Sådan kan du rengøre med eukalyptusolie

Kan du lide duften af eukalyptus? Så udnyt dens æteriske olie til rengøring af dit hjem. Vi giver dig de bedste tips.
Sådan kan du rengøre med eukalyptusolie

Sidste ændring: 26 august, 2022

At holde de forskellige områder rene og med en behagelig duft er et af hovedformålene med rengøring i hjemmet. Vi ved dog ikke altid, hvilke produkter der er bedst egnede. Dette er vanskeligere, når vi ønsker at vælge naturlige løsninger. Derfor vil vi i denne artikel forklare, hvordan man kan rengøre med eukalyptusolie.

Rengøring og desinficering af miljøet og vores hjem har altid været et stort problem. I dag har det dog fået større relevans.

I løbet af de sidste par år har der været meget snak om vigtigheden af at få luftet ud i vores arbejdsområder og hjem. Desuden er vi blevet mere strikse med hensyn til at opnå de perfekte hygiejniske miljøforhold. Derfor tyer vi til forskellige rengøringsmidler som f.eks. alkohol, eddike eller industriprodukter.

I dag vil vi imidlertid tale om et gammelt produkt til rengøring og desinfektion, der hjælper med at holde miljøet rent. Vi taler her om æteriske olier som f.eks. eukalyptusolie.

Hvad bruges eukalyptusolie til?

Der findes omkring 700 arter af eukalyptus, hvoraf de fleste er hjemmehørende i Australien og Ny Guinea. Dens navn betyder “godt dækket” , hvilket henviser til dens frø.

Det er en plante, der kan findes i de fleste dele af verden. På grund af dens egenskaber bruges den af træ- og papirvirksomheder.

Eukalyptusolie kan bruges på følgende måder:

 • Rengøringsmiddel til alle formål: Bland 2 spiseskefulde eukalyptusolie med 1,2 dl eddike, 2 spiseskefulde sæbe og 2,4 dl varmt vand. Det kan bruges til at vaske gulvene og efterlade dem med en behagelig duft. Du kan også putte det i en sprayflaske til at rengøre overflader.
 • Aromatiseringsmiddel til vasketøj: Et par dråber af denne æteriske olie kan bruges til vasketøj. Vær forsigtig, da olien kan forårsage pletter på tøjet. Det anbefales, at du blander den med vaskemiddel eller skyllemiddel.
 • Afvisende middel til insekter og mider: Lugten af eukalyptusolie afviser insekter. Den kan blandes med natron for at rense tæpper eller placeres i hjørner for at forhindre insekter i at dukke op. Du kan også komme et par dråber i skabet for at holde møl væk.
 • Fjerns skimmelsvamp: Rengør de områder i køkkenet og badeværelset, der er tilbøjelige til at få skimmelsvamp, med en blanding af eddike, varmt vand og eukalyptusolie.
Æteriske olier

Eukalyptusolie kan kombineres med andre naturlige rengøringsmidler, f.eks. natron eller eddike.

Hvordan fremstiller man eukalyptusolie derhjemme?

Eukalyptusolie kan findes i supermarkeder eller helsekostforretninger. Vi kan dog også selv tilberede den og få gavn af fordelene ved denne vidunderlige plante.

Tilberedningen foregår på en enkel måde ved at følge disse trin:

 1. Forbered eukalyptus: Først og fremmest er det nødvendigt at skaffe en god mængde friske eukalyptusblade. Du kan købe dem på markeder, i helsekostforretninger eller endda finde dem på en tur i naturen.
 2. Forbered en basisolie: Ud over eukalyptusbladene er det nødvendigt at have en olie, der fungerer som base. For at gøre dette kan du vælge den naturlige olie, du foretrækker: Mandel-, kokos- eller olivenolie. Du kan også eventuelt bruge E-vitamin for at konservere olien i længere tid.
 3. Knus eukalyptusbladene: Dette punkt er vigtigt for at udvinde essensen. De friske eukalyptusblade skal knuses længe nok til at få olien ud af dem. Denne opgave kan udføres i en sten- eller porcelænsmorter for at opnå større effektivitet.
 4. Kogning og udvinding af olien: Den væske, der er opnået fra det foregående trin gennem de knuste blade, blandes i forholdsmæssige dele med den naturlige olie, vi har valgt. Derefter lægges den i en gryde ved lav varme i 4 til 5 timer.
 5. Sigt: Efter kogningen lader man blandingen køle af og passerer den gennem et klæde for at si den. Derefter opbevares den i en glasbeholder, helst et mørkt glas.

Til rengøringsformål har denne olie en anslået holdbarhed på 6 måneder. Den kan bruges til at rengøre overflader, tilsættes et par dråber til toiletartikler eller placeres i aromadiffusoren i rummene.

Fordele ved at rengøre med eukalyptusolie

Eukalyptus har antiseptiske og astringerende egenskaber, som gavner behandlingen af luftvejssygdomme, såsom influenza eller forkølelse. Den tilskrives også egenskaber, der gavner vejrtrækningen. En af de bedste måder at drage fordel af den på er gennem damp imprægneret med denne plante på de steder, vi ønsker at rengøre.

Desuden er rengøring af huset med eukalyptusolie en handling, der kan udføres på alle tider af året. Dens duft virker også i aromaterapi til at forbedre humøret og fremme afslapning med sin karakteristiske friskhed og lugt. Den virker også som insektmiddel og bakteriedræbende.

Da det er en æterisk olie, kan den også tilsættes til rengøringsprodukter, som du allerede har, for at øge deres behagelige duft. Du kan f.eks. tilsætte den til dit vaskemiddel eller fortynde den ved fremstillingen af hjemmelavet sæbe.

Person har lavet hjemmelavet sæbe

Ved at tilsætte eukalyptus til din hjemmelavede sæbe får du mulighed for at mærke dens egenskaber på din hud.

Andre måder at bruge eukalyptus på foruden at rengøre med eukalyptusolie

Nu hvor du ved, hvordan du kan rengøre med eukalyptusolie, bør du vide, at der også er andre måder at bruge denne plante på. I de folkelige traditioner har man også brugt bladene til at brænde dem og lade røgen sprede sig i hjemmet.

En artikel fra Chiles regering forklarer, at man kan tilberede infusioner sødet med honning mod åndedrætsbesvær. Det virker også til at lave midler til indånding. I sidstnævnte tilfælde tilberedes et afkog med 1 spiseskefuld af planten for hver liter vand.

Det er også muligt at bruge dens frø inde i stofposer eller på en tallerken. Derefter bør de efterlades rundt omkring i huset for at drage fordel af deres aroma. Det ideelle er at skifte dem hver 2. måned.

Det er også en god dekoration med sin grågrønne farve og sin karakteristiske duft. Ved blot at placere et par grene i en vase vil de hjælpe med at holde miljøet frisk og se smukt ud.

Eukalyptusolie er kendt for at hjælpe ved åndedrætslidelser, såsom forkølelse. Det er dog vigtigt at udvise forsigtighed, hvis den skal bruges i naturmedicin, og man bør rådføre sig med en ekspert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Eucalipto. (n.d.). Minsal.Cl. Retrieved May 5, 2022, from https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d98ad06d32f83d5e04001011f016dbb.pdf
 • Dhakad AK, Pandey VV, Beg S, Rawat JM, Singh A. Biological, medicinal and toxicological significance of Eucalyptus leaf essential oil: a review. J Sci Food Agric. 2018 Feb;98(3):833-848. doi: 10.1002/jsfa.8600. Epub 2017 Sep 11. PMID: 28758221.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.