Otte fordele ved at tegne for børn

Kender du til de mange fordele ved at tegne for børn? Vi inviterer dig til at finde ud af det her.
Otte fordele ved at tegne for børn

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er mange fordele ved at tegne for børn. Det er trods alt en ideel måde at udvikle motoriske og mentale færdigheder på. Det styrker også deres udforskende, psykologiske og følelsesmæssige udvikling.

I modsætning til voksne er børn ikke bekymrede for, hvad andre synes. De har ingen fordomme om deres tegninger, og de har ingen følelsesmæssige eller mentale barrierer, når de tegner.

Et barn kan lave magi med et par tusser, farvede blyanter og papir. Nogle gange laver de bare kruseduller. Andre gange oplever du, hvor meget potentiale de har, når du ser deres bemærkelsesværdige kunstværker.

I denne artikel skal vi se på de mange fantastiske fordele, der er ved at tegne for børn.

Små strøg, store fordele ved at tegne for børn

Der er mange fordele ved at tegne for børn

At tegne giver børn mulighed for at styrke både den rationelle venstre side af deres hjerne og de følelsesmæssige og kreative træk, der svarer til højre side. Desuden nyder de det også. Som med spil og leg, føler et barn fornøjelsen ved den bevægelse, som det kræver at tegne.

At tegne er en stor færdighed, som vi alle bør opfordre til fra det øjeblik, hvor børn kan holde en farveblyant. Her er nogle af de mange fordele, som det bringer børn at tegne.

1. At tegne opfordrer til fantasi og kreativitet

Børn er ikke opmærksomme på, at ord er skrevet med specifikke symboler på papir. Dette er grunden til, at de ofte er fascinerede, når de ser på historiebøger fulde af farver og tegninger – det er det sprog, de forstår.

Når dit barn begynder at tegne, stimulerer det deres fantasi. Ved at tegne streger på et stykke papir begynder de at symbolisere tegn og genstande, som de vælger blandt deres omgivelser. De begynder også at verbalisere, hvad de gør, og hvorfor de gør det.

Børn bruger deres tegninger som støtte til utrolige og fantastiske historier, der er resultatet af deres fantasi.

Benyt lejligheden til at udforske dit barns verden. Bed dem om at vise dig deres tegninger. Du vil blive overrasket over deres dristighed og opfindsomhed.

2. Det hjælper med at udvikle hjerne-hånd-øje-koordination

fordele ved at tegne for børn

Et barns første tegninger giver måske ikke mening for os. Dette skyldes, at barnet ikke har koordination mellem deres hjerne, øjne og hånd. Derfor mangler deres tegninger orden og mening og vil strække sig uden for papiret.

Lad børn holde farveblyanter, på lige nøjagtig den måde de vil, så de føler sig tilpas. Når alt kommer til alt, så eksperimenterer de stadig. De lægger måske meget pres på med hånden og foretager strøg ved at bevæge både arm og skulder. Nogle gange kan de også bevæge hele kroppen, som om de danser med farveblyanten.

Lidt efter lidt fuldender barnet deres tegneteknologi. De begynder at opdage, at bevægelserne, de foretager, er relateret til de linjer, de laver på papiret.

Derfor er det at tegne fantastisk til at udvikle fine motoriske færdigheder, da det indebærer at bevæge hver knogle i fingrene. Dette letter deres evne til at skrive senere.

3. Det er en måde at måle barnets vækst på

Farveblyanter og malebog

Der er milepæle, når det kommer til tegning; Lignende stadierne i børns udvikling.

  1. Begyndelsen er altid kaotisk, og barnet har tilsyneladende ingen kontrol over deres strøg.
  2. Men efter ca. 18 måneder, er deres strøg blevet finere. Dette varer op til tredje eller fjerde fødselsdag.
  3. Derefter begynder de at lave præ-skematiske tegninger, indtil de er 6 år. Dette er fasen med tændstikfigurer (en cirkel, der repræsenterer hovedet og to lodrette linjer, der repræsenterer benene).

4. En af de mange fordele ved at tegne for børn er, at det stimulerer koncentration og fremmer omhyggelig observation

Blandt de mange fordele ved at tegne hos børn er der også incitamentet til at koncentrere sig og holde ud. Det er her, det hjælper dem med at organisere deres idéer og opfattelsen af, hvad der er omkring dem. Når alt kommer til alt, tegner børn primært, hvad de kender til.

At tegne stimulerer et barns følelse af iagttagelse. Hjernen arbejder hårdere i denne proces for at forsøge at abstrahere virkeligheden på et stykke papir. Yderligere fremmer denne øvelse udviklingen af visuel opfattelse og abstrakt tænkning.

5. Det opfordrer til følelsesmæssig intelligens

At farve og male fremmer børns følelsesmæssige intelligens, da disse lærer at identificere følelser og senere udtrykke dem på papir ved hjælp af farve.

