Sådan laver du hjemmelavet hindbærsyltetøj

Det er slet ikke svært at lave hindbærsyltetøj derhjemme. Det vigtige er at vælge bær, der hverken er for grønne eller for modne.
Sådan laver du hjemmelavet hindbærsyltetøj
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Lær, hvordan du laver hjemmelavet hindbærsyltetøj!

Frugtkonserves er en af de bedste måder at nyde dem på hele året rundt eller drage fordel af de frugter, der er ved at blive for gamle. En opskrift, der helt sikkert vil overraske, er hjemmelavet hindbærsyltetøj.

Derudover er det interessant at vide, at dets tilberedelse er enkel: Det indebærer blot et par trin, og der er ikke brug for særlige redskaber. Plus, det skal blot stå natten over for derefter at blive tilberedt på få minutter.

Derfor kan både erfarne kokke og begyndere være med for at nyde denne søde snack til en god skive brød, en cremet yoghurt eller en hjemmelavet cheesecake.

Lad os se på det!

De sundhedsmæssige fordele ved hindbær

Rubus idaeus er det videnskabelige navn på busken kendt som hindbær, der er hjemmehørende i Europa og Nordasien. Dens frugt er lille og findes i mange farver, selvom den mest almindelige normalt er rød.

Dens slående nuance indikerer allerede tilstedeværelsen af nogle sunde fytokemikalier. Det er også en af de sødeste af alle bær. Det bedste tidspunkt at indtage dem på er mellem sensommeren og det tidlige efterår.

Men bortset fra at skille sig ud for sin smag og anvendelsesmuligheder i køkkenet, er nogle af dets næringsstoffer bemærkelsesværdige. De mest bemærkelsesværdige er C-vitamin, K-vitamin, magnesium, mangan og fiber. Det er en meget let frugt med en rigelig andel vand.

Antioxidant aktivitet

Antioxidanter til stede i fødevarer er nødvendige for at neutralisere frie radikaler, der genereres i kroppen eller findes i miljøet.

Forskellige typer af dem er blevet identificeret i hindbær, såsom C-vitamin, anthocyaniner, quercetin og ellaginsyre.

Oxidativ stress (produceret af et overskud af frie radikaler) er relateret til en øget risiko for nogle sygdomme, såsom for tidlig aldring, kræft, diabetes eller hjerteproblemer.

Bær på et bord

Glimrende kilde til C-vitamin

Ud over citrusfrugter er dette mikronæringsstof til stede i andre frugter, såsom jordbær, ananas og hindbær. Af de tre portioner frugt, som specialister råder dig til at spise dagligt, skal du introducere en med et stort bidrag af C-vitamin for at sikre de daglige behov.

Dette vitamin er vigtigt i mange aspekter. Takket være det absorberer kroppen mere effektivt jern i maden, det forbedrer helingen ved dannelse af kollagen og bidrager til forsvaret mod sygdomme.

Beskyttelse mod ikke-smitsomme sygdomme

I de seneste årtier har sundhedsproblemer som diabetes, Alzheimers og hjertekarsygdomme været stigende.

Eksperter anbefaler en kost med et højt indhold af frugt og grøntsager, da deres beskyttende virkning er velkendt. For hindbær er der også specifikke undersøgelser.

Selvom vi har brug for flere beviser i menneskelige undersøgelser, viser in vitro-assays metabolisk stabiliserende og antiinflammatorisk aktivitet. Disse effekter er relateret til at forbedre blodtryk, lipidprofil, åreforkalkning og glykæmi.

Let og fattig på kulhydrater

100 gram hindbær giver få kalorier og en betydelig mængde fiber. Takket være dette er de gode allierede som en del af slankekure. Derudover kan deres naturlige sødme hjælpe med at reducere lysten til mere sukkerholdige fødevarer.

Det er også en af frugterne med et lavere kulhydratindhold end resten, sammen med vandmelon, cantaloupe, avocado og jordbær. Således bliver de et godt valg i kostplaner med lavt indhold af dette makronæringsstof.

Opskrift på hjemmelavet hindbærsyltetøj

Nu hvor du kender hindbærs egenskaber og fordele, er det tid til at introducere det i din kost. Du kan spise dem friskplukket, eller de kan være en del af et stort antal tilberedninger. Men en af de bedste til maksimal konservering er uden tvivl hindbærmarmelade.

Ingredienser til hjemmelavet hindbærsyltetøj

 • 500 gram friske hindbær
 • 350 gram hvidt sukker
 • 2 spsk citronsaft

Fremgangsmåde til hjemmelavet hindbærsyltetøj

 1. Først skylles hindbærene godt. Læg dem derefter i en gryde og drys sukkeret ovenpå. Dæk med husholdningsfilm og lad stå i køleskabet natten over.
 2. Næste dag stilles gryden over høj varme. Når det begynder at koge, reduceres det til minimum varme. Rør godt, dæk til og lad det koge i 10 minutter. Efter denne tid skal du tage låget af og lade det koge i yderligere 5 minutter ved medium varme. Tilsæt citronsaft og rør forsigtigt.
 3. Sluk og lad det køle af. Hvis du ikke ønsker kerner eller større stykker frugt, køres det gennem en sigte.
 4. Pak i passende krukker og opbevar det i køleskabet.

For at få langtidsholdbar syltetøj skal du pakke det anderledes. Mens hindbærsyltetøjet stadig er varmt, hældes det i glas. Dæk det til og læg det i en bain-marie i 20 minutter.

Hindbær

Få mest muligt ud af denne opskrift på hjemmelavet hindbærsyltetøj

Det er slet ikke svært at lave hindbærsyltetøj derhjemme. Det vigtige er at vælge bær, der hverken er for grønne eller for modne, da det er på det tidspunkt, de har den bedste smag og alle næringsstofferne.

Med denne opskrift kan du nyde smagen og hindbærs fordele det meste af året. Det er dog vigtigt at understrege, at et sødt produkt aldrig erstatter et helt stykke frugt og bør indføres i din kost med måde.

Som det er sædvanligt mange steder, bruges syltetøj normalt til at smøre på et stykke brød eller til at gøre yoghurt sødere. Der er dog også mulighed for at tilføje det til hjemmelavet is og milkshakes for at opnå en overraskende smag.

Det er også en god sauce til osteanretninger. Det kan blødgøres med lidt smør for at lave en lækker sauce til kød eller en vinaigrette med olie. Fantasi er også magien ved madlavning!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • McGuire S. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Washington, DC: US Departments of Agriculture and Health and Human Services, 2015. Advances in Nutrition. Enero 2016. 7(1):202-204.
  • Office of Dietary Supplements.  Vitamina C. National Institutes of Health. Diciembre 2019. U.S Department of Health and Human Services.
  • Pisoschi A.M, Pop A. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. European Journal of medicinal chemistry. Junio 2015. 5;97:55-74.
  • Skrovankova S, et al. Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries. International Journal of Molecular Science. Octubre 2015.16(10):24673-24706.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.