Disse hydrogel hornhinder kan give synet tilbage hos millioner

En ny behandling udviklet af forskere i Australien kan genskabe synet hos millioner, der lider af hornhindebetændelser. Lær mere om denne utrolige opdagelse her!
Disse hydrogel hornhinder kan give synet tilbage hos millioner
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Mød Fru Hernandez. Hun er 60 år gammel og lider af bullous keratopathy: Cyster på hornhinden. I denne artikel vil vi snakke om hydrogel hornhinder der kan give synet tilbage hos millioner.

Hvis de forbliver ubehandlet, er chancerne store for, at hun vil miste sit syn før eller senere. For at undgå dette valgte hun at gennemgå en hornhindetransplantation.

Hendes syn blev dog ikke bedre, så hun havde brug for en ny intervention og skal vente på en anden hornhinde donor.

I dag er der millioner af mennesker, der venter på hornhinde transplantationer, ligesom fru Hernandez.

Desværre er det sjældent let at finde donorer til denne del af øjet, der dækker iris. Hertil kommer, at hornhinden har en tendens til at degenerere sig selv med tiden.

Derfor er blindhed ofte relateret til denne komplekse struktur, som indeholder det største antal nerveender i hele menneskekroppen.

Forskere har været på udkig efter et alternativ i mange år. De har søgt en måde at erstatte hornhinden på uden at skulle vente på en donor, samtidig med at man undgår muligheden for afvisning.

Løsningen? Hydrogel hornhinder.

Disse prostetiske hornhinder blev udviklet af den biomedicinske videnskabsmand Berkay Ozcelik fra University of Melbourne (Australien).

Dette vil give fru Hernandez muligheden for at få hornhinder, der er kompatible med hendes krop og i perfekt stand uden at skulle vente på en donor. Vigtigst af alt, så vil hun genvinde sit syn.

Lær alt om denne utrolige opdagelse her.

Hydrogel hornhinde: Fremtidig behandling for forskellige typer af blindhed

Brunt oeje

Lad os først se på hvad dine hornhinder gør for at forstå virkningen af ​​denne utrolige opdagelse. Her er hvad du behøver at vide:

 • Hornhinden er det yderste lag i dit øje.
 • Det beskytter dig mod bakterier, støv og andre ydre irritationsmidler.
 • Det giver dit øje mulighed for at fokusere. Når din hornhinde hærder eller taber dens elasticitet, kan du ikke skelne detaljerne i de genstande, der omgiver dig.
 • En sund hornhinde er hydreret og gennemsigtig. Men alderdom og sygdomme som de ovenfor nævnte påvirker vævet og dets funktion.

Hornhinder, der genskaber synet

Det meste af tiden, når det kommer til diskussion af organ donationer, så tænker folk straks på vitale organer som hjerte, lever, nyrer…

Noget, som alle ikke ved er dog, at hornhinder kan genskabe synet hos dem, der har mistet det. Derfor anses et gennembrud på dette område for at være helt usædvanligt:

 • For det første vil patienterne ikke længere være nødt til at vente på, at en donor dør for at modtage en transplantation.
 • Desuden skal de ikke længere modtage mere end en transplantation, hvis den første afvises.
 • Hydrogel hornhinder vil være kompatible med hver enkelt person, fordi de vil blive lavet fra patientens egne stamceller for at undgå muligheden for afvisning.

Nuvel… Hvordan var denne forbløffende opdagelse mulig?

Hvad er hydrogel hornhinder?

Kvinde oeje

Sådan bliver disse hornhinder skabt:

 • Hornhinde endotelceller skabes i laboratoriet over et lag af hydrogel. For at gøre dette tages DNA-prøver fra patienten for at undgå afvisning.
 • Derefter vokser disse celler på hydrogellaget for til sidst at dette tynde lag kan indsættes i patientens øje gennem et næsten umærkeligt snit.
 • De nye celler har evnen til at genoprette funktionen af at pumpe ilt og vand til den nye hornhinde for at holde den hydreret og transparent hele tiden.
 • Hydrogellaget er tyndere end et menneskehår (50 mikrometer), og efter nogle måneder nedbrydes det af sig selv, således at cellerne fortsætter deres funktion uden kunstig understøtning.

Målet er at gøre denne nye hornhinde permanent, undgå afvisning, og holde immunsystemet fra at anerkende det som et “fremmedlegeme”.

Fremtidige perspektiver for hydrogel hornhinder

Kvinde oeje og regnbue - hydrogel hornhinder

For tiden er alle tests blevet udført i et laboratorium med en bemærkelsesværdig succesrate. I mellemtiden taler mange mennesker allerede om det som en effektiv kur mod mange former for blindhed.

Selv grundlæggeren, Berkay Ozcelik, ønsker at være patient.

Inden for to måneder vil testningen begynde hos mennesker. Vi venter på resultaterne.

Skabelsen af hornhindeceller kan faktisk være det nye håb for millioner af mennesker, der ser verden i mørke eller i skygger på grund af forringede eller syge hornhinder.

Vi venter ivrigt på de menneskelige testresultater og ser frem til de positive resultater.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Delgado C, Edgar, Durán O, Patricia, Neira S, Orlando, & Veloza G, Claudia. (2008). Queratitis por Pseudomonas aeruginosa asociada al uso de lentes de contacto de hidrogel de silicona de última generación: Reporte de un caso. Revista chilena de infectología25(4), 295-300. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182008000400011
 • Giráldez-Fernández, M.J., Díaz-Rey, A., García-Resua, C., & Yebra-Pimentel-Vilar, E.. (2008). Variaciones diurnas de espesor y curvatura corneal central y paracentral. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología83(3), 183-192. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0365-66912008000300010&lng=es&tlng=es.
 • Córnea Artificial – Definición Y Tratamientos.Web. Apr 26, 2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.