Sådan kan du nemt måle en puls

Måling af din puls kan hjælpe med at diagnosticere hjertekarsygdomme tidligt. Det er også en simpel procedure, der kan udføres på forskellige dele af kroppen. Hvordan gøres det?
Sådan kan du nemt måle en puls

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

At måle en puls er en meget nyttig procedure, der giver dig mulighed for at finde ud af, hvad din puls er. Derudover kan det hjælpe dig med bedre at forstå, om din puls er regelmæssig. Det er en meget enkel måde at få mere information om din hjertekarfunktion.

Pulsen henviser til en række pulseringer, der kan mærkes i nogle dele af kroppen. Dette skyldes både sammentrækning og dilatationsbevægelser i både hjertet og arterierne.

Pulsen er synonym med hjerterytmen og udtrykkes normalt i slag per minut. For eksempel, hvis du måler en persons puls i 60 sekunder, og du tæller 70 slag, betyder det, at hjertet slår 70 gange på et minut.

Selvom det at måle din puls er en vigtig procedure for hurtigt at diagnosticere et muligt hjerteproblem, ved mange ikke, hvad det er, eller hvordan man gør det. Derfor lærer du alt om hjerterytmen og hvordan du måler din puls i den følgende artikel.

Hvad er formålet med at måle en puls?

Sundhedsplejerske illustrerer, hvordan man kan måle en puls

Måling af pulsen har mange anvendelser, da det informerer dig om antallet af slag, som dit hjerte udfører pr. enhedstid (normalt pr. minut). En normal puls er på mellem 60 og 100 slag pr. minut.

For det første kan måling af din puls hjælpe dig med at opdage takykardi eller bradykardi. Takykardi er, når hjertet banker hurtigere end 100 slag pr. minut. Bradykardi er derimod, når hjertet slår under 60 slag pr. minut.

Både takykardi og bradykardi kan indikere, at noget ikke fungerer korrekt i dit hjertekarsystem. Overskridelse af nogen af ​​disse grænser kan betyde en vis risiko for vores hjerter.

Læs også: Elektrokardiogram eller EKG: Syv trin til at fortolke det

Imidlertid er det for det meste af tiden normale situationer, som hjertet er nødt til at tilpasse sig for at bevare blodtilførslen til alle organer og væv i kroppen.

For eksempel, mens du træner, er det helt normalt at måle din puls og opdage, at du er i takykardi. Hjertet kan endda lide af takykardi i situationer med frygt, høj stress eller fare. Tilsvarende har folk, der træner dagligt, en lavere hvilepuls.

Nogle atleter kan have en hvilepuls, der er så langsom som 40 slag pr. minut, uden at det er tegn på nogen sygdom eller syndrom.

Så hvorfor skal du måle din puls?

Først og fremmest kan disse oplysninger få dig til at tro, at det kan være nyttigt at tage din puls for at kontrollere din fysiske tilstand og fremskridt, når du træner. For det andet vil du også være mere opmærksom på de grænser, du står over for under en træning.

Desuden må du ikke glemme, at det at tage din puls kan hjælpe dig med at nå en tidlig diagnose af enhver sygdom, du ubevidst kan lide af.

Dette er f.eks. tilfældet i nogle alvorlige og mere ekstreme situationer, såsom en aortaruptur. Den enkle handling med at måle din puls kan faktisk hjælpe dig med at registrere den i tide. Det kan endda redde dit liv.

Hvordan lærer du at måle en puls?

Kvinde måler puls

For at måle din puls under normale forhold, skal du ideelt set være rolig og afslappet uden at have trænet tidligere. På denne måde kan du finde din hvilepuls.

Du kan udføre denne procedure på forskellige dele af kroppen, men den almindelige måde er at måle din puls på din hals eller håndled. Faktisk, når du først begynder at måle din puls, er det bedst at gøre det på din hals. Der kan du føle den stærkest.

Læs også: Årsagerne til fælles pulsårestamme

Først og fremmest har du brug for et stopur. Du kan bruge et ur eller din mobiltelefon. Når du har dit stopur klar, skal du følge disse trin omhyggeligt.

  • Placer din pegefinger og langefinger under din hage på din hals. Du skal trykke let på det område, indtil du føler dit hjerteslag. Du skal dog heller ikke trykke for hårdt, da du så kan få et forkert resultat.
  • Når du har fundet din puls, og du kan føle hver pulsering tydeligt, skal du starte stopuret og begynde at tælle. Du kan holde fingrene der og tælle slag i et minut eller 30 sekunder. Hvis du vælger den sidste mulighed, skal du gange det samlede antal slag, du har talt, med to.

Som du allerede har læst, hvis resultatet er mellem 60 og 100 slag i hvile, er det inden for de normale grænser. Hvis dit hjerteslag imidlertid overstiger 100 slag pr. minut, eller du bemærker uregelmæssigheder i rytmen, skal du kontakte en læge så hurtigt som muligt.

Afslutningsvis

Måling af din puls er en meget enkel procedure, der tjener mange formål i dit daglige liv. For eksempel kan det hjælpe med at vise, at du arbejder hårdt nok til at hæve din puls betydeligt. Du kan måle din puls på dit håndled, hals, mave osv.

Hvis du har problemer med at gøre det, kan du købe en pulsmåler. Glem ikke at konsultere din læge, hvis du bemærker nogen unormalitet, eller hvis dit hjerteslag normalt er over gennemsnittet i hviletilstand.

Det kan interessere dig ...
Fire naturlægemidler til at rense pulsårer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire naturlægemidler til at rense pulsårer

Kroppen er en perfekt mekanisme, hvor alle brikker spiller en vigtig rolle. I dagens artikel skal vi se på fire naturlægemidler til at rense pulsår...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pickering D. How to measure the pulse. Community Eye Health. 2013;26(82):37.
  • Kobayashi H. Effect of measurement duration on accuracy of pulse-counting. Ergonomics. 2013;56(12):1940–1944. doi:10.1080/00140139.2013.84074
  • Aprende a tomarte el pulso | CardioSalud. (n.d.). Retrieved September 14, 2019, from http://www.cardiosalud.org/corazon-y-salud/aprende-tomarte-el-pulso
  • Ghasemzadeh N, Zafari AM. A brief journey into the history of the arterial pulse. Cardiol Res Pract. 2011;2011:164832. doi:10.4061/2011/164832

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.