Enkle trin til at vedligeholde en sund græsplæne om foråret

En grøn og sund græsplæne giver et flot udseende af haven og er en spændende ramme for dyrelivet. Hvordan opnår man det?
Enkle trin til at vedligeholde en sund græsplæne om foråret

Sidste ændring: 29 marts, 2023

Selv om de følgende haveteknikker til vedligeholdelse af en sund græsplæne kan virke generiske, fortjener græs lidt mere opmærksomhed.

Det skyldes, at når det gælder potteplanter, kan du afhængigt af sæsonen tage dem ud eller give dem husly indenfor. Men græsplæner er altid udendørs. Vi inviterer dig til at gennemgå tips til at bidrage til den vækst og grønne sundhed, der ønskes i denne omfattende del af haven.

Hvorfor er det vigtigt at holde græsplænen grøn og sund?

Græsplænen er en buskagtig græsart, lille og almindeligvis graminoid, som dækker jorden. Det oplyser Universidad Politécnica de Valencia og tilføjer, at denne “beklædning” af jorden er et grundlæggende element i haver og landskabspleje.

At holde græsplænen farverig er også et spørgsmål om æstetik og visuel tiltrækningskraft for omgivelserne. Det bidrager også til sundheden for de andre planter, du dyrker. Hvis græsplænen er sund, undgår man således jorderosion fra vand og vind.

Hvis vi ser på det økonomiske aspekt, er en grøn, velplejet og sund græsplæne en visuel fordel, når man vil sælge et hus. Hvem er ikke tiltrukket af en smuk have? Så det er værd at spørge ind til, hvad dette naturlige element har brug for, med det formål at holde den sund.

Hvordan opnår man en grøn og sund græsplæne?

Bunddækkets grønne farve vil blive opretholdt, hvis du følger nedenstående trin.

1. Gødning

Græsplæner sætter pris på stoffer, der er rige på fosfor, kvælstof og kalium. Som Clemson University Cooperative Extension Service forklarer, er denne trio af komponenter primær for plantearter. Desuden betragtes de, hvis de er sammen, som en komplet gødning.

Ifølge specialisterne gør disse mikronæringsstoffer i højere koncentrationer et godt stykke arbejde. Tilsvarende har gødning med magnesium, svovl og calcium i lavere koncentrationer positive virkninger for plænen. Tanken er, at rodvæksten er stærk, og at græsset bevarer en dyb grøn farve.

Fra forår til sommer bør man gøde græsarter, der er i aktiv vækst. Græs, der trives i de kolde årstider, plejes bedst om foråret og efteråret, da de ellers bliver svækket.

En have med en lille terrasse

2. Fjern strå og ukrudt

Visne strå forårsager vands stagnation og hindrer luftcirkulationen, hvilket medfører mulige svampeinfektioner. Du slipper af med det tørre græs ved at rive det sammen. Om foråret forsigtigt, om efteråret med lidt mere kraft.

Hvad angår ukrudt, kan du trække det ud med hånden eller sprøjte ukrudtsbekæmpelsesmiddel på græsplænen. University of California’s Integrated Pest Management Program hævder, at sprøjtning af ukrudtsmidler hjælper med at forhindre ukrudt i at spire i plantebedet.

3. Luftning

Akut jordpakning er ikke godt for græs. Dette er en naturlig proces, der kan opstå med tiden, og konsekvenserne er, at rødderne ikke får den rette hydrering.

De vanskeligheder, der opstår som følge af manglende luftning, viser sig i form af misfarvning. Hvad skal man gøre, hvis jorden i haven er for kompakt? Luftning!

Der findes maskiner, der er beregnet til at afhjælpe denne fejl. De åbner tusindvis af huller i græstæppet, så vandet siver igennem uden problemer.

Consejería de Agricultura y Pesca siger, at det maksimerer infiltrationen og fugtigheden i jorden. For at opnå dette er det muligt at anvende håndværksmæssige teknikker eller særlige anordninger samt tilsætning af en muld bestående af organisk materiale.

4. Fugt

En udvidelse af University of Illinois angiver, at plænen har brug for mindst 3 cm vand om ugen for at se grøn ud og ikke stoppe sin velstand. De præciserer, at i den kølige årstid er en pause i den naturlige vækst normal, og at græsset går i dvale, når det er varmt.

Sprinklervandingssystemer er også almindelige for at støtte hydrering.

5. Respekter højden for at opnå en sund græsplæne

Klip ikke græsplænen kort. Dette vegetative dække består af mange planter, som består af mange blade.

Hvis du overklipper græsset, efterlader du jorden mere bar og udsat for solens stråler. Konsekvenserne vil være tørre blade og stress hos planterne. I den kolde årstid vil en overdreven klipning også skade dem.

Den spanske sammenslutning af havecentre anbefaler gennem sit tidsskrift  Verde es vida, at man ikke klipper mere end en tredjedel af bladlængden, ud over at man tager hensyn til orientering, klima og vandingshyppighed, før man slår plænen. Det skyldes, at græsset vil lide under ekstreme forhold som kulde eller varme.

6. Udfyld de bare pletter

Græsplænen er ofte genstand for forringelse på grund af flere faktorer: Hyppige skridt på den og urin fra kæledyr er nogle eksempler herpå. Den mister derfor sin tiltrækningskraft og ser ikke sund ud. I hvert fald ikke i de mest befærdede områder.

For at græsset kan være stjernen i din have til foråret, er det tilrådeligt at erstatte de synligt beskadigede områder med et nyt lag. På den måde vil der ikke være brune eller gullige pletter, der bringer den grønne farve, som vi søger, i ubalance. Disse områder bør sås med frø, der svarer til de arter, du har derhjemme.

Sund græsplæne

Afsluttende bemærkning: Valg af den rigtige græsart er med til at opnå en grøn og sund græsplæne

At holde græsplænen grøn og sund afhænger også i høj grad af arten og de betingelser, den opfylder. I en artikel fra Pontificia Universidad Católica Argentina påpeges det, at disse betingelser har indflydelse på evnen til at tilpasse sig klimaet, modstandsdygtigheden eller støtten mod nedtrampning og en ensartet skygge.

På grund af dette er det hensigtsmæssigt at forhøre sig hos leverandøren af disse planter om den art, der bør bruges. Hvis du køber uden at tage hensyn til det miljø, som græsset skal udvikle sig i, er det også sandsynligt, at det ikke vil opnå den ønskede styrke eller grønne farve.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.