Rengør du din hunds foderskål tilstrækkeligt?

Det er vigtigt at desinficere dyrenes redskaber for at passe på deres sundhed. Blandt hygiejneopgaverne for kæledyr skiller rengøring af deres foderskåle sig ud. Vi forklarer, hvor vigtigt det er.
Rengør du din hunds foderskål tilstrækkeligt?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 20 oktober, 2022

Rengøring af din hunds foderskål er en foranstaltning til at forebygge sygdomme. Hvis du ikke rengør dine kæledyrs skåle tilstrækkeligt, øger du risikoen for smitte.

Ofte ser det ud til, at beholderne er fri for rester, når nogle hunde er færdige med deres måltider. Men der vil altid være nogle skjulte smitteoverførende agenser.

Det er vigtigt at have gode hygiejneforhold, når det drejer sig om kæledyr, især hvis du bor sammen med immunsupprimerede patienter, børn eller ældre mennesker.

Hvorfor er det vigtigt at rengøre din hunds foderskål?

Skåle beregnet til dyrs måltider rummer bakterier. Det videnskabelige tidsskrift Plos One offentliggjorde resultaterne af en undersøgelse baseret på hundeejernes foderpraksis og hygiejne.

Efter at have opdelt stikprøven i tre grupper med i alt 417 konsultationer viste analysen, at to af holdene fulgte hygiejneprotokollerne, både hvad angår håndtering af foderet og hygiejne af skålene.

Denne konklusion afspejlede et betydeligt fald i mulige negative virkninger sammenlignet med den gruppe, der ikke modtog nogen retningslinjer for hygiejne.

Samme forsøg understreger, at eksponering for forurenet mad kan skade hunde- og menneskekroppe. Det er nemlig sådan, at hundens mund bugner af mikrober, som ofte overføres til skålen, hvor de ophobes og vokser, hvis man ikke renser skålen jævnligt.

På den anden side er det ikke alle ejere, der giver deres hunde tilberedt mad. Rå kost øger faren for overførsel af bakterierne Escherichia coli (E. coli) og Salmonella. Kontakt mellem hunden og dens ejer forlænger smittekæden.

The Veterinary Journal hævder, at kæledyr ikke altid viser symptomer, når de er smittet, men advarer os om at være opmærksomme på følgende tegn:

 • Feber.
 • Diarré.
 • Opkastning.
 • Tab af appetit.
 • Nedsat aktivitetsniveau.
Trist hund ligger ned

Syge kæledyr har ikke altid tydelige tegn, som det er tilfældet med mennesker.

Hvor ofte du bør rengøre din hunds skål

Hver person har sine egne hygiejnevaner, når det kommer til deres kæledyrs mad. Men rengøring af din hunds foderskål er en daglig opgave, faktisk efter alle dens måltider.

Det er tilrådeligt at følge de regler, der er fastsat af USA’s Food and Drug Administration (FDA). Institutionen råder os til at forebygge smitsomme sygdomme fra rå mad ved at rengøre eller desinficere alle overflader og genstande, der berøres af denne form for mad, grundigt.

For at gøre dette foreslår FDA, at man vasker hundens skål med varmt sæbevand og supplerer det med lidt desinfektionsmiddel. Som en retningslinje foreslår de at blande 1 spiseskefuld blegemiddel med 1 liter vand.

Efter at have skrubbet skålen i en vask uden for køkkenet kan du derefter vaske den i opvaskemaskinen.

Organisationen insisterer på vigtigheden af at kassere eventuelle rester, der er tilbage i skålen. Hvis du vil gemme dem til deres næste måltid, kan du dække dem til og sætte dem på køl.

Med samme hensigt om at reducere antallet af infektioner hos mennesker ved kontakt med dyrefoder opfordrer FDA folk til at vaske hænder med vand og sæbe i mindst 20 sekunder efter servering af rå kødportioner og berøring af potentielt forurenede skåle eller overflader.

Anbefalinger til rengøring af din hunds foderskål

For at undgå bakterievækst i din hunds foderskål skal du følge nedenstående råd:

 • Dedikér en ren ske eller kop kun til at servere foder i hundens skål.
 • Skift svampene regelmæssigt. Det kan naturligvis heller ikke være de samme som dem, du bruger til familiens opvask.
 • Smid resterne ud. Selv om du ikke kan se dem, er der altid mikroorganismer.
 • Lad være med at bruge køkkenvasken. I det mindste skal den første rengøring foregå i en anden vask, da du på den måde undgår krydskontaminering.
 • Brug rengøringsmidler uden parfume for at undgå at udsætte dyret for allergier. Industrielle desinfektionsmidler kan heller ikke anbefales.
 • Tjek, at der ikke er nogen hærdede foderrester tilbage. Hvis det er tilfældet, skal du fjerne det med varmt vand. Sæberester bør ikke være tilbage i skålen.

At dække skålen med varm klar eddike er et muligt middel til desinfektion.

En hunds foderskål

Hundeskålen er ikke et uskadeligt objekt for mennesker. Den har kapacitet til at huse millioner af skadelige bakterier.

Hvilken type skål er mest velegnet?

Plast, porcelæn og rustfrit stål er de mest almindelige materialer, der anvendes til fremstilling af hundeskåle. Selv om alle tre typer er funktionelle, har plastik bisphenol A blandt komponenterne. Det er et tilsætningsstof, der kan svække et dyrs immunsystem. Desuden er disse typer af skåle følsomme over for ridser, og ridserne huser bakterier.

Porcelæn vil derimod skade kæledyr, hvis det går i stykker, mens de spiser, eller hvis skålens kanter er skarpe. Rustfrit stål er derimod robust, uden giftstoffer, ikke bosted for bakterier  og meget let at rengøre.

Det kan interessere dig ...
Fire hjemmelavede hundekurve af genbrugsmaterialer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire hjemmelavede hundekurve af genbrugsmaterialer

I denne artikel tager vi et kig på nogle praktiske måder at lave hjemmelavede hundekurve ud af genbrugsmaterialer. Læs hvordan du gør her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.