Sådan kan man stoppe med at være besat af en eks

Besættelse af en eks forårsager ikke blot stor lidelse, men det lammer dig også og forhindrer dig i at komme videre. Find ud af, hvad du kan gøre ved det.
Sådan kan man stoppe med at være besat af en eks
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

De fleste af os har stået over for et brud på et tidspunkt. Når det sker, kan vi føle, at hele verden kollapser omkring os. Den følelsesmæssige effekt af afslutningen på et forhold et unægtelig og uundgåelig. Nogle personer håndterer dog ikke sorgprocessen ordentligt, og det kan føre til skadelig adfærd såsom at være besat af en eks.

Mangel på evne til at fjerne fokus fra en tidligere partner, der ikke længere er en del af ens nuværende liv, er relativt gængs. Mange personer sidder fast i minder, tjekker konstant deres ekskæresters profiler på sociale medier og holder øje med dem i håb om at kunne gendanne forholdet.

Alle de ovenstående situationer er skadelige for ens selvværd og forhindrer en i at komme videreNogle gange er denne trang dog uimodståelig. Hvis man forstår, hvorfor det sker, og følger nogle vejledninger, vil det hjælpe en til at komme ud af denne onde cirkel.

Hvorfor er det så gængs at være besat af en eks?

At være besat af en eks er noget, som ofte sker, når et forhold er slut for nylig. Det er ikke et spørgsmål om svaghed eller mangel på viljestyrke. Der er faktisk kraftfulde fysiske og psykologiske årsager, der fører til det.

På den ene side, når vi er forelskede, frigiver hjernen substanser såsom dopamin, serotonin og oxytocin. De aktiverer vores neurale belønningssystem og producerer behagelige følelser af eufori og tilfredsstillelse.

Når båndet brydes, stopper strømmen af hormoner, hvilket skaber et tilbagetrækningssyndrom. Kortisol (stresshormonet) begynder også at strømme gennem kroppen, hvilket forårsager ubehag og endda nogle sundhedsproblemer. Det er nemt at forstå, at kroppen søger det tidligere niveau af neurotransmittere, hvilket fører til, at man søger kontakt til sin eks.

På den anden side indebærer afslutningen på forholdet også ødelæggelsen af delte illusioner, forventninger og fremtidige planer.

Hvis ens identitet var tæt forbundet med rollen som en andens partner, så medfører bruddet et behov for at finde ud af, hvem man selv er. Alt dette kan være skræmmende og overvældende, så vi reagerer ved at prøve at genskabe følelsesmæssig sikkerhed.

Kvinde fantaserer om mand, da hun er besat af en eks

Måske denne artikel også vil interessere dig: Otte metoder til at blive forelsket i sin partner igen

Sådan kan man stoppe med at være besat af en eks

Når det ovenstående sker, er man ikke fri til at opleve de negative og ubehagelige følelser, som følger med sorgen. Der er dog flere ting, man kan gøre ved det.

At stoppe med at være besat af en eks er delvist et spørgsmål om beslutsomhed og disciplin. Og til det kan de følgende vejledninger være meget gavnlige.

Acceptér virkeligheden

Det første stadie af sorg er som regel benægtelse. Det er dog vigtigt ikke at blive i denne tilstand for længe og at acceptere, at forholdet er forbi. Hvis man fortsætter med at tænke, at det blot var et skænderi, at der er en løsning, eller at den anden person vil skifte mening og komme tilbage, vil det blot fange en og holde en bundet til en anden person.

Nul kontakt

Hvis bruddet skete for nylig, er det normalt at ønske at bevare kontakten til sin eks for at vide, hvordan de har det. Det er dog vigtigt at have nul kontakt, i hvert fald i de første få måneder.

Undgå at se personen, tale med dem og have nogen form for kontakt. Men vær også sikker på, at du ikke ser på billeder eller gamle samtaler eller tjekker deres profiler på de sociale medier.

Det er et spørgsmål om at få hjernen til at vænne sig til personens fravær. Hvis du fortsætter med at søge deres fysiske og symbolske tilstedeværelse, vil du fortsætte med at nære og styrke de gamle neurale forbindelser. Giv dig selv lov til at komme ud af den hormonelle bølge, som forholdet producerede.

Vi anbefaler, at du også læser: Bør man finde sammen med en ekskæreste?

Giv en ny betydning til, hvad der skete

Ofte bliver vi besat af en eks, fordi vi finder det overvældende at acceptere, at al tiden, energien og illusionerne, der blev investeret, har været spild. Ingen kan lide at føle, at de fejlede.

Det er grunden til, at det er vigtigt at ændre måden, hvorpå vi opfatter, hvad der skete, og huske på, at alle oplevelser er berigende. Alt har derfor en betydning, selvom forholdet er slut.

Kvinde med telefon er besat af en eks

Fokusér på dig selv

Som det sidste skal du fokusere på dig selv. Det sundeste, man kan gøre, er at forstætte med at pleje og nære alle andre områder af sit liv. Det gælder også, selv når man er i et forhold. Det sker dog ofte ikke, og vi har tendens til at fokusere for meget på den anden person.

Når vi mister fokus på os selv, kan vi føle en tomhed, som vi ikke ved, hvordan vi skal udfylde. Og det bedste alternativ ligger altid i at begynde at dedikere al vores tid og opmærksomhed til os selv. Vi må forbinde os til os selv igen og passe på os selv og vores mål.

Det er indsatsen værd at forsøge at stoppe med at være besat af en eks

Det er ikke nemt at forebygge at blive besat af en eks, især ikke hvis vi lider af lavt selvværd eller var i et følelsesmæssigt afhængigt forhold. Det er dog en beslutning, som vi skal træffe og opretholde for vores mentale og følelsesmæssige helbreds skyld.

Den eneste person, som vil blive hos dig for evigt, er uden tvivl dig selv. Så prioritér dit velvære og fokusér din energi og ressourcer på at arbejde på dig selv. Vær taknemmelig for den tid, du bruger med den anden person, vær tilgivende og vær åben for nye oplevelser og muligheder, der vil komme din vej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Anguita Corbo, A. (2017). Propuesta de intervención para la dependencia emocional: superación de la dependencia tras la ruptura de la pareja (Master’s thesis).
  • Rangel, H. LA QUÍMICA DEL AMOR. Memorias Arbitradas de las IV Jornadas Científicas del Departamento de Ciencias Naturales, 15.
  • Burunat, E. (2016). AMOR: inicio y fin en el cerebro. RIDPSICLO1(1), 40.
  • Sandoval Rodríguez, A. L. La pérdida experimentada tras la finalización de una relación de pareja en el marco del enfoque sistémico.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.