10 tips til at rengøre høretelefoner

Høretelefoner kan samle støv, ørevoks og andre urenheder, der kan bringe ørets sundhed i fare. Men hvordan rengør man dem? I denne artikel fortæller vi dig det.
10 tips til at rengøre høretelefoner
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 27 marts, 2023

Det er vigtigt at lære at rengøre høretelefoner korrekt for at forlænge deres levetid og undgå mulige øreinfektioner. Disse genstande bruges dagligt, da de ofte bruges til at lytte til musik eller til at føre samtaler via mobile enheder.

Men som med enhver elektronisk enhed kan kontakt med vand og rengøringsmidler beskadige dem permanent. Derfor er det nødvendigt at være meget forsigtig i desinficeringsprocessen.

Desuden er det genstande, der har en tendens til at ophobe ørevoks på grund af kontakt med øret. Fugtige klude, vatpinde og bløde børster er nøglen til at rengøre dem. Her er 10 tips, som du kan anvende.

Hvorfor er det vigtigt at anvende disse tips til at rengøre høretelefoner?

Brugsfrekvensen af høretelefoner samt den direkte kontakt med øret indebærer regelmæssig desinfektion. Blandt de forskellige årsager kan der identificeres to hovedårsager.

  • På den ene side for at undgå infektioner forårsaget af snavs, støv eller voksrester på høretelefonen. Især hvis de bruges på gaden og i offentlige rum.
  • På den anden side for at forlænge apparatets levetid. Flere producenter forsikrer, at det at holde høretelefonerne og opladningsetuierne rene – i tilfælde af trådløse enheder – fremmer deres funktion og levetid.

Der skal dog udvises forsigtighed og præcision under processen for at undgå at gøre dem våde. Disse apparater har en tendens til at samle voks på de udvendige gummibånd og på gitteret, især de intra-aurale modeller, dvs. dem, der er placeret inde i øret.

Selv om voks er et stof, der beskytter og smører øregangen, er overskydende voks uhygiejnisk, og hvis det hærder, kan det forårsage propper.

Ifølge en undersøgelse i Journal of Pediatrics in Primary Care er der flere faktorer, der fremmer dannelsen af vokspropper. Blandt dem er alder, da de kirtler, der producerer det, atrofierer, og stoffet bliver mere tørt. Desuden er der hindringer, der gør det vanskeligt at uddrive voks, f.eks. høreapparater.

Blå høretelefoner

10 tips til at rengøre høretelefoner

Længerevarende brug af høretelefoner er forbundet med hygiejneproblemer og øregangsinfektioner. Derfor er det vigtigt at bruge et par minutter på at rengøre dem. Her er nogle anbefalinger.

1. Tag hensyn til typen af høretelefoner

Rengøring af de udvendige huse og komponenter er ikke det samme som rengøring af de indvendige gitre. For at vide, hvilke dele der udgør dine personlige høretelefoner, er det vigtigt at kende den type apparat, du ejer.

  • I-ørethøretelefoner. Det er de apparater, der placeres inde i øret. Derfor har de interne gitre, hvor snavs og ørevoks normalt ophobes. De er de mest sarte høretelefoner med hensyn til desinfektion på grund af deres sarthed og den tætte kontakt med øret.
  • På-øret-høretelefoner. Også kendt som supraurale. Disse hovedtelefoner hviler på øret uden at dække det helt, holdes på plads med en hovedbøjle eller et pandebånd og går ikke ind i øret.
  • Over-øret-høretelefoner. Disse høretelefoner er som supra-aurale høretelefoner, men større, så de omgiver og dækker øret helt. Desuden dæmper de for ekstern lyd.
  • Trådløse. Der findes trådløse versioner af alle typer, selv om de mest almindelige er de intra-aurale, med den forskel, at de ikke har ledninger, der hindrer brugen. Rengøringsprocessen er ens, men opladningsetuiet skal også rengøres.

2. Hav de relevante elementer klar

For at desinficere dem korrekt og uden at beskadige de interne kredsløb skal følgende rengøringselementer være til rådighed. I nogle tilfælde kan du vælge et af dem, da de opfylder lignende funktioner.

3. Rengør høretelefonernes ydre dele

Til de overfladiske dele af apparatet er det muligt at anvende en klud, der forinden er fugtet i en beholder med vand og sæbe. Det er vigtigt, at kluden er fugtig og ikke våd, da væsken kan beskadige høretelefonerne.

