Sådan laver du en mospind til klatreplanter

En mospind er et rigtig godt alternativ til klatreplanter, så de kan vokse normalt og med stor styrke. Lær, hvordan du laver en hjemmelavet her.
Sådan laver du en mospind til klatreplanter

Sidste ændring: 07 december, 2022

Indendørs klatreplanter har brug for en naturlig støtte for at kunne holde og vokse. Derfor vil vi dele med dig, hvordan du kan lave en mospind til de klatreplanter, du har indendørs.

Selv om der findes forskellige typer på markedet, er det ikke alle, der fungerer godt eller passer til de planter, der har brug for dem. Dem, du kan købe, er æstetisk meget attraktive, men det er ikke altid, at planten tager fat. Så lad os gennemgå, hvad en mospind er, hvad dens egenskaber er, og hvordan du hurtigt og nemt kan lave din egen.

Mospind: Hvad det er, og hvorfor det er så nyttigt

En mospind er et element, der bruges til indendørs klatreplanter for at kunne klatre på den og holde fast ved den med deres rødder. Nogle af de mest kendte arter er monstera, guldranke, flamingoblomst, orkidéer og klatreplanter.

Hvis vi går tilbage til deres naturlige levested, klæber disse planter til træernes våde bark. I dette tilfælde vil mospinden opfylde dette træs funktion.

Når du har din pind klar, skal du blot fugte den og sætte den ned i potten. Hold om stænglen, og lidt efter lidt begynder planten at klæbe sig fast.

Husk at holde mosset fugtigt for at fugte plantens rødder.

Røde blomster

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 8 gode planter til at sætte rundt om en pool

Hvordan laver man en mospind?

Der findes mange forskellige slags pinde på markedet, men nogle gange er de ikke så gode. Der findes f.eks. pinde lavet af kokosfibre, som er meget flotte, men som ikke giver et tilfredsstillende resultat.

De opretholder ikke den fugtighed, som rødderne har brug for. Derfor vil planten ikke søge at klatre der.

På samme måde har pinde lavet af konserveret mos eller forbehandlet mos heller ikke fungeret. Det skyldes, at producenten tilsætter glycerin og farvestoffer for at efterligne et naturligt udseende.

Vi synes, at det er en god idé at lave en hjemmelavet mospind for at give vores planter et godt alternativ. Lad os se, hvilke materialer du skal bruge.

Materialer

Dette er de ting og værktøjer, du skal skaffe for at sammensætte din egen pind:

  • Bambusrør eller en træpind. Højden og tykkelsen afhænger af størrelsen på den plante, du har i potten.
  • Sphagnum-mos . Selv om det er rigtigt, at der findes mange forskellige slags mos, foreslår vi dette mos, fordi dets tråde er lange, hvilket er vigtigt, når du skal fastgøre det til stokken. Desuden er det et af de bedste til at holde på fugten, og planterne holder fast.
  • Trådnet. Fra 60 til 90 cm bredt. Nettet kan være af plastik eller det, der bruges til at lave myggenet. Prøv at have fleksibel ståltråd, tråd og en trådklipper ved hånden.
  • Andet tilbehør: Handsker, potte, plante og jord.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 haveplanter, der blomstrer om efteråret

Fremgangsmåde

På forhånd skal du tage arbejdshandsker på for at undgå mulige skader. Læg alle materialerne ved hånden, og lad os komme i gang.

Vi giver dig to monteringsmuligheder, så du kan vælge den, du bedst kan lide. Først skal du lægge mosset i blød i ca. 10 minutter i varmt vand for at fugte det. I mellemtiden skal du skære nettet ca. 25 cm bredt.

Til den første mulighed skal du rulle nettet sammen og fastgøre det med strimler af ståltråd. Dræn mosset, og læg det i den cylinder, som du opnår, når du er færdig med at rulle nettet. Efterhånden som du tilføjer mos, skal du skubbe det nedad for at trykke det godt sammen.

Når du har fyldt det, skal du placere det i en potte ved siden af stokken eller træpinden. Sæt planten i og fyld den med en god fugtig jord, og sørg for, at rullen, pinden og planten står fast. Hvis du ønsker det, kan du fæstne plantens stamme til pinden, indtil den får styrke og stabilitet.

Frisk mos

Til det andet alternativ fæstner vi mos, der allerede er fugtet, til pinden. For at gøre dette skal du først binde en tråd på den ende af pinden, der skal vende opad. Derefter tager du små mængder mos, dræner det og placerer det på pinden, idet du lægger et tryk på.

Før du tilføjer mos igen, skal du omgive det mos, du allerede har placeret, med den tråd, som du bandt om toppen af pinden. Gør dette, indtil hele stokken er dækket.

Som afslutning klipper du den overskydende tråd af, og sætter planten i potten. For at gøre dette skal du følge de samme trin som ved den første mulighed.

Vigtigheden af en mospind til planter

Denne mospind er vigtig for at holde planterne fugtige og lige. Begge muligheder fungerer meget godt og har givet fremragende resultater.

Vi håber, at du kan gennemføre en af dem. På den måde vil dine klatreplanter vokse sig sunde og stærke.

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du en vinranke stående oprejst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du en vinranke stående oprejst

En vinranke er kun attraktiv, så længe den står oprejst. Hvordan opnår man dette? Læs om alle tricksene her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.