Sådan kan du tilberede havregryn for at få glæde af dets egenskaber

Vi vil vise dig den bedste måde at tilberede havregryn på, så du får mest muligt ud af et af de bedste kornprodukter, der findes.
Sådan kan du tilberede havregryn for at få glæde af dets egenskaber
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det kan være en fordel at tilberede havregryn for at nyde godt af dets egenskaber. På den måde bliver det en ret med bedre fordøjelse, hvilket giver mulighed for en bedre udnyttelse af næringsstoffer og en inaktivering af nogle stoffer, der blokerer deres optagelse. Derfor anbefales det at tilberede denne kornsort for at få mest muligt ud af den.

Før vi begynder, er det vigtigt at fremhæve, at indtagelsen af fibre er afgørende for at opretholde en god sundhedstilstand over tid. Havregryn er en god kilde til fibre, så en regelmæssig inddragelse af det i kosten vil være meget gavnlig for fordøjelseskanalens funktion.

Sådan kan du tilberede havregryn korrekt

Et af de vigtigste punkter, før du koger havregryn, er at lægge det i blød i et par timer. På den måde inaktiveres antinæringsstofferne, hvilket vil forbedre havregryns fordele senere hen. Det er ligegyldigt, om du spiser det uden at lægge det i blød, men med denne enkle proces får du et slutprodukt af højere kvalitet.

Rå havregryn

Havre giver komplekse kulhydrater og fibre til kosten.

Du bør vælge mælk i stedet for vand som kogevæske, når du vil tilberede havregryn. Ikke alene vil retten blive meget mere cremet, men den vil også have en højere næringsværdi.

På denne måde vil den ikke kun indeholde komplekse kulhydrater og fibre, men også en god håndfuld proteiner af høj biologisk værdi. Disse elementer har vist sig at være afgørende i forebyggelsen af patologier, der er forbundet med mager masse.

Men når det gælder tilberedning, er det ikke en god idé at overskride kogetiden. Ellers bliver retten for klistret og hård i sidste ende.

Det er bedre at forkorte kogetiden en smule og opnå et langt mere blødt og lækkert resultat ud fra et organoleptisk synspunkt. Desuden vil det også forhindre, at den klæber fast til bunden af gryden. Vi anbefaler, at du rører rundt fra tid til anden. Vi giver dig flere detaljer nedenstående.

Opskrift med havregryn

Du kender allerede de vigtigste punkter for at tilberede havregryn optimalt. Vi giver dig nu en enkel opskrift, som du kan tilberede regelmæssigt til morgenmad. Det vil hjælpe dig med at starte dagen med energi og vil give dig de essentielle næringsstoffer, der er nødvendige, for at kroppen kan fungere korrekt.

Ingredienser

De produkter, du skal bruge, er:

Fremgangsmåde

  1. Læg havregrynene i blød i et par timer.
  2. Dræn derefter havregrynene, og kom alle ovenstående ingredienser undtagen kanel i en gryde.
  3. Kog ved middelvarme i ca. 10 minutter, mens du rører rundt af og til med en træske.
  4. Efter denne tid skal grynene være bløde, og konsistensen skal være lidt dejagtig. Dette er et tegn på, at havregrynene er klar.
  5. Til sidst drysses lidt kanel på toppen.
  6. Retten kan spises enten varm eller kold.

Havre går meget godt til andre kvalitetsfødevarer såsom frugt, nødder eller frø. De kan tilsættes til opskriften for at øge rettens næringsmæssige tæthed.

Havrekiks

Havre er en lækker og næringsrig kornsort, der kan indgå i forskellige tilberedninger.

Fordelene ved havre

Havre er et af de kornprodukter, der har det højeste indhold af opløselige fibre. Dette element fungerer som et præbiotikum, der genererer en meget positiv effekt på tarmmikrobiotaen. Dette fremgår af forskning offentliggjort i The Journal of Nutritional Biochemistry. Betaglukanerne i havre stimulerer væksten af bakterier og reducerer risikoen for dysbiose.

Det er også en fødevare, der giver en betydelig mængde kulhydrater af høj kvalitet. Disse næringsstoffer er det vigtigste energisubstrat til aktiviteter med høj intensitet. Desuden er de centrale i genopretningsprocessen. Når de indtages sammen med protein, stimulerer de effektivt glykogenopbygningen, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Nutrients.

Man bør tilberede havregryn for maksimal nydelse

Som du har set, er tilberedning af havregryn nøglen til at få mest muligt ud af det rent ernæringsmæssigt. Det øger rettens fordøjelighed og giver også en højere næringsværdi ved at tilsætte andre kvalitetsprodukter som f.eks. sødmælk.

Det er en fremragende ret til både atleter og stillesiddende mennesker. Faktisk er havre den bedste kornsort at inkludere i kosten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
  • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.