Anvendelse af citronsyre til rengøring i hjemmet

Citronsyre er en fantastisk ingrediens i et rengøringsmiddel, som du kan bruge til hele huset. Læs videre for at finde ud af mere om det.
Anvendelse af citronsyre til rengøring i hjemmet

Sidste ændring: 26 august, 2022

Citronsyre kan lyde skræmmende og give dig indtryk af at være et stærkt kemikalie, men det er det ikke. Det er faktisk ret nemt at fremskaffe og ret alsidigt, da der er mange anvendelsesmuligheder for det. For eksempel vil dagens artikel beskrive, hvordan man kan bruge citronsyre til rengøring.

Fra tøj til badeværelse og køkken sikrer dette stof en dybdegående rengøring med kun ét produkt, som sparer dig tid og penge. Nedenstående vil vi gennemgå, hvad citronsyre er, dets anvendelsesmuligheder og de forholdsregler, du skal tage, når du anvender det.

Hvad er citronsyre?

Citronsyre blev opdaget af alkymisten Jabir ibn Hayyan i det 8. århundrede og har en lang historie og optræder allerede i kemiske leksika fra det 13. århundrede.

Det var dog først i 1784, at det lykkedes kemikeren Carl Wilhelm Scheele at udkrystallisere den fra citronsaft. Endelig begyndte man i 1860 at fremstille det i industriel målestok.

Stoffet er en organisk tricarboxylsyre, der findes i mange frugter, selv om der er en højere koncentration i citrusfrugter som citroner, mandariner og appelsiner. Det er et hvidt krystallinsk pulver i sin industrielle form, der ofte anvendes som konserveringsmiddel og naturlig antioxidant. Det skyldes, at det reducerer pH-niveauet.

Desuden er det et biprodukt fra fermentering af sukkerarter, såsom sukrose og glukose, og det bruges i vid udstrækning til naturlig konservering af forskellige fødevarer.

En bunke citrusfrugter
Den naturlige tilstedeværelse af citronsyre i visse frugter, såsom appelsiner og citroner, er blevet undersøgt i vid udstrækning.

Tjek også: 6 metoder til rengøring med løg

Hvad er anvendelsesmulighederne af citronsyre til rengøring?

Vi kan bruge citronsyre som en allieret til rengøring af hele huset. Det bedste er, at det kun kræver et enkelt produkt at rengøre hele badeværelset og køkkenet – sammen med dets apparater. Det er også godt til tøjvask, og man kan supplere det med natron.

Badeværelset

Fortynd en spiseskefuld citronsyre i en kvart liter vand og kom det i en sprayflaske. Brug det til at rengøre alt fra vandhaner til vægge, brusedøre og gardiner for at fjerne kalkaflejringer. Det eneste, du skal gøre, er at sprøjte overfladerne og tørre dem af med en blød klud.

Hvad angår toilettet, så drys det med natron, og lad det virke i en halv time. Spray derefter med citronsyre, og skrub det med en blød børste. Det bliver så godt som nyt.

Tag ligeledes brusehovedet af for at desinficere det fuldstændigt, og læg det i en beholder med en liter vand, 1 dl flydende citronsyre og en spiseskefuld bagepulver. Lad det stå i en time. Skyl det derefter, skru det på igen, tænd for varmtvandshanen, og lad vandet løbe lidt.

Afløb

Læg fire spiseskefulde natron i afløbet for at rense det. Tilsæt derefter 1 dl flydende citronsyre, og lad det stå i 15 minutter. Lad det varme vand løbe til sidst.

Fliser

Opløs seks spiseskefulde citronsyre i en liter varmt vand for at rense fliser.

Brug denne blanding til at gnide på fliserne med en blød klud og skyl dem derefter med vand.

Tæpper

Bland den samme opløsning som til fliser, kom den i en sprayflaske, og sprøjt den på tæppets overflade. Tør det derefter med en blød klud.

Køkken

Brug den samme opløsning som ovenstående (seks spiseskefulde citronsyre og en liter vand) til at tørre apparater og køkkenoverflader. Du kan også rengøre tekander, kaffekander og drikkedunke.

Desuden er det et godt skyllemiddel til opvaskemaskinen. Bare fyld skyllemiddelrummet med flydende citronsyre, og kør vaskecyklussen som sædvanlig.

Tøj

Du kan bruge citronsyre som blødgøringsmiddel. Opløs en spiseskefuld citronsyre i en halv liter vand. Hæld derefter 50 ml af denne blanding i rummet til skyllemiddel i maskinen. Dit tøj vil blive blødere end nogensinde før!

En fyldt opvaskemaskine
Vidste du, at du kan tilsætte citronsyre til opvaskemaskinen?

Læs om: Sådan kan du opbevare rengøringsmidler sikkert

Forholdsregler ved brug af citronsyre til rengøring

Ethvert produkt, der bruges til rengøring i husholdningen, kræver nogle forholdsregler.

Den person, der bruger det, skal undgå kontakt med huden, da det kan føre til dermatitis. På grund af dette bør du bruge handsker. Desuden skal du altid bruge det på et godt ventileret sted.

Afslutningsvis skal du opbevare blandingen i en plastikbeholder væk fra sollys. Mærk den også og opbevar den uden for børns rækkevidde.

Citronsyre til rengøring i hjemmet er virkelig godt

Vi mener, at dette produkt er værd at prøve, når du skal rengøre hele dit hus. Resultaterne vil være positive, men sørg for at håndtere dette stof med omhu.

Som det sidste skal du teste det på et lille område for at sikre dig, at det ikke skader materialerne, før du rengør en hel overflade. Giv det et forsøg, det er ganske økonomisk og effektivt.

Det kan interessere dig ...
Hvad er pletter af hårdt vand, og hvordan fjerner man dem?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er pletter af hårdt vand, og hvordan fjerner man dem?

Koncentrationen af visse mineraler kan forårsage pletter af hårdt vand. Find ud af, hvordan du kan fjerne dem med forskellige produkter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Muñoz-Villa, A., Sáenz-Galindo, A., López-López, L., Cantú-Sifuentes, L., & Barajas-Bermúdez, L. (2014). Ácido Cítrico: Compuesto Interesante Citric Acid: Interesting Compound. Revista Científica de la Universidad Autónoma de Coahuila6(12).
  • Anduaga Muñoz, W. E. (1985). Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación. In Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación(pp. 71-71).
  • Pastor-Nieto, M. A., Alcántara-Nicolás, F., Melgar-Molero, V., Pérez-Mesonero, R., Vergara-Sánchez, A., Martín-Fuentes, A., … & de Eusebio-Murillo, E. (2017). Conservantes en productos de higiene y cosméticos, medicamentos tópicos y productos de limpieza doméstica en España. Actas Dermo-Sifiliográficas108(8), 758-770.
  • Toro, Ó. J. S., Buriticá, M. C. O., & Garcés, A. L. B. (2004). Obtención de ácido cítrico a partir de suero de leche por fermentación con Aspergillus spp. Revista Colombiana de Biotecnología6(1), 43-54.
  • Alvarez, A., Jorrat, S., & Genta, M. (2005). Caracterización físico-química de jugo de limón de Tucumán.  Revista de Investigaciones Agropecuarias34(2), 49-56.
  • Reinoza, S. D. L. (2020). Rendimiento del ácido cítrico extraído del semeruco con respecto al extraído del limón, la naranja y la piña: Usos y beneficios en la piel. Revista Innovación Estética1(1), 53-66.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.