Sådan kan man rejse med diabetes

En diabetiker behøver ikke frarøve sig selv fornøjelsen ved en ferie et fjerntliggende sted eller at opfylde kravene fra arbejdet i forbindelse med rejser. At rejse med diabetes kræver bestemte forbehold, men man kan gøre det med succes uden nogen problemer.
Sådan kan man rejse med diabetes

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det behøver ikke at forårsage begrænsninger at rejse med diabetes. Man bliver blot nødt til at tage nogle få forbehold for at undgå, at der opstår risikable situationer. En diabetiker kan dog nyde en rejse, præcis ligesom en hver anden person, der ikke har denne lidelse.

Overordnet set, skal man tage to primære faktorer med i overvejelserne, når det kommer til at rejse med diabetes. Det første er at sikre sig adgang til medicinen og sundhedsplejen, hvis man skulle få brug for det. Det andet er for en hver pris at undgå skader eller mangel på madvarer under rejsen.

Vi bliver også nødt til at sige, at for at kunne rejse med diabetes, skal ens lidelse være mere eller mindre stabil. Det er ikke godt at rejse med tvivl omkring, hvordan kroppen vil opføre sig. Derfor, rådes der altid til at tale med en læge og følge de følgende tips.

At rejse med diabetes: Tal med lægen, før din tur

Læge ved computer

At rejse med diabetes involverer forskellige krav. Et er behovet for at tage noget medicin med sig, samt at have sin medicinske journal med sig. Derfor rådes der til, at man taler med sin læge og printer sin journal ud, der forklarer, hvilken type diabetes man har, samt hvilken behandling man er under

Dette dokument vil være meget nyttigt til at transportere medicin uden nogen problemer og i tilfælde af, at man får brug for at tale med en læge, så den nye læge kan vide, hvad der skal gøres. Din læge kan også give dig anbefalinger i forhold til den destination, du vil besøge.

Kend dine muligheder for sundhedspleje på destinationen

Det er meget vigtigt at undersøge, hvordan sundhedssystemet fungerer det sted, man rejser til. Det indebærer at identificere sundhedsklinikker, som kan hjælpe en, hvis man har brug for det, og mekanismerne for at få adgang til medicin.

Normalt, er der ikke noget problem, når det kommer til indenrigs rejser, men det kan blive mere kompliceret, hvis man skal til et andet land. Det burde ikke være nødvendigt at nævne, at man i dette tilfælde bør købe en rejseforsikring, som dækker alle situationer, der måske kan opstå.

Vid, hvilket medicin du skal have ved hånden, hvis du vil rejse med diabetes

Din daglige medicin skal i håndbaggagen, samt din blodsukkermåler og alle instrumenterne, du skal bruge, såsom nåle eller insulinsprøjter, blandt andet. Hvis du flyver, bør du ikke opbevare disse ting i den kuffert, du tjekker ind, fordi det kan blive skadet på vejen.

Det er også bedst at medbringe noget mad i sin håndbaggage. Produkter såsom kiks, muslibarer eller frugtstænger er ideelle. Hvis du rejser på en færge, bør din læge helst give dig søsygepiller. Hvis du rejser i bil, skal du holde øje med temperaturen på dit medicin og tage en ekstra portion mad med dig.

Kontrollér din kost, når du er ude at rejse med diabetes

Læge siger nej til brød

Hvis du skal langt væk, er det bedst at udøve ekstrem forsigtighed, når det kommer til de fødevarer, du vil spise. Nogle gange er etiketterne på fødevarer ikke specifikke nok. Så kan du ende med at spise noget, der faktisk påvirker dit helbred.

Det er også vigtigt at sikre, hvad hver ret, du vil spise, indeholder, især hvis det er noget nyt for dig. Vær ikke bange for at spørge om relevante informationer og afhold dig fra at prøve noget, som du ikke har nok informationer omkring.

Du bør også læse: 7 tidlige symptomer på diabetes

Tøj og fodtøj

Det er bedst at bære løst og behageligt tøj, især under rejsen på fly, i tog eller bus, blandet andet.

Et meget vigtigt aspekt er fodtøj. Det bør være meget behageligt, af god kvalitet og meget åndbart. Man bør aldrig gå barfodet rundt, især ikke hvis man lider af tab af følesansen i fødderne. Det er en god idé at tjekke sine sko, før man tager dem på. Det er heller ikke en god idé at bære åbne sko. I den forstand, er bløde lædersko uden sømme en god idé.

Hold dig informeret om myg og klimaet

Et andet aspekt, man bør overveje, når det kommer til at rejse med diabetes, er at passe ekstremt godt på ikke at blive bidt af myg eller andre lignende insekter. Nogle af disse dyr kan overføre seriøse sygdomme, som kan påvirke ens diabetes meget.

Hvis det sted, man vil besøge, ligger højt oppe, så er det vigtigt at tage forbehold for at undgå højdesyge. Man skal også have i baghovedet, at lave temperaturer hæmmer optagelsen af insulin. Dermed, når det kommer til at rejse med diabetes, er det bedst at undgå kulden. Man bør tale med sin læge, hvis man skal et sted hen, hvor det er koldt.

Vi håber, disse tips er nyttige for dig. I alle tilfælde, er det vigtigt at tale med sin læge, for at få de bedste råd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jansà, M., & Vidal, M. (2004). De viaje con la diabetes. Diabéticos: Presente y futuro, (60), 6-13.
  • Zenteno-López, M. A., Tzontehua-Tzontehua, I., Gil-Londoño, E., Contreras-Arroy, S., & Galicia-Aguilar, R. (2016). Continuidad de cuidados para la adherencia terapéutica en la persona con diabetes tipo 2. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.1016/j.reu.2016.02.001
  • Hospital universitario Ramón y Cajal. (2005). Protocolos De Cuidados – Pie Diabético.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.