Sådan kan du rense filteret i en emhætte

Hvis du vil vide, hvordan du renser snavsede filtre i din emhætte korrekt, så læs videre og tag disse nyttige tips til efterretning!
Sådan kan du rense filteret i en emhætte

Sidste ændring: 05 juni, 2023

Emhætten er et meget nyttigt apparat til at holde køkkenet fri for lugt og damp, mens vi laver mad. Men efter nogen tids brug er det nødvendigt at rense filtrene, så emhætten kan blive ved med at fungere perfekt. Læs videre og lær, hvordan du nemt og med få trin kan rense filteret i en emhætte.

Med den stigende brug af telearbejde tilbringer du måske mere tid i dit køkken end ude at spise. Det er vigtigt at opretholde et rent miljø i luften for at bevare sundheden og forhindre dårlig lugt i at trænge ind i køkkenet.

Hvilke typer emhætter findes der?

Hovedfunktionen i dette element består af en intern ventilator, der ved hjælp af filtre gør det muligt at udtrække og filtrere luften i køkkener for at forhindre ophobning af lugt. Afhængigt af ventilationstypen er emhætter klassificeret i to typer:

  1. Udsugning: De er den foretrukne type på restauranter. De er de mest effektive til at fjerne lugte, da de opsamler al røg, damp og gasser fra maden og sender dem ud i det fri. Dette er muligt takket være kommunikationsrøret, der er placeret i facaden.
  2. Recirkulation eller kulfilter: Denne type emhætter er de mest almindelige i hjem på grund af deres nemme installation. Det særlige ved dem er, at de i modsætning til udsugningsemhætterne ikke sender luften ud i det fri, men filtrerer den og sender den tilbage til oprindelsesstedet. De er normalt ikke så effektive som de første.

Hvad er formålet med at rense filteret i en emhætte?

Et af de mest brugte husholdningsapparater, men ikke så ofte plejet, er emhætten. Dets vigtigste funktioner er at holde køkkenet fri for lugt, opfange fedt og udsuge røg, når man tilbereder forskellige opskrifter.

Takket være sine filtre har den evnen til at rense forurenet luft og returnere den til miljøet så rent som muligt. Som med klimaanlægget er det nødvendigt med en ordentlig rengøring fra tid til anden for at opretholde funktionen.

Så hvis det er længe siden, du har udført en generel rengøring af dit køkken, viser vi dig, hvordan du rengør det beskidte filter i emhætten på en praktisk måde og ved hjælp af naturlige produkter. Husk, at snavs, ud over at forhindre vores apparater i at fungere korrekt, også kan få dem til at bryde helt sammen.

Person er ved at rengøre køkkenskabe
Grundig rengøring af køkkenet er en opgave, der skal planlægges fra tid til anden.

Hvordan kan man rense filteret i en emhætte?

Disse tips vil være til stor hjælp for at fjerne alt det fedt og snavs, der over tid akkumuleres på filteret og inde i emhætterne. Husk, at jævnlig rengøring af dette apparat er afgørende for at holde luften i køkkenet så ren som muligt.

1. Fjern filtrene fra emhætten

Før du begynder at rengøre din emhætte, skal du sørge for, at den er slukket og kølet ned for at undgå mulige kortslutninger og ubehag. Du kan bruge handsker og mundbind.

Se i brugsanvisningen eller på internettet, hvordan du fjerner filtrene. De fleste emhætter har en simpel mekanisme, der består i at trykke på den ene ende for at fjerne den i den modsatte retning.

2. Rengør emhættens filtre og læg dem i blød

Når du har fjernet alle de beskidte filtre, skal du finde en stor beholder, som du kan lægge dem i. Tilsæt varmt vand, indtil de er helt dækket, og tilsæt en blanding af eddike og natron.

Du kan også bruge et fedtopløsningsmiddel og et par dråber citronsaft. Det vil gøre det lettere at få snavset af.

Lad det sidde i et par timer, og brug så en blød børste eller klud til at gøre rengøringen færdig. Når filteret er fri for fedt, lægger du det til tørre et sted med indirekte lys.

