Sådan udvikles rumlig bevidsthed

Selvom rumlig bevidsthed er en medfødt evne, er der forskellige måder at forbedre den på. Det er vigtigt at udvikle det.
Sådan udvikles rumlig bevidsthed
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du skal udvikle rumlig bevidsthed, da det er afgørende i dit daglige liv, selvom du ikke ved, hvad det er! Lad os gå igennem en daglig rutine: Du vågner om morgenen, og du ved, at du ligger i din seng. Derefter rejser du dig og går ned ad gangen og undviger radiatoren på den højre væg uden problemer. Det ville ikke være muligt uden rumlig bevidsthed.

Men lad os gå videre. Efter morgenmaden klæder du dig på, vælger en lille rygsæk og forlader huset. Du går mod bageriet, går over gaden, drejer til venstre og går ind i butikken. Ikke alle har en lige så udviklet rumlig opfattelse.

Du kender helt sikkert nogen, der er god til tekniske tegninger, eller som har et særligt talent for at pakke kufferterne i bilen før en tur. Men medmindre personen har haft en skade eller sygdom, har vi alle evne til at fungere i omgivelserne omkring os.

Hvad er rumlig bevidsthed eller opfattelse?

Rumlig bevidsthed er en kompleks kognitiv evne, der giver os mulighed for at være bevidste om os selv og objekternes relative position i rummet. Derfor er det relateret til den måde, vi opfatter, identificerer og behandler information fra miljøet på.

Gennem de data, vi modtager fra sanserne (især synet), skaber vi en mental repræsentation af miljøet, der giver os mulighed for at navigere gennem det. Forskellige koncepter spiller ind:

 • Placering: Placeringen af objekter.
 • Distance: Deres position i forhold til personen.
 • Proprioception: Hvor personen er, og hvordan vedkommende skal gå videre for at bevæge sig gennem miljøet.
En bunke kufferter

Hvorfor er det vigtigt at udvikle det?

Rumlig bevidsthed er grundlæggende i det daglige liv, da det giver os mulighed for at forholde os til og interagere med andre objekter og mennesker i miljøet og udføre de mest grundlæggende og nødvendige aktiviteter.

Takket være rumlig opfattelse kan vi blandt andet gøre følgende:

 • Identificére størrelsen og formen på et objekt, se det i tre dimensioner og genkende det fra forskellige vinkler. Vi kender dets position i rummet, genkender, om det er statisk eller bevæger sig, og hvor langt væk det er.
 • Læse og skrive, forstå teksters struktur og grammatik.
 • Bruge matematiske begreber og udføre numeriske operationer.
 • Bevare en passende social afstand, når du interagerer med andre mennesker.
 • Være opmærksom på vores krop, og hvordan vi kan bruge den til at bevæge os rundt i miljøet.
 • Skelne mellem venstre og højre, følge en rute, dyrke sport, klæde dig på, køre.

Fortsæt med at læse: Fem sunde sportsgrene du skal prøve

Hvordan kan jeg udvikle rumlig bevidsthed?

Denne rumlige bevidsthed er en medfødt evne, men den skal udvikles gennem hele livet. Det er relateret til den højre hjernehalvdel og begynder at manifestere sig i en meget tidlig alder.

Når barnet interagerer med sit miljø, begynder han eller hun at bygge og forstå grundlæggende begreber som form, størrelse, dybde og placering. Således styrkes deres rumlige bevidsthed, og forskellige systemer udvikles:

 • Anskaffelsen af kropsskemaet er grundlæggende. Barnet begynder at være opmærksom på sig selv, deres krop og dens dele. Den proprioceptive sans giver dem mulighed for at modtage information gennem receptorer i hud, muskler og led. For eksempel når barnet er pakket ind i et tæppe, får massage eller forsøger at nå og bruge sit legetøj.
 • Det vestibulære system giver information om positionen (uanset om barnet sidder eller ligger), samt om det er i bevægelse og med hvilken hastighed.
 • Når barnet kender sin krop og dens forskellige positioner og funktioner, begynder han eller hun at forholde sig til det ydre miljø gennem sanserne. De modtager oplysninger om objekterne og mennesker omkring dem. Ved hjælp af hukommelsen begynder de at planlægge deres bevægelser i miljøet.

Eksempler på rumlig opfattelse

For bedre at forstå betydningen af rumlig opfattelse er her nogle dagligdags eksempler på dens relevans:

 • Når du besøger en ny by og vil kende de vigtigste monumenter, giver rumlig opfattelse dig mulighed for at fortolke kortet for at nå destinationen.
 • Hvis du vil lægge en rejsetaske i taskerummet på flyet, og den er næsten fyldt, hjælper rumlig bevidsthed dig med at identificere den bedste position, så tasken kan være der.
 • Det lader dig også beregne vinkler og plads, når du parkerer eller finder et objekt inde i huset ved at følge instruktioner som “det er inde i en taske, under bordet, til højre for sofaen”.
Et kort og et legetøjsfly

Folk kan udvikle rumlig bevidsthed

Selvom rumlig bevidsthed er en medfødt evne, er der forskellige måder at forbedre den på. For eksempel at lave puslespil, spille skak eller videospil som Tetris eller Minecraft.

På samme måde kan det være nyttigt at lave en mental rundvisning i rummene i dit hus eller øve dig i at tegne forskellige objekter fra forskellige perspektiver. Ligesom enhver anden evne, jo mere du øver den, jo mere forbedres den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fernández, J. C., Mercado, F. & Sánchez, M. D. (2003). Teoría y práctica psicomotora de la orientación y localización espacial.
 • Gutierrez, A. (1991). Procesos y habilidades en visualización espacial. In Memorias del 3er Congreso Internacional sobre Investigación Matemática: Geometría (pp. 44-59).
 • Álvarez, N., de la Fuente, D., Gallego, M., & Gutiérrez, C. B. (s. f.). Percepción espacial. Recuperado marzo de 2021, de http://files.sensacion-y-percepcion.webnode.es/200000042-bdd20bfc9f/percepcionespacial.pdf

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.