidigheden af de instrumenter, der kan bruges. Da det er en kombination af mange forskellige stykker med forskellige former og størrelser, er det muligt at arbejde med alt fra keramikstykker til de skinnende dele af en cd.

Det er også en kunstform, der er blevet brugt gennem historien til at skabe store og smukke værker, samt en nem teknik, som du kan drage fordel af derhjemme for at forbedre ethvert miljø med dine egne hænder.

Mosaik

Sten malet som mosaik
Sten er et fantastisk materiale til mosaik.

Mosaik er en dekorativ metode, der er lavet ved at sætte stykker med forskellige farver, teksturer og former sammen. Disse genstande kaldes tesserae.

Selv om de kan købes i butikkerne, kan de også laves med elementer, der skal smides ud. Man kan f.eks. bruge knust keramik, slidt porcelæn, dele af fliser, glas eller ethvert andet udtjent materiale.

Når du har valgt dine tesserae, kan du samle dem ved hjælp af en eller anden form for lim, som ofte er hvid lim, spartelmasse, eller hvad den overflade, der skal bearbejdes, kræver.

Placeringen af stykkerne skal være så præcis som muligt. Efter et par timers tørring er resultatet til sidst smuk kunstnerisk mosaik med lyse farver og teksturer, som kan dække et spejl, et maleri eller endog en havebænk.

Mosaik er en af de ældste kunstneriske teknikker, som menneskeheden kender. Der er blevet fundet genstande med disse overflader, der stammer fra tusinder af år tilbage i tiden, og som blev bygget af flodsten. Denne teknik blev mere populær i det antikke Grækenland og Romerriget.

Det er dog aldrig rigtig gået af mode. Faktisk var mosaikker et af de centrale elementer i art deco-trenden i begyndelsen af det 20. århundrede.

Sådan laver man mosaik

Når man laver mosaikker, kan der anvendes klæbemidler, der er giftige, hvis de indtages, samt stykker, der kan være skarpe, afhængigt af den valgte type tesserae. Derfor er det tilrådeligt at have en svamp i nærheden til at fjerne limrester og at være meget forsigtig, når man håndterer materialerne.

De elementer, der ikke må mangle, er de dekorative stykker eller tesserae med den ønskede form, størrelse, tekstur og farve. Hvis du beslutter dig for at købe dem, kan du vælge deres karaktertræk, men du kan også skaffe dem fra gammel keramik, porcelæn eller glas, som du ikke bruger.

I mellemtiden kan følgende materialer bruges som underlag at arbejde på: Grå karton (som er modstandsdygtigt og billigt), korkplader, lyst træ eller kompakte gipsplader.

Det er vigtigt først at tegne omridset af dit design med en blyant – dvs. at du tegner tegningens form, og hvor stykkerne skal placeres. På den måde undgår du at skulle fjerne eller flytte brikkerne, når limen kommer i kontakt med overfladen.

Spartelmasse, hvid lim eller keramiklim skal spredes med præcision og ved hjælp af en spatel. Derefter skal du blot placere stykkerne en efter en og på det tegnede sted. Til sidst skal der anbringes en fugemasse i de tomme rum.

Efter ca. 10 minutter skal du fjerne den overskydende lim med en svamp eller klud. Til sidst skal du lade det tørre i 24 til 48 timer. Når du er sikker på, at materialerne er tørre og sidder godt fast, kan du nyde et istandsat objekt med farver og en glans, der får det til at se ud som nyt!

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse: Hjemmelavede nøgleringe: Genbrugsidéer

Idéer og forslag til at udforske mosaik

Denne enkle teknik kan anvendes på mange områder i hjemmet. Det er lige fra køkkenet til badeværelset til genstandene i din have, som du kan læse i følgende liste.

Spejle

At dekorere rammen på et glasspejl med mosaikteknikken er en meget populær idé. Materialerne til mosaikstenene kan være op til dig. I dette tilfælde er det dog almindeligt at bruge resterne af CD´er, fordi de har en effekt som spejl. Kontrasten til glasset giver en smuk effekt.

Køkkenet

I køkkenet er det også muligt at lave mosaikker. Det kan du f.eks. gøre til hverdagsgenstande som skåle eller kopholdere. Generelt har disse elementer ikke dekorative detaljer eller er meget dyre, hvis de har det. Så mosaik er en god mulighed for at tilføje lysstyrke og farve.

Mosaik af flaskelåg

Tomme plastikflasker
Flaskelåg er perfekte til mosaik.

Genbrug af låg fra plastikflasker ved at forvandle dem til kunst er en god måde at give dem et nyt liv på. At lave et dekorativt objekt af dem kan også være en æstetisk og miljøvenlig idé, hvis det gøres rigtigt. Hvis man sætter et antal låg i forskellige størrelser og farver sammen, er de nemme at bruge som mosaiksten.

Havebænke

Udendørs mosaik er mere almindeligt, end det ser ud til. Gamle keramikbænke og borde bruger ofte denne teknik, som regel med porcelænstykker. Dette er måske lidt mere avanceret, men med den rette viden kan trapper og endda gulve også dekoreres på denne måde!

CD-mosaik

CD’er er efterhånden næsten en forældet teknologi. CD’ernes tid er forbi, men mange hjem har stadig hundredvis af dem. Der er folk, der vælger at samle på dem.

Men for dem, der ønsker at smide dem ud, kan det være en god idé at skære dem omhyggeligt i stykker eller knække dem i mange stykker på for at skabe materialer til mosaik. På grund af deres spejleffekt er de metalliske dele ideelle til at dekorere et spejl, en billedramme eller en beholder.

Billeder

Det er enkelt at sammensætte et billede ved hjælp af mosaikteknikken. Ofte bruges stykker af flerfarvet papir som mosaiksten til at gøre dette. Placeringen af disse kan variere og endda danne ord, tegninger eller abstrakte figurer.

Du vil måske være interesseret i at læse: Kunstnere gendanner kvindelighed efter brystkræft

Nogle afsluttende tips

Hvis du ønsker at bevare en gammel souvenir, der er blevet slidt af årene, er det at lave en mosaik en måde at give den glans og pragt tilbage på. Dette har også den fordel, at det er billigt og håndlavet, hvilket er fantastisk for dem, der nyder kreative aktiviteter.

De personer, der er lidt mere dristige og kyndige, kan også bruge træ som underlag og forme tegninger ovenpå med forskellige materialer. Alt i alt er det bedste ved mosaik, at det giver dig mulighed for at dekorere flere værker med de mest forskelligartede genstande!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Blanco, José,  HISTORIA Y SIMBOLOGIA EN EL ARTE MUSIVO DE REVENNA. Pharos [Internet]. 2000;7(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=20807103
  • Arce, Javier. “Los Mosaicos Como Documentos Para La Historia de La Hispania Tardia (Siglos IV-V).” Archivo Español de Arqueología 66.167–168 (2018): 265. Archivo Español de Arqueología. Web.
  • Cadena González, Innias Miguel, Vergel Ortega, Mawency, Delgado Rojas, Julio Alfredo,  Patrones en mosaicos Y Teselados desde Composiciones Geométricas. Revista Logos, Ciencia & Tecnología [Internet]. 2018;10(2):177-187. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=517758004010
  • Úbeda Blanco, M., Lafuente Sánchez, V. A., López Bragado, D., & Del Río Muñoz, M. (2020). Tesela a tesela: un proyecto docente de representación arquitectónica en una escuela de ingeniería. EGA Revista de Expresión Gráfica Arquitectónica25(38), 194. https://doi.org/10.4995/ega.2020.10726

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.