3. Rengør indersiden af emhætten

Der er ingen grund til at holde apparatets filtre i perfekt stand, hvis alt indeni er fyldt med fedt og snavs. Du kan rengøre det med naturlige ingredienser som varmt vand, natron og eddike eller bruge et fedtopløsningsmiddel og et neutralt rengøringsmiddel. Brug en svamp eller skuresvamp til at fjerne alt snavset, og tør det helt af.

4. Rengør emhætten udvendigt

Emhættens yderside bliver lettere snavset, og fedtet er som regel mere synligt end på indersiden. For at undgå ophobning af snavs anbefales det at rengøre apparatet, hver gang du er færdig med at lave mad.

Overflader af rustfrit stål har en tendens til let at blive ridsede. Så brug en klud eller en blød svamp sammen med en affedtende sæbe til at rengøre dem.

5. Sæt filtrene på plads igen

Når både indersiden og ydersiden af emhætten er skinnende, og filtrene er tørre, er det tid til at sætte dem på plads igen. Husk blot, hvordan du afmonterede filtrene, og sæt dem på med samme metode. Dit apparat er rent og klar til brug.

Sådan kan du rense filteret i en emhætte med aktivt kul

Denne filtertype er almindelig i recirkulationsemhætter, der bruges i de fleste hjem, og kræver særlig forsigtighed for at undgå at beskadige dem. Som tidligere forklaret har disse typer emhætter ikke en kanal til at udstøde lugt til det fri.

Det er vigtigt at huske, at aktive kulfiltre ikke må nedsænkes i direkte vand, da det vil beskadige dem. For at rengøre dem skal du skrue det ydre dæksel af, fjerne dem forsigtigt og tørre dem af med en fugtig klud for at fjerne overskydende fedt.

Disse filtre har en begrænset levetid, så det anbefales at udskifte dem, når de er meget slidte.

Hvor ofte skal jeg rengøre emhætten?

Det kommer helt an på, hvad den skal bruges til. Hvis du er en madelsker, der nyder at tilberede lækre retter hver dag, har du sandsynligvis brug for at rengøre den oftere end en, der kun bruger sit komfur lejlighedsvis. Efter hver brug anbefales det at rengøre emhætten udvendigt for at undgå ophobning af snavs.

Du kan foretage en mere grundig rengøring af det indvendige, udvendige og filtre mindst en gang om ugen. En generel rengøring forhindrer fedt i at samle sig og gør det lettere at rengøre alt bagefter.

Natron og eddike til rengøring
Natron og eddike er to naturlige elementer, der bruges til forskellige typer rengøring i hjemmet.

Naturlige ingredienser til at rense filteret i en emhætte

Når vi holder op med at rengøre vores apparat i lang tid, vil fedt højst sandsynligt samle sig og tørre ud på indersiden og ydersiden. Disse naturlige ingredienser er kraftige affedtningsmidler, der hjælper dig med at fjerne snavset:

  • Citron: Det er ikke tilfældigt, at de fleste rengøringsmidler indeholder citron, da det er et stærkt desinfektionsmiddel.
  • Eddike: Det anbefales at bruge rengøringseddike, da den indeholder mere syre end køkkeneddike. Selvom den har en meget stærk lugt, forsvinder den i løbet af få minutter.
  • Natron: Tilsæt lidt vand til 200 gram natron for at danne en tyk pasta, og påfør den på fedtpletterne.
  • Natriumkarbonat: Dette bionedbrydelige salt er mere basisk end natron, hvilket gør det mere effektivt som affedtningsmiddel og perfekt til ovne og emhætter.

Rengør emhættens beskidte filter

Nu, hvor du kender alle fordelene ved at holde emhætten i køkkenet under optimale forhold, skal du rengøre den og passe på dens filtre for at holde miljøet fri for urenheder. Følg blot disse anbefalinger, og brug naturlige ingredienser for at gøre arbejdet lettere. Husk, at det er vigtigt at holde dit hjem rent for at sikre et godt helbred og en god livskvalitet.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.