Til at fjerne snavs fra huller og komplekse rum kan der anvendes en tandbørste eller en lignende genstand med bløde børster. Overfladerne er velegnede til en desinfektion med vådservietter eller med klude fugtet med vand og isopropylalkohol.

4. Rengør gitrene omhyggeligt

Høretelefoner, der går ind i øret, kræver mere pleje. Som et første skridt skal det beskyttende skum eller gummi fjernes. Derefter skal du tørre det og den ydre del af det med en klud fugtet med vand og sæbe. Placer altid høretelefonerne nedad, så der hverken kommer partikler eller vand ind i dem.

De indvendige gitre – hvor ørevoks normalt sætter sig fast – rengøres med en vatpind eller en tandbørste. Det er tilrådeligt, at det er tørt, da denne del af genstanden er den mest følsomme. Enhver resterende fugt kan beskadige den. Det er tilrådeligt at bruge blide bevægelser, og hvis der stadig sidder rester fast, er det muligt at bruge en nål til bestemte steder.

5. Medtag opladningsetuier, når du vil rengøre høretelefoner

De trådløse versioner omfatter et etui til opladning af høretelefonen. Dette er en genstand, der også ophober snavs, hvilket kan påvirke opladningen. Det er vigtigt at holde dem rene ved hjælp af en tør eller let fugtig klud. Du må ikke gøre den indre del våd.

6. Desinficer høretelefonens puder

Gummi eller puder, der dækker høreapparatet, er velegnede til at blive vædet. Det er dog altid tilrådeligt at tjekke producentens anvisninger. Hvis du vil rengøre dem, skal du først tage dem ud af høretelefonen og derefter nedsænke dem i en beholder med vand og sæbe.

På denne måde bliver snavset vådt og er meget lettere at fjerne med en blød børste. Lad dem derefter tørre på et håndklæde, og sæt dem ikke i igen, før de er tørre.

7. Kom aldrig høretelefoner i vand

Puderne er den eneste komponent i høretelefoner, som du kan komme i vand. På den anden side skal gitter og kabler altid holdes tørre. Generelt tåler de ikke vand eller gør det overfladisk, så det er meget sandsynligt, at det vil forårsage permanent skade.

8. Hav rene ører

Et andet aspekt, du skal tage hensyn til, er at desinficere dine ører, inden du tager høretelefonerne i. Det er også vigtigt, at de er tørre. Ellers kan du overføre fugt til apparatet og påvirke dets funktion.

9. Hyppig rengøring

Da høretelefoner er i konstant brug, bør du rengøre dem hyppigt. Selv om daglig rengøring er bedst, kan du gøre det en gang om ugen. Lad der ikke gå mere end 15 dage uden at rengøre dem.

Kvinde gør køkken rent

10. Lad høretelefonerne tørre

Til sidst skal du lade komponenterne ligge på et håndklæde, så de tørrer godt, og der ikke er nogen fugt tilbage. Sæt derefter puderne på plads igen. Brug, saml eller oplad dem aldrig, når de er våde.

Ved at anvende de 10 tips til at rengøre høretelefoner forlænges deres levetid

Årsagerne til at rengøre dette tilbehør, der kommer i direkte kontakt med øret, rækker ud over almindelig hygiejne. Det er en måde at passe på genstanden, hvis funktion kan ophøre ved ophobning af ørevoks eller snavs.

Generelt fastsætter hver producent specifikke metoder til rengøring, men alle anbefaler, at man undgår blegemidler. Med disse 10 tips til at rengøre høretelefoner er det muligt at udføre opgaven effektivt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Benito Orejas, J. I., Garrido Redondo, M., Velasco Vicente, J. V., Mata Jorge, M., Bachiller Luque, R., & Ramírez Cano, B.. (2015). Extracción de la cera de los oídos. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e223-e231. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322015000400021
  • Althobaiti, H., Aljuaid, Ms., Alotaibi, Sh., Sarriyah, A., Alsuwat, M., Alfaqih, He., & Almnjwami, R. M. (2022). Ear-related problems among headphone users in the Kingdom of Saudi Arabia. In Saudi Journal of Otorhinolaryngology Head and Neck Surgery (Vol. 24, Issue 1, p. 27). Medknow. https://doi.org/10.4103/sjoh.sjoh_50_21

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.