Blandt fordelene ved at tegne hos børn er det dette, der mest forstærker deres mentale helbred. Denne aktivitet beroliger dem og hjælper dem med at glemme de komplicerede situationer, de opfatter omkring dem. Det giver dem mulighed for at lave noget sjovt og hygge sig.

Når børn begynder at mestre et grafisk layout, modnes de psykologisk, følelsesmæssigt og fysisk. Det bidrager bestemt til dannelsen af deres personlighed.

6. Det styrker deres selvtillid

At tegne, male og farvelægge styrker alt sammen et barns selvtillid. Børn ønsker at skille sig ud med deres kunstneriske dygtighed. Det bringer dem glæde og tilfredshed. De føler, at de gør noget vigtigt.

Når et barn viser dig en tegning, gør de det med stor stolthed. For dem er det historisk, og det er det også for deres udvikling. Det er vigtigt at opmuntre og bifalde børns kreative arbejde.

Vis interesse for, hvad de laver. At tegne er en af de første former for kommunikation og udtryk. De udforsker et nyt sprog.

Vær opmærksom på, hvad de siger gennem deres tegninger. Du vil blive overrasket over, hvor meget du kan lære om dit barn, når du lærer at forstå deres arbejde.

7. Det udvikler følsomhed

Fordelene ved at tegne for børn

Gennem kunst bygger børn broer mellem deres følelser og deres viden. Derfor er en af fordelene ved at tegne, at dit barn ændrer verden omkring ham eller hende og hans eller hendes oplevelse af det, ved at lave et billede af det på papir.

At tegne giver også barnet en mulighed for at skabe, genskabe og udvikle deres følsomhed. Samtidig, takket være den udtryksmæssige evne ved hvert strøg, så vil et barn være mere villig til at lære.

8. En af de vigtigste fordele ved at tegne for børn er, at det forener familien

Som om alt dette ikke var nok, så styrker det også familiebåndet at tegne. At tegne sammen med ens forældre eller søskende er også en måde at stimulere kærlighed og forbindelse på.

Udnyt enhver chance, du har til at tegne sammen med dit barn. De vil være glade for at have deres mor, far og alle andre, de kan lide, til at deltage i deres fest!

At forbedre de mange fordele ved at tegne hos børn

På trods af de mange fordele ved at tegne for børn, skal du sørge for aldrig at tvinge dit barn til at tegne, hvis det ikke er det, de har lyst til på et givet tidspunkt. Du kan prøve at gøre dem interesseret i det. Gør det dog uden at tvinge situationen. Respekter også deres tempo.

At tegne er en aktivitet, som et barn fuldt ud skal have glæde af. Lad dem vælge deres farver og de emner, de ønsker at udforske.

Derudover skal du give dem plads og kreativ frihed. Lad dem derefter forklare, hvad de laver. Udover at lytte til deres medfødte filosoffers forklaringer, vil du også stimulere deres sprogudvikling.

Afslutningsvis, ros altid dit barn for enhver indsats, de gør. Derefter kan du se, hvordan deres selvtillid vokser, og hvordan de styrker deres kreative evner.

Det kan interessere dig ...

At spare penge: Lær dine børn om at spare
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
At spare penge: Lær dine børn om at spare

At spare penge er et vigtigt stadie i opdragelsen af børn og er nøglen til, at de kan vokse op og blive ansvarlige voksne mennesker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Soriano De La Cruz, K. M., & Zúñiga Villao, E. P. (2019). Expresión artística en el desarrollo de la imaginación de niños de 4 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación.). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/42457
  • Chablay Fonseca, A. B. (2017). El dibujo creativo en el desarrollo de la coordinación visomotriz de niños y niñas de 4 a 5 años de edad de la Unidad Educativa Liceo Oxford del cantón Salcedo de la provincia de Cotopaxi (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educación. Carrera de Parvularia). https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/25917
  • Muños-Hidalgo, M. D. (2014). El dibujo infantil: La etapa preesquemática. http://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/796
  • Alarcón Gallego, E. C., & Guzmán Grijalva, M. L. (2017). Potenciar la atención y concentración de los estudiantes de grado 2 de la escuela Isabel de castilla a través de actividades artísticas y lúdico-pedagógicas. https://repository.libertadores.edu.co/handle/11371/1112
  • Torres Monge, L. (2016). Inteligencia emocional, autoconcepto y autoestima a través de la educación plástica. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/21404
  • Fernández, E. R. (2007). Aplicaciones del Arteterapia en aula como medio de prevención para el desarrollo de la autoestima y el fomento de las relaciones sociales positivas:” Me siento vivo y convivo”/” Art Therapy applications in the classroom as a preventive measure using artistic manifestations for the self esteem development and the fostering of positive social relationships:” I FEEL ALIVE AND CO LIVE”. Arteterapia, 2, 275. https://revistas.ucm.es/index.php/ARTE/article/view/ARTE0707110275A

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.