10 haveplanter, der blomstrer om efteråret

Det er ikke kun muligt at nyde haver og terrasser, der blomstrer om foråret. Der findes en række arter, der fremmer deres vækst i de kolde måneder.
10 haveplanter, der blomstrer om efteråret

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 29 november, 2022

Foråret er den årstid, der mest identificeres med blomstring, farver og haver i pragt. I mellemtiden forestiller man sig ofte efteråret som en sæson med grå skyer, koldt vejr og nedfaldne blade. Det er dog også en mulighed for at se en række haveplanter, der blomstrer om efteråret, vokse.

Solsikker, tulipaner og morgenfruer er blot nogle få eksempler på de mange blomster, der kan pryde din have og også blomstre i denne kolde årstid. Prøv blot at begynde at plante dem i foråret eller sommeren, så de vil være veletablerede i den følgende periode.

Hvorfor vælge haveplanter, der blomstrer om efteråret?

Mange mennesker tror, at terrasser, altaner eller haver kun kan være mest farverige om foråret og sommeren. Selv om størstedelen – eller i hvert fald en meget stor del af vegetationen – har den varme periode af året som den periode med størst løvfald, findes der også eksemplarer, der blomstrer om efteråret.

På den måde er det muligt at opnå udendørsarealer med gyldne, lilla eller rødlige farver, der passer perfekt til efterårets grå og regnfulde himmel. Faktisk er det endda disse forhold, der forstærker væksten af nogle eksemplarer, der bedre tåler fugtighed.

Du kan ikke blot holde vegetationen sund og voksende, men også fremme fremkomsten af farverige blomster. Tro det eller ej, men nogle foretrækker endda de koldere årstider.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Allergi over for pollen? Prøv disse allergivenlige blomster

De bedste haveplanter, der blomstrer om efteråret

Efterårslandskaber behøver ikke kun at være forbundet med nostalgi, tørre træer og tomme haver. Ved at plante følgende eksemplarer i løbet af foråret eller sommeren er det muligt at byde årets køligere årstider velkommen med samme grad af farver.

1. Caryopteris

Slægten Caryopteris, bedre kendt som “blåskæg”, er et flerårigt eksemplar, der egner sig godt til en efterårshave. Dens små, æstetiske blå blomster vil sandsynligvis begynde at vise sig i det tidlige efterår.

For at holde denne busk i bedste stand er det nødvendigt med fugtig jord, lidt skygge og beskæring i foråret.

2. Solsikker

En velkendt plante på store åbne marker er Helianthus eller solsikke. Dens farverige blomster når en stor størrelse, og stænglerne kan blive over tre meter høje.

Der findes dog også mindre eksemplarer, som kan tilpasses til haver eller terrasser. De bringer gule og orange farver til omgivelserne. Som navnet antyder, skal de have fuld sol.

Kvinde med solsikke for øjet

3. Aster

Slægten Symphyotrichum, også kendt som “aster”, er en plante, der blomstrer som tusindfryd. Resultatet er en klynge af raffinerede blomster, der kan antage nuancer af hvid, pink eller violet.

De kræver en god mængde solskin og veldrænet jord. Blomstringen begynder normalt i sensommeren og fortsætter til efteråret.

4. Tulipantræer blomstrer om efteråret

Liriodendron tulipifera eller tulipantræet har en særlig egenskab. Når blomsten er lukket, er ligheden med tulipanen tydelig, og deraf navnet.

Alt ændrer sig dog, når blomsten åbner sig, da den danner en stor mund. I løbet af efteråret byder denne plante på smukke rødlige og orangefarvede nuancer. Hvad angår pasning, kræver den masser af fugt og masser af sol.

5. Russisk salvie

Selv om dens videnskabelige navn er Perovskia atriplicifolia, er den kendt som “russisk salvie”. Det er et eksemplar med lavendelfarvede blomster, som ses i sensommeren.

For at fremme optimal vækst er det vigtigt at beskære den i slutningen af vinteren med det formål at nå den næste sæson i fuld farve. Russisk salvie har brug for fuld soleksponering.

