Paradisfugl: Karakteristika og pleje

Paradisfuglen er en smuk blomst, der aldrig går ubemærket hen. Hvis du ønsker at have den i dit hjem, skal du lære at dyrke, passe og reproducere den, vi forklarer alt!
Paradisfugl: Karakteristika og pleje

Sidste ændring: 27 marts, 2023

Paradisfugl er det populære navn for arten Strelitzia reginae. Navnet kommer af det latinske ord reginae, som betyder “dronning”. Det er en plante, der udmærker sig ved sin smukke eksotiske blomst i orange, blå og violette nuancer, der ligner formen på et fuglehoved.

Den er hjemmehørende i Sydafrika og har spredt sig til forskellige områder, da den tilpasser sig tropiske og subtropiske klimaer, hvilket gør den populær i lande som Colombia, Costa Rica, Mexico, Ecuador, Venezuela, Guatemala og Middelhavskysterne. Sammen med orkidéer og flamingoblomster er den en af de mest populære tropiske planter.

Den blomstrer hele året, især i de varmeste sommermåneder. Den har også en lang levetid. Da den er hjemmehørende i tropiske klimaer, kræver den en optimal temperatur på omkring 25 grader Celsius og mindst 10 grader Celsius. Den har også brug for en luftfugtighed tæt på 70 % og kan blive op til 2 meter høj.

Paradisfugls kendetegn

Paradisfugl er en imponerende plante, der kan blive op til 2 meter høj. Den har en lang stængel, hvorfra der udgår aflange blade, som dækker den med en lysegrøn farve.

For enden af stænglen sidder et næb, hvorfra der udgår blomster, som i et smukt farvespil er dannet med tre rødligt orangefarvede bægerblade og blå til violette kronblade.

Paradisfugl er kendetegnet ved, at de forbliver friske og smukke i lang tid i vaser. Deres gennemsnitlige varighed er to uger, men de kan dog bevare deres livlige farver i op til 18 dage. Dette gør dem meget ønskelige til udsmykning. Med deres skønhed giver de et eksotisk og tropisk præg til omgivelserne.

På grund af deres højde egner de sig til at lave store og imponerende blomsterarrangementer, der giver elegance. De afgiver normalt ikke dårlig lugt i vaser i modsætning til andre, såsom liljer.

På den anden side er paradisfuglen kendetegnet ved en sød nektar, der tiltrækker fugle og insekter, såsom kolibrier og sommerfugle.

Paradisfugl

Pleje af paradisfugl

Paradisfuglen er hårdfør. Dermed klarer den sig godt i kystnære områder med stærk vind. Den kræver dog særlig pleje for at holde sig sund og vokse optimalt.

Hvis du er interesseret i at have den derhjemme, skal du være opmærksom på følgende punkter.

1. Sørg for, at den får nok sollys

Strelitzia reginae er en tropisk plante og skal derfor have sollys mindst 4 timer om dagen. Det er dog også vigtigt, at den har skygge i de varmeste måneder.

Hvis du bor et sted, hvor der er kraftig frost om morgenen, eller temperaturen falder til under 10 grader, er det bedst at holde den indendørs.

2. Plant den i egnet jord

I en artikel i tidsskriftet Natural and Agricultural Sciences står der, at paradisfugl, der høstes i jord med en moderat sur pH-værdi og rig på calcium, magnesium og kalium, får flere blomster og holder sig længere i vasen.

Derfor er det vigtigt, at du sørger for en god jord derhjemme, som giver dine blomster disse mineraler. Det kræver også et godt dræn for at undgå vandmætning.

3. Beskær den regelmæssigt

Paradisfuglen kræver ikke overdreven beskæring. Det er dog vigtigt, at når blomsten visner, skal der foretages nedskæringer for at fjerne døde, brune eller visne dele for at hjælpe den med at regenerere.

4. Vælg den rigtige pottestørrelse

Paradisfuglen kan plantes i potter. Den har stærke rødder og en accelereret vækst. Derfor er det nødvendigt at omplante den en gang om året.

Du skal sørge for, at det er en stor pottestørrelse, som gør det muligt for den at udvikle sig godt. På den anden side kan den, så længe den har de rette temperaturforhold, stå både indendørs og udendørs.

5. Gød den ofte

Paradisfuglen reagerer godt på gødning eller hjemmelavet kompost. Du bør gøre det hver 20. dag, fordi det er en plante, der sætter stor pris på organisk materiale.

6. Vand paradisfugl forsigtigt

En af de mest almindelige fejl, der svækker eller dræber paradisfuglen, er at vande den for meget. Det får dens rødder til at rådne.

Du skal holde jorden jævnt fugtig og sørge for, at der ikke dannes vandpytter. Om vinteren kan du vande den to gange om ugen og om sommeren fire gange om ugen.

Tips til formering af paradisfugl

Når du køber en paradisfugl, er det tilrådeligt at købe stiklinger eller frøplanter, der allerede er udviklet, for hvis du køber frø, skal du vente længe på, at den vokser og giver blomster. Når du først har tilpasset den til dit hjem eller din have, vil du helt sikkert have lyst til at formere den som gave.

Ifølge en artikel i tidsskriftet Agro Productividad kan denne plante formere sig på to måder: Seksuelt og aseksuelt. Det vil sige, at det sker gennem frø eller ved deling fra skud, der er født fra moderplanten.

Du kan også formere den fra vævet af små dele. Den enkleste og hurtigste teknik er dog deling.

Ved deling af busken

For at dele planten skal du fjerne den fra potten og passe på, at du ikke beskadiger rødderne. Til dette kan du bruge en spatel som hjælpemiddel.

Del forsigtigt planten med hænderne, idet du er opmærksom på den del, hvor den deler sig naturligt. For at identificere den skal du kigge på de skud, der dannes på siderne af hovedstammen.

Derefter skal du løsne op for rødderne. I processen skal du passe på ikke at beskadige dem for meget. Brug en kniv til at lave et snit, der ikke adskiller dem fra stænglerne. Plantens afkom udvikler sig normalt separat fra moderen, så denne proces er normalt ikke så svær.

Gødning til planter

Få fat i plantens frø

De frø, der findes i denne blomst, er normalt lidt skjulte. For at finde dem skal du lede efter en lysegrøn klump, der dannes på stænglen.

Udforsk hver af dine blomster, indtil du finder den. Det er en bælg, der er fuld af frø. Når du har identificeret den, skal du dog vente, indtil den åbner sig naturligt.

Når den åbner sig, finder du flere sorte frø omgivet af en orange belægning. Fjern dem og lad dem tørre i ca. 5 dage.

Derefter skal du plante ca. 3 frø i en potte med jord, gødning og godt dræn. Vand dem sparsomt, og lad solen skinne på dem. Efter 3-4 måneder vil du kunne se spirerne af den smukke paradisfugl.

Det er dog en proces, der kræver meget tålmodighed, da ikke alle frø trives i jorden. Den kan også være flere år om at vokse.

Sjove fakta om paradisfugl

Nu hvor du kender til Strelitzia reginae’s skønhed og dens pleje, vil du sikkert gerne have nogle derhjemme til dine vaser eller din have. Ud over at have en plante, der hylder den smukke paradisfugl, der er hjemmehørende på Ny Guinea, har du en blomst, der har navnet på en dronning.

Rejsende tog den med til Storbritannien i 1772, Sir Joseph Banks gav den navnet eksotisk Strelitzia-plante efter dronning Charlotte, hertuginde af Mecklenburg-Strelitz, som var kong George III’s hustru. Vidste du det?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.