6. Morgenfruer

Morgenfruer har den store fordel, at de kan tåle forskellige temperaturer, så deres vækst er mulig i de kolde måneder. Dette eksemplar, der hører til Asteraceae-familien, skiller sig ud ved sine farverige blomster i gule og orange nuancer. De bringer en unik lysstyrke til haven.

Morgenfruer på eng

7. Stedmoderblomst

En af de haveplanter, der blomstrer om efteråret, er stedmoderblomst, en hybrid og prydplanter, der bringer en række forskellige farver. De er små, da de normalt ikke når over 25 centimeter i højden.

De byder på en gruppe prangende blomster med hvide, lyserøde eller violette kronblade. De kræver god naturlig belysning og næringsrig jord, så gødningstilførsel anbefales.

8. Japansk anemone

Et andet lidt mere eksotisk eksemplar er Anemone hupehensis eller japansk anemone (blomsten, der er vist på det øverste billede), hvis lyserøde eller hvide blomster er kombineret med gule støvdragere.

Denne plante kræver lidt mere skygge for at vokse, så det er almindeligt at placere den under større planter. Disse blomster er også gode til at tiltrække sommerfugle til haven.

9. Tusindfryd blomstrer om efteråret

Bellis perennis, bedre kendt som “tusindfryd”, er en af de mest populære planter, der blomstrer om efteråret, ikke kun for sine dekorative blomster, men også for sin duft og farve.

Tusindfryds skønhed er let at opnå, da disse blomster har en vild vækst, der kræver minimal pleje. De tåler barske klimaer og lave temperaturer, hvilket gør dem ideelle til at pryde haver om vinteren.

Tusindfryd blomstrer om efteråret

10. Hortensiaer

Hortensiaen er ideel til den kolde årstid, fordi den kun har brug for et par timers skygge for at blomstre. Efterår og vinter er kendetegnet ved mindre tid med sol, hvilket er til fordel for hortensiaens vækst.

Med sine store, brede klaser oversvømmer denne plante haverne med lilla, lyserøde eller lilla blomster. Desuden tilpasser den sig godt til jord og krukker, hvilket gør den optimal til terrasser.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan kan man dyrke brombær, og hvad er deres fordele?

Pleje af haveplanter, der blomstrer om efteråret

For de ovennævnte eksemplarer ændrer plejen sig som for alle andre planter med den kolde årstids indtræden. For at holde vegetationen i den bedste stand i efteråret og vinteren skal man skifte gødning og sørge for at beskytte rødderne mod frost.

For nogle planter er det desuden nødvendigt at beskytte dem indendørs. Denne årstid er dog også en tid til at udnytte de køligere temperaturer og til at vande mindre hyppigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chaar, Javier Emilio Temperaturas previas y aclimatación en yemas florales de duraznero [Prunus persica (L.) Batsch.] expuestas a congelación Avances en Investigación Agropecuaria, vol. 22, núm. 2, 2018 Universidad de Colima, México Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=83757609003
  • dos-Santos J. B, Marenco-Centeno C. R, Vieira de-Azevedo C. A, Raj-Gheyi H, Soares de-Lima G, , de-Lira V. M.  CRECIMIENTO DEL GIRASOL (Helianthus annuus L.) EN FUNCIÓN DE LA SALINIDAD DEL AGUA DE RIEGO CON FERTILIZACIÓN NITROGENADA. Agrociencia [Internet]. 2017;51(6):649-660. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30252708005
  • Garcia M. D, , De La Peña C.  Respuesta a la fertilización de otoño en plantaciones de eucalipto en Entre Ríos. Quebracho – Revista de Ciencias Forestales [Internet]. 2013;21(1-2):16-25. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=48130000003
  • Hariri, Muhammad Rifqi et al. “EFFECT OF SOIL PH ON THE ANTHOCYANIN LEVEL OF HORTENSIA (Hydrangea Macrophylla).” KnE Life Sciences 2.1 (2015): 613. Disponible en: https://doi.org/10.18502/kls.v2i1.228
  • Kishimoto, Sanae et al. “Analysis of Carotenoid Composition in Petals of Calendula (Calendula Officinalis L.).” Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 69.11 (2005): 2122–2128. Disponible en: https://doi.org/10.1271/bbb.69.2122

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.